Veganska citron- och vallmobullar

Veganska citron- och vallmobullar är makalöst goda med Sun sötsyrliga smak och gott knaster av vallmofrön! En höjdare att bjuda på till fika.

citron vallmobullar

Följ mig på

Instagram

Facebook

Youtube

Veganska citron och vallmobullar (ca 25 stycken)

30 gram färsk jäst

3 dl växtbaserad dryck (jag tycker att Oatly iKaffe är bäst)

1 tsk vaniljpasta

1 dl strösocker

ca 9 dl vetemjöl

0,5 tsk salt

100 gram mjölkfritt margarin

  1. Smula jästen i en bunke
  2. Värm drycken till fingervarmt (37-39 grader) och blanda det med jästen så den smälter
  3. Blanda ned vaniljpasta och socker
  4. Tillsätt 3 dl mjöl åt gången och arbeta ihop degen med maskin eller för hand
  5. När hälften av mjölet är tillsatt kan du tillsätta saltet och sedan fortsätta arbeta ned mjölet
  6. När du knådat ihop degen klickar du i margarinet och knådar degen i ytterligare 10 minuter
  7. Bulldegen är klar när den släppt från bunken kanter, är smidig, glansig på ytan och du ska kunna ta på den utan att bli kladdig
  8. Låt degen vila under en bakduk i 20 minuter
Citronfyllning

Rivet skal av 5 stycken citroner

150 gram mjölkfritt margarin (rumstempererat)

1 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

1 krm salt

Vallmofrön

Strösocker

ca 25 stycken bullformar

  1. Sätt ugnen på 150 grader
  2. Riv skalet från citronerna på ett bakplåtspapper och ställ in i ugnen så det torkar. Det tar ungefär 5 minuter
  3. Mosa ihop margarin, socker, vaniljsocker och salt tills du får en jämn massa
  4. Tillsätt citronskalet och blanda om
Sockelag

1 dl strösocker

1 dl vatten

  1. Koka vatten och socker i en kastrull tills sockerkristallerna löst sig och sockerlagen blivit lite simmig. Ställ åt sidan
Utbakning
  1. Dela degen på hälften och kavla ut första delen till en rektangel
  2. Bred hälften av fyllningen över den utkavlade degen och rulla ihop degen till en korv, långsida mot långsida
  3. Skär ca 12-13 bitar av degen, ta yttersta kanten och lägg den under bullen och lägg sedan bullen i en bullform
  4. Upprepa
  5. Låt bullarna jäsa under handduk i ytterligare 2 timmar
  6. Ställ ugnen på 225 grader
  7. Pensla bullarna med sockerlag och strö över vallmofrön
  8. Grädda bullarna mitt i ugnen i 10-12 minuter eller tills de fått en gyllenbrun yta
  9. Pensla bullarna med ett tunt lager sockerlag en gång till och låt dem svalna på plåten
  10. Strö över lite strösocker

Bullarna går att frysa

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *