Matbröd med timjan och vitlök

Mitt tidigare matbröd med vitlök, persilja och parmesan har blivit så otroligt uppskattat så jag kände att jag ville fortsätta trenden med matbröd. Jag menar, det är ju helt otroligt gott med nybakat bröd till en härlig soppa!

matbröd timjan vitlök

Jag har använt en ny teknik när jag snurrar dessa bröd och jag tycker att det blev så himla fint! Kolla på den här videon för att se hur jag formar bröden.

Det här matbrödet har jag alltså en fyllning med vitlök och timjan i. Bröden blir otroligt saftiga och smakrika!

Matbröd med vitlök och timjan

Portioner: 15 stycken

Tid: 3 timmar

Ugn: 200 grader

Ingredienser

Deg

30 g färsk jäst

300 ml vatten

1/2 dl olivolja

200 g dinkelmjöl

340 g rågsikt

6 g/1 tsk salt

Fyllning

150 g mjölkfritt margarin, rumstempererat

2 st vitlöksklyftor

1 msk torkad timjan

1/2 tsk salt

15 stycken stora muffinsformar

bröd med örter

Gör så här

Deg: Blanda jäst och vatten i en bunke tills jästen löst upp sig. Tillsätt oljan och dinkelmjölet. Blanda ihop till en kladdig deg. Tillsätt rågsikten och saltet i omgångar samtidigt som du knådar degen tills den bli fast men ändå spänstig. Du kan knåda i maskin eller för hand. Låt degen vila i 20 minuter.

Fyllning: Mixa alla ingredienser till fyllningen och ställ åt sidan.

Utbakning: Dela degen i två delar och kavla ut till en rektangel. Bred på fyllningen och vik degen kortsida mot kortsida. Skär 1 cm breda strimlor (jag brukar använda en pizzaslicer). Ta 3 stycken strimlor och lägg den bredvid varandra. Fläta degen (precis som du flätar håret) och rulla sedan ihop den. INSTRUKTIONSVIDEO HÄR.

Placera bröden stora muffinsformar och lägg över en bakhandduk. Låt bröden jäsa i 1 1/2-2 timmar. Pensla bröden med vatten och strö över torkad timjan. Grädda bröden mitt i ugnen i 13-15 minuter. Låt svalna.