Vegansk morotskaka – glutenfri

glutenfri äggfri mjölkfri morotskaka
Följ mig på

4 dl glutenfri mjölmix

3 dl strösocker

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

2 tsk malen kardemumma

1 msk malen kanel

2 krm malen, torkad ingefära

0,5 tsk salt

2 dl växtbaserad dryck (jag testat havredryck, mandeldryck och sojadryck, alla funkar lika bra)

1 dl neutral olja (rapsolja, solrosolja, jordnötsolja)

1 msk äppelcidervinäger

100 gram rivna morötter (det är ungefär 2 stycken normalstora morötter)

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Blanda alla torra ingredienser i en skål
  3. Tillsätt dryck, olja och äppelcidervinäger under omrörning och blanda tills du får en jämn, klumpfri smet
  4. Skala och riv morötterna och vänd ned dem i smeten
  5. Klä en form (15×25 cm) med bakplåtspapper och bred ut smeten där i
  6. Grädda morotskakan mitt i ugnen i ca 40 minuter
  7. Låt kakan svalna helt
Vegansk cream cheese frosting

1 dl växtbaserad vispgrädde (jag har använt sojavispgrädde)

150 gram växtbaserad färskost (väg en glutenfri variant

1 tsk vaniljsocker

0,5-1 dl florsocker

  1. Vispa grädde och färskost, vitt och riktigt fluffigt
  2. Tillsätt florsocker och vaniljsocker (gärna genom en sil) och vänd ned det med en slickepott tills du får en jämn, klumpfri frosting
  3. Bred frostingen på den avsvalnade morotskakan

Morotskakan kan förvaras i kylskåp och frys

Kommentarer

14 svar till ”Vegansk morotskaka – glutenfri”

  1. […] veganska morotskaka blev så omtyckt och därför tycker jag att det känns självklart att göra den även i […]

  2. Godaste cream ”cheese” finns på lidl. Den är gjord på kokosdryck, men smakar inte mycket kokos när man använder det på mackan eller i bakverk. Kan verkligen rekomendera 🙂

    1. Profilbild för fridasvegobak
      fridasvegobak

      Hej! Jag använder nougat från ett märke som hete Kokken som finns på Lidl och Netto! 🙂

  3. Tack för det här receptet! Jag lagade morotskakan nu inför påsk och den blev alldeles perfekt. Jag var lite orolig över mängden olja och tyckte att det såg ut att skära sig när jag blandade, men när kakan väl var bakad så märktes det inte alls.

    1. Profilbild för fridasvegobak
      fridasvegobak

      Kul att du gillar den!

  4. Hej,
    Jag skippade äppelcidervinäger och kakan blir tjock och fin ändå. Nästa gång ska jag dock ha i mer morötter.

    Frostingen blev dock inte alls bra? Otroligt söt och helt rinnig, som smällt glass, trots att jag vispade länge och grädden först blev fast och fluffig. Hade även i 4dl florsocker. Tror grädden får skippas nästa gång.

  5. Hej och tack för alla fantastiskt fina recept.
    Har precis gjort våfflor och ville ha de glutenfria så körde med finax mjölmix. Insåg dock att den innehåller skummjölkspulver.
    Vilken mjölmix använder du?

    Mvh Sandra

    1. Jag använder Leilas blå mjölmix 🙂

  6. Min kompis bakade morotskakan till mig när jag fyllde år, så gott. 🙂
    Älskar den här rödbetskakan med saffranskräm och undrar om jag, för att veganisera den, bara kan byta ut morötterna i ditt recept med rödbetor och lägga till valnötter, eller måste jag då ta mer olja etc. också?
    https://www.ica.se/recept/rodbetskaka-med-saffransglasyr-487068/
    Vore dröm o ha en vegansk version av den ! <3

    1. Hej! Kul att du gillar den 🙂 Det borde gå bra att utgå från det här receptet till din rödbetskaka också!

  7. Profilbild för Sandra och Martin
    Sandra och Martin

    Tredje gången nu som vi bakar den här fantastisk goda kakan, underbart god!! 😀

  8. Provsmakade innan frosting och den är verkligen supergod! Fluffig, saftig och kryddig 🙂 satte in den i frysen (utan frosting), men är det normalt att den krymper i frysen? Och hur ska jag bäst tina den? Glutenfritt står sig generellt inte så bra, hur länge behåller den goda kvaliteten i kylen?

  9. Tack så otroligt mycket för detta recept! Kakan blev verkligen fluffig och god. Kan man frysa kakan med frostingen på? Hur länge håller frostingen i kylskåp? Tack!

    1. Hej Jenny,

      Åååå, så roligt att du tycker om den. I kylskåp håller den sig bra i några dagar (5 kanske), j det går bra att frysa med frosting den och då håller den några månader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *