Vegansk morotskaka – glutenfri

by on
En saftig, vegansk morotskaka som är glutenfri. Den är dessutom fri från baljväxter och passar därför de flesta med allergier. Jag är så glad över det här receptet eftersom det verkligen passar så många och att det dessutom är en morotskaka som så många tycker är gott!
Hemligheten med den här morotskakan är bakpulver och äppelcidervinäger. Dessa två ingredienser skapar nämligen en kemisk reaktion som gör att kakan blir så där fluffig som vi vill ha den. Ni vet, som om man skulle vispat ägg och socker poröst? Äppelcidervinäger och bakpulver har samma effekt. Om du inte har äppelcidervinäger hemma kan du använda vitvinsvinäger också för samma effekt.

glutenfri äggfri mjölkfri morotskaka

 

Följ mig på

Instagram

Facebook

Vegansk morotskaka 15-20 bitar

4 dl glutenfri mjölmix

3 dl strösocker

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

2 tsk malen kardemumma

1 msk malen kanel

2 krm malen, torkad ingefära

0,5 tsk salt

2 dl växtbaserad dryck (jag testat havredryck, mandeldryck och sojadryck, alla funkar lika bra)

1 dl neutral olja (rapsolja, solrosolja, jordnötsolja)

1 msk äppelcidervinäger

100 gram rivna morötter (det är ungefär 2 stycken normalstora morötter)

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Blanda alla torra ingredienser i en skål
  3. Tillsätt dryck, olja och äppelcidervinäger under omrörning och blanda tills du får en jämn, klumpfri smet
  4. Skala och riv morötterna och vänd ned dem i smeten
  5. Klä en form (15×25 cm) med bakplåtspapper och bred ut smeten där i
  6. Grädda morotskakan mitt i ugnen i ca 40 minuter
  7. Låt kakan svalna helt

Vegansk cream cheese frosting

1 dl växtbaserad vispgrädde (jag har använt sojavispgrädde)

150 gram växtbaserad färskost (väg en glutenfri variant

1 tsk vaniljsocker

0,5-1 dl florsocker

  1. Vispa grädde och färskost, vitt och riktigt fluffigt
  2. Tillsätt florsocker och vaniljsocker (gärna genom en sil) och vänd ned det med en slickepott tills du får en jämn, klumpfri frosting
  3. Bred frostingen på den avsvalnade morotskakan

Morotskakan kan förvaras i kylskåp och frys

You may also like

6 Comments
  1. Silvia 12 månader ago

    Godaste cream “cheese” finns på lidl. Den är gjord på kokosdryck, men smakar inte mycket kokos när man använder det på mackan eller i bakverk. Kan verkligen rekomendera 🙂

    Reply
    • fridasvegobak 12 månader ago

      Hej! Jag använder nougat från ett märke som hete Kokken som finns på Lidl och Netto! 🙂

      Reply
  2. Jenny 10 månader ago

    Tack för det här receptet! Jag lagade morotskakan nu inför påsk och den blev alldeles perfekt. Jag var lite orolig över mängden olja och tyckte att det såg ut att skära sig när jag blandade, men när kakan väl var bakad så märktes det inte alls.

    Reply
    • fridasvegobak 10 månader ago

      Kul att du gillar den!

      Reply
  3. Felicia 6 månader ago

    Hej,
    Jag skippade äppelcidervinäger och kakan blir tjock och fin ändå. Nästa gång ska jag dock ha i mer morötter.

    Frostingen blev dock inte alls bra? Otroligt söt och helt rinnig, som smällt glass, trots att jag vispade länge och grädden först blev fast och fluffig. Hade även i 4dl florsocker. Tror grädden får skippas nästa gång.

    Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published.