Vegansk red velvet tårta

by on

Innehåller annonslänk

Vegansk red velvet tårta är en ljuvlig tårta, både att titta på och att äta! Den är fantastiskt färgstark i rött och vitt där bottnarna smakar milt av choklad och krämen är gjord på vegansk färskost och vit choklad. Så fantastiskt gott!

Att baka med röd färg kan vara lite knepigt när man äter en växtbaserad kost. Röda livsmedelsfärger innehåller nämligen allt som oftast E120 (karmin). Men, jag har hittat en röd pastafärg som ger ett så fint resultat. Den finns att köpa HÄR!

red velvet tårta vegan

red velvet vegan

Vegansk red velvet tårta (16 cm i diameter, 6-8 bitar)

Bottnar

150 gram/1,5 dl kikärtsspad

270 gram/3 dl strösocker

80 gram/1 dl potatismjöl/majsstärkelse

150 gram/2,5 dl vetemjöl

10 gram/2 tsk bakpulver

12 gram/2 msk kakao

50 gram mjölkfritt margarin

100 gram/1 dl växtbaserad dryck

1/2 burk vegansk röd pastafärg (finns HÄR)

Fyllning

200 gram växtbaserad färskost

150 gram/1,5 dl växtbaserad vispgrädde

150 gram vegansk vit choklad

Skal från 2 stycken lime

Bottnarna

  1. Sätt ugnen på 200 grader över- och undervärme
  2. Vispa kikärtsspad och strösocker vitt och poröst (inte till en maräng)
  3. Blanda de torra ingredienserna i en skål och sikta ned dem genom en sil i smeten. Blanda om
  4. Smält margarinet, drycken och pastafärgen på svag värme i en kastrull och blanda varsamt ned det i smeten
  5. Fördela smeten i 4 stycken tårtformar (jag använder DESSA och älskar dem!) med bakplåtspapper i botten och grädda dem mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt dem svalna i formarna

Fyllningen

  1. Vispa färskost och grädde riktigt fluffigt med elvisp
  2. Smält den vita chokladen över vattenbad eller i micron och ringla sakta ned den i smeten samtidigt som du vispar på låg hastighet, fyllningen kommer vara rätt så lös, ungefär som lättvispad grädde
  3. Ställ skålen med fyllningen kallt i minst 30 minuter så den får stelna till sig
  4. Lägg en tårtbotten på ett bakplåtspapper och bred på ett lager med fyllning. Upprepa med resterande bottar
  5. Täck tårtan med samma fyllning och spackla den så jämn du önskar (jag kan tycka att det är snyggt med en semi-spacklad tårta, perfekt om man är nybörjare)
  6. Riv skalet på limen och strö den på toppen av tårtan

TIPS – om du vill baka den i en större formar (20 cm i diameter) bör du dubbla receptet. Om du vill baka skurna bottnar (20 cm i diameter) råder jag om att fördela en dubbel sats smet i två formar för bästa resultat

You may also like

5 Comments
  1. Sara 4 månader ago

    Liten varning för att det inte går att vispa aitos havregrädde med färskost och få klumpfritt innan grädden är superfast. Bättre att vispa färskosten med tex ikaffe och sedan försiktigt vispa i grädden. Jag blandade i limeskalet i fyllningen för mer smak.

    Reply
  2. Sonja Axelson 3 månader ago

    Kan man förvara den i kylen och äta nästa dag?

    Reply
    • Frida 3 månader ago

      Det går jättebra!

      Reply
  3. Evelina 2 månader ago

    Går det att göra den här tårtan till cupcakes? Behöver man göra om receptet på nåt sätt då?

    Reply
    • Frida 2 månader ago

      Det går bra, du behöver öka mängden margarin till 125 gram 🙂

      Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published.