
Vegansk blåbärscheesecake med limecurd
Vegansk blåbärscheesecake med limecurd är en fräsch efterrätt som bakas utan ugn! Jag älskar de vackra färgerna och smakerna av blåbär och lime smakar otroligt bra tillsammans. Det här är en perfekt födelsedagstårta eller en magisk dessert efter en god middag!
Följ mig på
Vegansk blåbärscheesecake med limecurd
Botten
15 stycken digestivekex
75 gram mjölkfritt margarin
- Mixa digestivekexen till smulor
- Smält margarinet och blanda det i kexsmulorna
- Tryck ut i botten av en springform (20 cm i diameter) och ställ in i frysen medan du gör fyllningen
Blåbärsfyllning
300 gram växtbaserad färskost
2 dl växtbaserad vispgrädde
2 krm agar agar
1 dl florsocker
150 gram frysa bl åbär
- Vispa ihop färskost och florsocker med elvisp i en skål
- Tillsätt 1 dl vispgrädde och vispa fluffigt
- Ta den andra delen vispgrädde och koka upp i en kastrull tillsammans med agar agar. Rör om ordentligt så det inte klumpar sig och låt puttra i 2 minuter
- Vispa ned den uppkokta grädden på låg hastighet i resten av fyllningen
- Tillsätt blåbären och blanda om ordentligt. Nu kommer smeten vara ganska lös, men den kommer stelna i frysen
- Ställ in i frysen i minst 4 timmar
Topping
Saft från 3 stycken lime
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 dl vatten
0,5 dl majsstärkelse
Några droppar grön pastafärg
50 gram mjölkfritt margarin
- Blanda limesaft, strösocker och vaniljsocker i en kastrull. Blanda ut majsstärkelsen med vattnet så du slipper klumpar och häll ned i kastrullen
- Koka tills du får en rätt så tjock kräm och dra då av kastrullen från plattan
- Rör i margarinet tills det smält helt och ställ kastrullen kallt tills limecurden blivit ljummen
- Plocka ut cheesecaken ur formen
- Bred ut kurden över cheesecaken, låt den rinna ned lite längst sidorna
Vegansk blåbärscheesecake med limecurd går att förvara i kylskåpet efter att den varit fryst
Jag dekorerade min cheesecake med vispad grädde och limeskal