Vegansk blåbärscheesecake med limecurd

Vegansk blåbärscheesecake med limecurd är en fräsch efterrätt som bakas utan ugn! Jag älskar de vackra färgerna och smakerna av blåbär och lime smakar otroligt bra tillsammans. Det här är en perfekt födelsedagstårta eller en magisk dessert efter en god middag!

Blåbärlimecheesecake2

Blåbärlimecheesecake3

Följ mig på

Instagram

Facebook

Vegansk blåbärscheesecake med limecurd

Botten

15 stycken digestivekex

75 gram mjölkfritt margarin

  1. Mixa digestivekexen till smulor
  2. Smält margarinet och blanda det i kexsmulorna
  3. Tryck ut i botten av en springform (20 cm i diameter) och ställ in i frysen medan du gör fyllningen

Blåbärsfyllning

300 gram växtbaserad färskost

2 dl växtbaserad vispgrädde

2 krm agar agar

1 dl florsocker

150 gram frysa blåbär

  1. Vispa ihop färskost och florsocker med elvisp i en skål
  2. Tillsätt 1 dl vispgrädde och vispa fluffigt
  3. Ta den andra delen vispgrädde och koka upp i en kastrull tillsammans med agar agar. Rör om ordentligt så det inte klumpar sig och låt puttra i 2 minuter
  4. Vispa ned den uppkokta grädden på låg hastighet i resten av fyllningen
  5. Tillsätt blåbären och blanda om ordentligt. Nu kommer smeten vara ganska lös, men den kommer stelna i frysen
  6. Ställ in i frysen i minst 4 timmar

Topping

Saft från 3 stycken lime

1 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

2 dl vatten

0,5 dl majsstärkelse

Några droppar grön pastafärg

50 gram mjölkfritt margarin

  1. Blanda limesaft, strösocker och vaniljsocker i en kastrull. Blanda ut majsstärkelsen med vattnet så du slipper klumpar och häll ned i kastrullen
  2. Koka tills du får en rätt så tjock kräm och dra då av kastrullen från plattan
  3. Rör i margarinet tills det smält helt och ställ kastrullen kallt tills limecurden blivit ljummen
  4. Plocka ut cheesecaken ur formen
  5. Bred ut kurden över cheesecaken, låt den rinna ned lite längst sidorna

Vegansk blåbärscheesecake med limecurd går att förvara i kylskåpet efter att den varit fryst

Jag dekorerade min cheesecake med vispad grädde och limeskal

 

 

 

Kommentarer

7 svar till ”Vegansk blåbärscheesecake med limecurd”

  1. Kan det gå att använda gelesocker tror du? Råkar ha det men inte agar agar hemma 🙂

    1. Hej!
      Gelesocker kan fungera men byt då även ut strösockret eftersom gelesockret är sött. Läs på baksidan av förpackningen hur du ska dosera!

  2. Hej,
    Jag undrar vilken växtbasersde grädde du använt i receptet?

    1. Alpros röda 🙂

  3. Är det något speciellt man ska tänka på om man byter till glutenfria kex? Eller är det bara byta rätt av?

    1. Byt rakt av!

  4. Vilken vegansk färskost brukar du använda? Eller vilken gör sig bäst? 🙂 måste testa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *