Vegansk blåbärscheesecake med limecurd

Vegansk blåbärscheesecake med limecurd är en fräsch efterrätt som bakas utan ugn! Jag älskar de vackra färgerna och smakerna av blåbär och lime smakar otroligt bra tillsammans. Det här är en perfekt födelsedagstårta eller en magisk dessert efter en god middag!

Följ mig på

Instagram

Facebook

Vegansk blåbärscheesecake med limecurd

Botten

15 stycken digestivekex

75 gram mjölkfritt margarin

  1. Mixa digestivekexen till smulor
  2. Smält margarinet och blanda det i kexsmulorna
  3. Tryck ut i botten av en springform (20 cm i diameter) och ställ in i frysen medan du gör fyllningen

Blåbärsfyllning

300 gram växtbaserad färskost

2 dl växtbaserad vispgrädde

2 krm agar agar

1 dl florsocker

150 gram frysa blåbär

  1. Vispa ihop färskost och florsocker med elvisp i en skål
  2. Tillsätt 1 dl vispgrädde och vispa fluffigt
  3. Ta den andra delen vispgrädde och koka upp i en kastrull tillsammans med agar agar. Rör om ordentligt så det inte klumpar sig och låt puttra i 2 minuter
  4. Vispa ned den uppkokta grädden på låg hastighet i resten av fyllningen
  5. Tillsätt blåbären och blanda om ordentligt. Nu kommer smeten vara ganska lös, men den kommer stelna i frysen
  6. Ställ in i frysen i minst 4 timmar

Topping

Saft från 3 stycken lime

1 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

2 dl vatten

0,5 dl majsstärkelse

Några droppar grön pastafärg

50 gram mjölkfritt margarin

  1. Blanda limesaft, strösocker och vaniljsocker i en kastrull. Blanda ut majsstärkelsen med vattnet så du slipper klumpar och häll ned i kastrullen
  2. Koka tills du får en rätt så tjock kräm och dra då av kastrullen från plattan
  3. Rör i margarinet tills det smält helt och ställ kastrullen kallt tills limecurden blivit ljummen
  4. Plocka ut cheesecaken ur formen
  5. Bred ut kurden över cheesecaken, låt den rinna ned lite längst sidorna

Vegansk blåbärscheesecake med limecurd går att förvara i kylskåpet efter att den varit fryst

Jag dekorerade min cheesecake med vispad grädde och limeskal

8
12

Chokladbollar med kikärtor

Chokladbollar med kikärtor är ett perfekt sätt att ta tillvara på kikärtorna som blir över när du bakar med dess spad! Visst går de att använda i matlagning eller till en god hummus men jag skulle gissa att ingen tackar nej till några goda chokladbollar heller.

Att baka med kikärtor ger ingen direkt smak till chokladbollarna. Det ger bara en len, krämig konsistens som dessutom passar bra om du vill få i dig lite extra energi och protein en eftermiddag efter en lång dag!

Följ mig på

Instagram

Facebook

Chokladbollar med kikärtor (12 stycken)

280 gram avrunna kikärtor (spara spadet i kyl eller frys, det går utmärkt att baka äggfritt med)

6 stycken urkärnade dadlar

2 msk kakao

1 dl havregryn

2 msk kallt kaffe

2 msk kokosolja

2 krm salt

Kokosflingor att rulla i

  1. Mixa alla ingredienser i en matberedare (jag gillar DEN HÄR matberedaren) och rulla sedan till bollar
  2. Häll kokosflingor på ett fat och rulla bollarna i kokosen
  3. Förvara i kylskåp eller frys
6
31

Vegansk thaiwok med risnudlar

Visste ni att jag ÄLSKAR asiatisk mat? Kryddorna, smakerna, konsistenserna och det absolut helt motsatta mot vad vi har i Sverige. Så himla gott!

Jag har som ni vet alltid mycket kikärtor över eftersom jag bakar med spadet. Det gör mig inte så mycket eftersom jag tycker att kikärtor är gott och mättande. Och de är perfekta som proteinkälla i vegansk thaiwok med risnudlar!

Följ mig på

Instagram

Facebook

Vegansk thaiwok med risnudlar (4 portioner)

230 gram avrunna kikärtor

6 stycken champinjoner

1 styck röd paprika

1-2 morötter

1/2 broccolihuvud

20 cm citrongräs

1-2 msk tikka massala

0,5-1 dl vatten

Salt

Olja att steka i

4 portioner risnudlar

  1. Hacka alla grönsaker till den storlek du önskar
  2. Värm olja i en wokpanna och fräs först morötter och citrongräs i några minuter
  3. Tillsätt paprika och broccolin och fortsätt fräsa i några minuter till. Sist tillsätter du kikärtor och champinjoner och steker mjuka tillsammans med tikka masala, salt och vatten
  4. Koka risnudlarna enligt anvisningen på förpackningen och servera tillsammans med din veganska thaiwok
0
2