Vegansk skagencheesecake

Så, ni vet mammas Smack? Nu har jag gjort den till en enda stor cheesecake! Vad passar bättre till buffébordet än den här godingen?

vegansk skagencheesecake

Mammas smack är en skagenröra deluxe. Anledningen till att den döptes till just Smack var att den var så god så den smackade i munnen när vi åt den! Just mammans Smack är inte vegansk, men det är min. Den är gjord på helt växtbaserade ingredienser med tofu som huvudråvara! Det som skiljer mammas Smack från vanlig skagenröra är den generösa mängden avokado och lite mer syrlighet från citron. Jag älskar den!

Vi kan lika gärna kalla den för mammas Smack-cheesecake!

vegansk skagencheesecake

Vegansk skagencheesecake

Portioner: 10-12 stycken

Tid: 30 minuter + 3 timmar i kylskåp

Ingredienser

Botten

10 skivor kavring

175 g mjölkfritt margarin

Fyllning

600 g växtbaserad färskost (jag har använt Oatly)

1 dl växtbaserad majonäs

400 g extra fast tofu (jag använder YiPin)

1 rödlök

2 st mogna avokado

80 g tångrom

1/2 dl finhackad dill

1/2 citron, skal och saft

Salt och svartpeppar efter smak

Topping

80 g tångrom

Färsk dill

vegansk skagencheesecake

Gör så här

Botten: Mixa kavringen i en matberedare till smulor. Smält margarinet på låg värme och blanda det med smulorna. Tryck ut smulorna i en springform (24 cm i diameter) som är klädd i bakplåtspapper. Det är viktigt att formen är klädd, annars kommer cheesecaken fastna.

Fyllning: Blanda färskost och majonäs i en skål. Hacka tofun i 1×1 cm stora bitar eller smula ned den i skålen (det beror på hur mycket tuggmotstånd du vill ha). Hacka rödlöken smått.. Skiva avokadon i mindre bitar. Hacka dillen. Tillsätt allt i skålen. Riv citronskalet och pressa ned saften. Häll i tångromen. Blanda ihop till en jämn kräm och smaka av med salt och peppar. Bred ut krämen över bottnen och ställ in i kylskåpet i minst 3 timmer (eller över natten).

Topping: Plocka ut cheesecaken ur formen och ta bort bakplåtspappret. Fina eventuellt till kanterna genom att dra en slickepott runt om. Klicka ut tångrom på toppen av cheesecaken och lägg på lite färsk dill innan servering. Förvara i kylskåp

vegansk skagencheesecake

 

Kommentarer

Ett svar till ”Vegansk skagencheesecake”

  1. Profilbild för fridasvegobak
    fridasvegobak

    Hej,
    Nej, jag skulle inte rekommendera att frysa den

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *