Vegansk lemoncurdcheesecake

En sötsyrlig no-bake cheesecake med lemoncurd. Len och perfekt till fikat eller som efterrätt!

Jag hade en liten tjuv i hemmet som åt upp alla mina digestivekex och la smulorna i sin säng och förpackningen i skrivbordslådan så jag letade som en tok efter vad som skulle vara botten på min cheesecake tills tjuven erkände sitt brott vid middagsbordet och jag fick helt enkelt tänka om där på kvällskvisten. Jag gjorde ett gäng mördegskakor som jag mixade till botten men du kan använda vilka kex du vill. Digestive, drömmar eller ja, mördegskakor!

Vegansk lemoncurdcheesecake

Portioner: 8 stycken

Tid: 1 timme + 4 h i frys + 2 h tining

Ingredienser

Botten

300 g kex (digestive, drömmar, mördegskex, ja den sort du är sugen på)

150 g mjölkfritt margarin

Lemoncurd

1 dl strösocker

2 msk vetemjöl eller majsstärkelse

1 1/2 st citron

25 g mjölkfritt margarin

Lemoncurdcheesecake

450 g vegansk färskost

1 dl vegansk vispbar grädde

1 1/2 dl florsocker

Hela satsen lemoncurd

Topping

Citronzest

Färska bär

Gör så här

Botten: Mixa kexen till smulor. Smält margarinet på låg värme i en kastrull och blanda det med kexen. Tryck ut smulorna i en springform (22 cm i diameter) och ställ åt sidan.

Lemoncurd: Blanda strösocker och mjöl i en kastrull. Pressa i citronen. Använd gärna en citruspress för att få ut all juice. Rör om och koka upp under omrörning tills du får en kräm. Dra av kastrullen från plattan och rör i margarinet tills det smält. Låt svalna.

Lemoncurdcheesecake: Vispa färskosten med elvisp. Vispa i grädden tills du får en fluffig smet. Vänd i florsocker och vänd sedan i lemoncurden tills du får en slät smet. Bred ut smeten i formen och ställ in i frysen i minst 4 timmar. Plocka fram cheesecaken i rumstemperatur 2 timmar innan servering. Plocka bort formen när tårtan fortfarande är fryst. Dekorera med citronzest och färska bär.

2
8

Veganska kladdmuffins med chokladkola

Ni vet när man är sugen på något riktigt goffigt, chokladigt och sött? Då ska man äta dessa veganska kladdmuffins med chokladkola!

Veganska kladdmuffins med chokladkola

Portioner: 12 stycken

Tid: 40 minuter + tid för att stelna

Ugn: 200 grader

Ingredienser

Kladdmuffins

150 g mjölkfritt margarin

270 g/3 dl strösocker

180 g/3 dl vetemjöl

40 g/1 dl kakao

10 g/2 tsk vaniljsocker

5 g/1 tsk bakpulver

3 g/1/2 tsk salt

1 1/2 dl växtbaserad matlagningsgrädde

Chokladkola

180 g/2 dl strösocker

18 g/3 msk kakao

En nypa salt

2 dl växtbaserad matlagningsgrädde

50 g mjölkfritt margarin

Gör så här

Kladdmuffins: Smält margarinet på låg värme i en kastrull och dra av från plattan. Tillsätt övriga ingredienser och blanda ned dem i det smälta margarinet tills du får en jämn, klumpfri smet. Fördela smeten i 12 stycken muffinsformar och grädda mitt i ugnen i 13-15 minuter. Låt muffinsen svalna helt

Chokladkola: Blanda socker, kakao, salt och matlagningsgrädde i en kastrull och koka tills den når en temperatur på 122 grader. Rör om då och då. Dra av kastrullen från plattan och rör i margarinet tills det smält. Låt kolan svalna en aning och häll den sedan i groparna som blivit i muffinsen. Ställ in i kylskåpet och låt stelna.

3
6

Veganska cookies med rostad mandel och vit choklad

Alldeles ljuvligt goda cookies med rostad mandel och vit choklad. En av de bättre cookisen jag smakat. Passar perfekt i frysen för spontana fikagäster!

Rostad mandel kan du köpa färdig i butik men det är mycket godare att göra dom själv. Du lägger oskalade mandlar i en kastrull med kokande vatten. Låt dom ligga tills vattnet svalnar till ljummet. Då har skalet lossnat och du kan enkelt ”snoppa” bort det. Lägg sedan mandlarna på en plåt med bakplåtspapper tillsammans med lite flingsalt och rosta dom mitt i ugnen på 250 grader tills dom fått en fin gyllenbrun färg

Veganska cookies med rostad mandel och vit choklad

Portioner: 20 stycken

Tid: 40 minuter

Ugn: 200 grader

Ingredienser

150 g mjölkfritt margarin (rumstempererat)

90 g/1 dl strösocker

75 g/1 dl mjukt farinsocker

10 g/2 tsk vaniljsocker

3 g/1/2 tsk salt

3 msk vegansk matlagningsgrädde

5 g/1 tsk bakpulver

180 g/3 dl vetemjöl

150 g rostad mandel

150 g vegansk vit choklad

Gör så här

Vispa margarin, strösocker, farinsocker, vaniljsocker och salt till en krämig smet. Vispa i grädden tills den precis gått ihop med smeten. Blanda bakpulver och mjöl i en skål och vispa ned det i degen. Hacka mandel och choklad i små bitar och blanda ned dem i kakdegen (spara 1 tredjedel till topping). Rulla 20 stycken bollar av degen och fördela dem på 2 stycken plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Strö över resterande del mandel och vit choklad över kakorna direkt när dom kommit ut ur ugnen. Låt svalna på plåten.

0
4