
Vegansk lemoncurdcheesecake
En sötsyrlig no-bake cheesecake med lemoncurd. Len och perfekt till fikat eller som efterrätt!
Jag hade en liten tjuv i hemmet som åt upp alla mina digestivekex och la smulorna i sin säng och förpackningen i skrivbordslådan så jag letade som en tok efter vad som skulle vara botten på min cheesecake tills tjuven erkände sitt brott vid middagsbordet och jag fick helt enkelt tänka om där på kvällskvisten. Jag gjorde ett gäng mördegskakor som jag mixade till botten men du kan använda vilka kex du vill. Digestive, drömmar eller ja, mördegskakor!
Vegansk lemoncurdcheesecake
Portioner: 8 stycken
Tid: 1 timme + 4 h i frys + 2 h tining
Ingredienser
Botten
300 g kex (digestive, drömmar, mördegskex, ja den sort du är sugen på)
150 g mjölkfritt margarin
Lemoncurd
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl eller majsstärkelse
1 1/2 st citron
25 g mjölkfritt margarin
Lemoncurdcheesecake
450 g vegansk färskost
1 dl vegansk vispbar grädde
1 1/2 dl florsocker
Hela satsen lemoncurd
Topping
Citronzest
Färska bär
Gör så här
Botten: Mixa kexen till smulor. Smält margarinet på låg värme i en kastrull och blanda det med kexen. Tryck ut smulorna i en springform (22 cm i diameter) och ställ åt sidan.
Lemoncurd: Blanda strösocker och mjöl i en kastrull. Pressa i citronen. Använd gärna en citruspress för att få ut all juice. Rör om och koka upp under omrörning tills du får en kräm. Dra av kastrullen från plattan och rör i margarinet tills det smält. Låt svalna.
Lemoncurdcheesecake: Vispa färskosten med elvisp. Vispa i grädden tills du får en fluffig smet. Vänd i florsocker och vänd sedan i lemoncurden tills du får en slät smet. Bred ut smeten i formen och ställ in i frysen i minst 4 timmar. Plocka fram cheesecaken i rumstemperatur 2 timmar innan servering. Plocka bort formen när tårtan fortfarande är fryst. Dekorera med citronzest och färska bär.