Vegansk tiramisucheesecake

Tiramisu är en italiensk dessert med kex, mascarpone, kaffe och marsalavin som smakar. Varken kexen eller mascarponen är vegansk och jag bakar gärna utan alkohol så alla kan smaka. Jag har därför gjort en egen varitant, som en cheesecake, men var inte orolig. Den är precis lika god som du förväntar dig!

Jag har också gjort en variant på klassisk tiramisu, det receptet hittar du här

Följ mig på

Instagram

Facebook

TikTok

Ladda ned min app ”Veganska godsaker”

Vegansk tiramisucheesecake

Botten

250 gram Lotus biscoff (du hittar dem vid kexhyllan på affären)

75 gram mjölkfritt margarin

  1. Mixa kexen till smulor
  2. Smält margarinet och blanda det med kexen. Tryck ut hälften i en springform (20 cm i diameter) och ställ in i frysen

Kaffelag

1 dl kaffe

90 gram/1 dl strösocker

  1. Koka ingredienserna tills den blir simmig
  2. Pensla på hälften över bottnen och ställ in i frysen igen

Färskostfyllning

700 gram växtbaserad färskost

100 gram/1 dl växtbaserad vispgrädde

120 gram/2 dl florsocker

10 gran/2 tsk vaniljsocker

Ett par droppar bittermandelarom

2 msk växtbaserad dryck+1 krm agar agar

Kakao till topping

  1. Vispa färskosten så den blir fri från klumpar. Tillsätt lite vispgrädde i taget och vispa tills du får en fluffig kräm
  2. Blanda ned florsocker, vaniljsocker och arom
  3. Värm drycken och agar agar (jag värmde i micron) och blanda snabbt ned den i smeten
  4. Bred ut hälften av smeten över bottnen och ställ in i frysen i minst 30 minuter
  5. När fyllningen stelnat till lite i frysen brer du över det sista av bottnen, och stänk över det sista av kaffelagen (du behöver värma på den igen så den blir simmig). Ställ sedan in i frysen i 10 minuter innan du breder på det sista av färskostkrämen
  6. Frys in i minst 4 timmar men gärna över natten. Låt sedan cheesecaken tina i 20 minuter och pudra över kakaon innan du serverar

När du har haft cheesecaken i frysen går den att förvara i kylskåpet

0
6

Saftig Oboykaka med Oreokräm

Den här saftiga, mjuka Oboykakan smakar milt chokladigt. Oreokrämen ovanpå är magiskt god och krämig. Oreokakorna ger ett härligt krisp till kakan som gör det helt perfekt! Ni måste testa att baka den här Oboykakan, den har blivit en stor favorit hos mig!

Att baka med oboy är inte riktigt samma sak som att baka med kakao. Kakao bidrar till att kakan får en struktur på ett annat sätt. Om man använder kakao i en sockerkaka behöver man minska mängden mjöl för att kakan inte ska bli torr. Det krävs mycket mer oboy, nästan dubbelt så mycket, för att uppnå samma textur som kakaon. Sen innehåller ju Oboy socker vilket bidrar till mer sötma och jag har därför minskar mängden socker i kakan något och gjort Oreokrämen med lite mindre sötma.

Följ mig på

Instagram

Facebook

TikTok

Ladda ned min app ”Veganska godsaker”

Saftig Oboykaka med Oreokräm

Oboykaka

150 gram/1,5 dl kikärtsspad

180 gram strösocker

210/2,5dl gram vetemjöl

120 gram/2 dl Oboypulver (den man blandar i mjölk är vegansk)

10 gram/2 tsk bakpulver

10 gram/2 tsk vaniljsocker

3 gram/0,5 tsk salt

100 gram mjölkfritt margarin

100 gram/1 dl valfri växtbaserd dryck

  1. Ställ ugnen på 175 grader över- och undervärme
  2. Vispa kikärtsspad och strösocker fluffigt, men inte till en maräng
  3. Blanda de torra ingredienserna och sikta ned dem i smeten
  4. Smält margarinet och blanda ned det tillsammans med drycken. Blanda till en jämn klumpfri smet och häll ned smeten i en springform (20 cm i diameter) som är klädd i bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 45-50 minuter
  5. Plocka ur kakan ur formen och låt kakan svalna upp och ned på ett bakplåtspapper

Oreokräm

450 gram växtbaserad färskost

100 gram/1 dl växtbaserad vispgrädde

60 gram/1 dl florsocker

1 paker Oreokakor

10 gram/2 tsk vaniljsocker

  1. Vispa färskost och grädde fluffigt. Sikta ned florsockret och vaniljsockret och blanda till en jämn kräm
  2. Hacka Oreokakorna (spara 3 stycken till topping) grovt och vänd ned dem i krämen. Bred ut krämen över kakan och toppa med Oreokakor

Kakan ska förvaras i kylskåp

0
7

Inlägget innehåller annonslänkar

Chokladbollskladdkaka (vegansk)

Chokladbollskladdkaka! Ja ni hör ju, kladdkaka och chokladbollar i ett. Så himla gott. Jag är en sådan person som inte nödvändigtvis behöver äta smet, men när det kommer till chokladbollar, då är det dubbel sats som gäller, annars tar det slut 😉

Jag föredrar att mixa min chokladbollssmet i en matberedare (jag har den här) eftersom jag gillar smeten lite slätare. Men om du vill knåda ihop den är det också helt okej. Jag brukar också ha i lite kokosflingor eller mandelmjöl till smeten för att göra den lite fylligare och smakrikare, något som gör min chokladbollassmet lite annorlunda från de traditionella recepten. Det är också gott att ha i både kakao och Oboypulver!

Chokladbollskladdkaka

Kladdkaka

125 gram mjölkfritt margarin

75 gram/1 dl farinsocker

180 gram/2 dl strösocker

20 gram/0,5 dl kakao

150 gram/2,5 dl vetemjöl

10 gram/2 tsk vaniljsocker

3 gram/0,5 tsk salt

100 gram/1 dl kikärtsspad eller växtbaserad matlagningsgrädde

  1. Ställ ugnen på 175 grader över- och undervärme
  2. Smält margarinet i en kastrull på svag värme och dra av från plattan
  3. Tillsätt övriga ingredienser och blanda till en jämn klumpfri smet
  4. Bred ut smeten i en springform som är 20cm i diameter (jag har den här) klädd i bakplåtspapper
  5. Grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter. Kladdkakan ska vara fast i kanterna och vobblig i mitten när du plockar ut den ur ugnen. Ställ den sedan att svalna något i rumstemperatur.

Chokladbollssmet

200 gram mjölkfritt margarin

80 gram/2 dl strösocker

12 gram/2 msk kakao

60 gram/1 dl Oboypulver

120 gram/3 dl havregryn

40 gram/1 dl kokosflingor

10 gram/2 tsk vaniljsocker

60 gram/4 msk kallt, starkt kaffe

3 gram/0,5 tsk salt

Pärlsocker till topping

Smält choklad till topping

  1. Mixa alla ingredienser till chokladbollarna till en slät smet
  2. Rulla chokladbollar och vänd dem i pärlsocker
  3. Placera chokladbollarna över kladdkakan innan den blivit för fast så chokladbollarna kan fastna. Ringla över smält choklad
1
6