
Vegansk tiramisucheesecake
Tiramisu är en italiensk dessert med kex, mascarpone, kaffe och marsalavin som smakar. Varken kexen eller mascarponen är vegansk och jag bakar gärna utan alkohol så alla kan smaka. Jag har därför gjort en egen varitant, som en cheesecake, men var inte orolig. Den är precis lika god som du förväntar dig!
Jag har också gjort en variant på klassisk tiramisu, det receptet hittar du här
Följ mig på
Ladda ned min app ”Veganska godsaker”
Vegansk tiramisucheesecake
Botten
250 gram Lotus biscoff (du hittar dem vid kexhyllan på affären)
75 gram mjölkfritt margarin
- Mixa kexen till smulor
- Smält margarinet och blanda det med kexen. Tryck ut hälften i en springform (20 cm i diameter) och ställ in i frysen
Kaffelag
1 dl kaffe
90 gram/1 dl strösocker
- Koka ingredienserna tills den blir simmig
- Pensla på hälften över bottnen och ställ in i frysen igen
Färskostfyllning
700 gram växtbaserad färskost
100 gram/1 dl växtbaserad vispgrädde
120 gram/2 dl florsocker
10 gran/2 tsk vaniljsocker
Ett par droppar bittermandelarom
2 msk växtbaserad dryck+1 krm agar agar
Kakao till topping
- Vispa färskosten så den blir fri från klumpar. Tillsätt lite vispgrädde i taget och vispa tills du får en fluffig kräm
- Blanda ned florsocker, vaniljsocker och arom
- Värm drycken och agar agar (jag värmde i micron) och blanda snabbt ned den i smeten
- Bred ut hälften av smeten över bottnen och ställ in i frysen i minst 30 minuter
- När fyllningen stelnat till lite i frysen brer du över det sista av bottnen, och stänk över det sista av kaffelagen (du behöver värma på den igen så den blir simmig). Ställ sedan in i frysen i 10 minuter innan du breder på det sista av färskostkrämen
- Frys in i minst 4 timmar men gärna över natten. Låt sedan cheesecaken tina i 20 minuter och pudra över kakaon innan du serverar
När du har haft cheesecaken i frysen går den att förvara i kylskåpet