Den här saftiga kokoskakan är en långpannekaka som är perfekt när du vill bjuda många eller när du vill frysa in ett gäng kakor inför kommande fikastunder! Den är bakad utan kikärtsspad som jag vanligen brukar använda istället för ägg. Istället har jag använt bakpulver och äppelcidervinäger för att få kakan saftig och luftig istället för kompakt. Vinäger och bakpulver bildar en kemisk reaktion när de når värme och gör att bakverket reser sig fint. Därför är det inte aktuellt att utesluta vinäger ur receptet då risken för att kakan blir kompakt är stor! Om du inte har äppelcidervinäger går det lika bra med vitvinsvinäger.
Följ mig på
Ladda ned min app ”Veganska godsaker”
Saftig kokoskaka med chokladtäcke, 20 bitar
Om du använder en större långpanna än 20x35cm så dubblera receptet och öka gräddningstiden med 7-10 minuter
Kokoskaka
240 gram/4 dl vetemjöl (eller samma mängd glutenfri mjölmix)
270 gram/3 dl strösocker
80 gram/2 dl kokosflingor
10 gram/2 tsk bakpulver
10 gram/2 tsk vaniljsocker
3 gram/0,5 tsk salt
150 gram mjölkfritt margarin
400 gram/4 dl växtbaserad dryck
1 msk äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger
- Blanda de torra ingredienserna i en skål
- Smält margarinet på låg värme i en kastrull och dra av från plattan. Blanda i dryck och vinäger och rör ned det i de torra ingredienserna tills du får en jämn, klumpfri smet
- Bred ut smeten i en långpanna (20x35cm) och grädda mitt i ugnen på 200 grader i 17-20 minuter. Låt kakan svalna
Chokladtäcke
250 gram/2,5 dl växtbaserad matlagningsgrädde
200 gram mörk choklad (54-70%)
Kokosflingor till topping
- Värm grädden i en kastrull och dra av från plattan. Bryt i små bitar choklad och rör om tills chokladen smält samman helt med grädden. Låt svalna en liten stund innan du breder över chokladkrämen över kakan
- Toppa med kokosflingor
Lämna ett svar