Vegansk Snickerscheesecake

ALLTSÅ, den har cheesecaken är MAGI! Är man en älskare av choklad, kola och jordnötter kommer man dö för den här ljuvliga cheesecaken. Den har en krispig botten, en krämig jordnötsfyllning, en len kolakräm och en chokladig toppen. Mm, den här tårtan har allt jag någonsin önskat!

vegansk snickerscheesecake frida

snickerscheesecake frida

Jag har ett viktigt tips för att lyckas – vegansk snickerscheesecake bör serveras lite fryst. Jag själv föredrar den efter tre timmar i frysen då den fortfarande är lite krämig i konsistensen, men hellre lite mer fryst än lite mindre fryst. I kylen kan kolakrämen rinna ned lite över kakan vilket inte är något som påverkar smaken men utseendet. Ni kan se på bilden att kolakrämen rinner över liiite, det tycker jag är perfekt! Så ser cheesecaken ut efter två timmar i frysen med bara botten och fyllning, plus en timme till med kolasåsen på toppen. Du ska kunna ta på kolakrämen med fingret utan att bli kladdig. Sen har jag ställt in den i 10 minuter i frysen igen efter att jag hällt över chokladen. Hänger ni med?

Därefter har jag förvarat den i frysen och ställt fram den i 20 minuter i rumstemperatur innan jag serverat den!

Till receptet rekommenderar jag starkt att man använder en termometer till kolakrämen. Det hänger lite på att den är korrekt gjord för att inte kolakrämen ska bli en enda sås eller hård som knäck. Jag använder DEN HÄR termometern och tycker den är väl värd en liten investering till köket!

fryst snickerstårta

vegansk snickerstårta

Följ mig på

Instagram

Facebook

TikTok

Ladda ned min app ”Veganska godsaker”

Vegansk Snickerscheesecake

Botten

80 gram/4 dl cornflakes

80 gram/2 dl kokosflingor

70 gram/0,5 dl ljus sirap

150 gram jordnötssmör (jag har använt den krämiga från Green choice)

  1. Klä en springform med bakplåtspapper (20 cm i diameter)
  2. Mixa cornflakes och kokosflingor i en matberedare
  3. Blanda i sirap och jordnötssmör tills du får en deg
  4. Tryck ut bottnen i springformen och ställ in i frysen

Jordnötsfyllning

200 gram färskost (jag har använt Violife naturell)

200 gram/2 dl växtbaserad vispgrädde (jag har använt Aito)

120 gram/2 dl florsocker

350 gram jordnötssmör (jag har använt Green choice krämiga)

  1. Vispa alla ingredienser med elvisp till en jämn, fluffig kräm och bred ut den över bottnen. Ställ in i frysen i 2 timmar

Kolakräm

Använd temormeter

140 gram/1 dl ljus sirap

100 gram/1 dl växtbaserad matgrädde (jag har använt Alpros gröna)

90 gram/1 dl strösocker

3 gram/0,5 tsk salt

100 gram mjölkfritt margarin

  1. Blanda alla ingredienser, utom margarinet i en kastrull och koka tills temperaturen når 121 grader. Rör om då och då så inte kolan bränns vid
  2. Dra av kastrullen från plattan och rör i margarinet. Fortsätt röra om i kolan tills den når en temperatur på 60-63 grader. Du ska alltså inte bara låta den svalna, det är viktigt att du rör i den. Vid den här metoden kommer sockret att kristalliseras och få en mjukare konsistens istället för en seg som kola får
  3. Bred kolakrämen över jordnötsfyllningen och ställ in i frysen i ytterligare 1 timme

Chokladtäcke

150 gram vegansk ljus choklad

100 gram/1 dl växtbaserad matgrädde (jag använder Alpros gröna)

1 dl hackade, salta jordnötter

  1. Värm grädde och chokladen tillsammans, det ska inte koka, bara smälta samman till en jämn kräm. Rör om
  2. Ta ur cheesecaken ur formen och häll över chokladen så den rinner över kanterna lite
  3. Toppa med hackade, salta jordnötter
  4. Nu kan du välja om du vill ställa in cheesecaken i frysen i 10 minuter och sedan servera direkt eller om du vill ställa in cheesecaken flera timmar och sedan låta den tina i 20 minuter i rumstemperatur

Vegansk Snickerscheesecake förvaras i frysen

Kommentarer

Ett svar till ”Vegansk Snickerscheesecake”

  1. Hej kan man använda växtbaserat smör istället för margarin?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *