Vegansk Snickerscheesecake

ALLTSÅ, den har cheesecaken är MAGI! Är man en älskare av choklad, kola och jordnötter kommer man dö för den här ljuvliga cheesecaken. Den har en krispig botten, en krämig jordnötsfyllning, en len kolakräm och en chokladig toppen. Mm, den här tårtan har allt jag någonsin önskat!

Jag har ett viktigt tips för att lyckas – vegansk snickerscheesecake bör serveras lite fryst.

Jag själv föredrar den efter tre timmar i frysen då den fortfarande är lite krämig i konsistensen, men hellre lite mer fryst än lite mindre fryst. I kylen kan kolakrämen rinna ned lite över kakan vilket inte är något som påverkar smaken men utseendet. Ni kan se på bilden att kolakrämen rinner över liiite, det tycker jag är perfekt! Så ser cheesecaken ut efter två timmar i frysen med bara botten och fyllning, plus en timme till med kolasåsen på toppen. Du ska kunna ta på kolakrämen med fingret utan att bli kladdig. Sen har jag ställt in den i 10 minuter i frysen igen efter att jag hällt över chokladen. Hänger ni med?

Därefter har jag förvarat den i frysen och ställt fram den i 20 minuter i rumstemperatur innan jag serverat den!

Till receptet rekommenderar jag starkt att man använder en termometer till kolakrämen. Det hänger lite på att den är korrekt gjord för att inte kolakrämen ska bli en enda sås eller hård som knäck.Jag använder DEN HÄR termometern och tycker den är väl värd en liten investering till köket!

Följ mig på

Instagram

Facebook

TikTok

Ladda ned min app ”Veganska godsaker”

Vegansk Snickerscheesecake

Botten

80 gram/4 dl cornflakes

80 gram/2 dl kokosflingor

70 gram/0,5 dl ljus sirap

150 gram jordnötssmör (jag har använt den krämiga från Green choice)

  1. Klä en springform med bakplåtspapper (20 cm i diameter)
  2. Mixa cornflakes och kokosflingor i en matberedare
  3. Blanda i sirap och jordnötssmör tills du får en deg
  4. Tryck ut bottnen i springformen och ställ in i frysen

Jordnötsfyllning

200 gram färskost (jag har använt Violife naturell)

200 gram/2 dl växtbaserad vispgrädde (jag har använt Aito)

120 gram/2 dl florsocker

350 gram jordnötssmör (jag har använt Green choice krämiga)

  1. Vispa alla ingredienser med elvisp till en jämn, fluffig kräm och bred ut den över bottnen. Ställ in i frysen i 2 timmar

Kolakräm

Använd temormeter

140 gram/1 dl ljus sirap

100 gram/1 dl växtbaserad matgrädde (jag har använt Alpros gröna)

90 gram/1 dl strösocker

3 gram/0,5 tsk salt

100 gram mjölkfritt margarin

  1. Blanda alla ingredienser, utom margarinet i en kastrull och koka tills temperaturen når 121 grader. Rör om då och då så inte kolan bränns vid
  2. Dra av kastrullen från plattan och rör i margarinet. Fortsätt röra om i kolan tills den når en temperatur på 60-63 grader. Du ska alltså inte bara låta den svalna, det är viktigt att du rör i den. Vid den här metoden kommer sockret att kristalliseras och få en mjukare konsistens istället för en seg som kola får
  3. Bred kolakrämen över jordnötsfyllningen och ställ in i frysen i ytterligare 1 timme

Chokladtäcke

150 gram vegansk ljus choklad

100 gram/1 dl växtbaserad matgrädde (jag använder Alpros gröna)

1 dl hackade, salta jordnötter

  1. Värm grädde och chokladen tillsammans, det ska inte koka, bara smälta samman till en jämn kräm. Rör om
  2. Ta ur cheesecaken ur formen och häll över chokladen så den rinner över kanterna lite
  3. Toppa med hackade, salta jordnötter
  4. Nu kan du välja om du vill ställa in cheesecaken i frysen i 10 minuter och sedan servera direkt eller om du vill ställa in cheesecaken flera timmar och sedan låta den tina i 20 minuter i rumstemperatur

Vegansk Snickerscheesecake förvaras i frysen

0
60

Veganska gräddbullar, kokostoppar, skumbollar

Innehåller annonslänk

Kärt barn har många namn. Veganska gräddbullar, kokostoppar eller skumbollar. Vad säger du? Det är väldigt enkelt att baka dessa munsbitar. Nästan lika enkla som de är att äta upp.. De är gjorda av kikärtsmaräng, men var inte orolig, det smakar precis som vanligt!

När jag ändå pratar om maräng vill jag passa på att tipsa er om att investera i en köksassistent som gör jobbet att vispa din maräng och hjälper dig med många fler bakverk i köket! Jag älskar min från Kenwood och alla varianter från märket är GRYMT bra oavsett pris! Klicka här för att kika på en köksassistent

Ladda ned min app ”Veganska godsaker”

Följ mig på

Instagram

Facebook

TikTok

Veganska gräddbullar, kokostoppar, skumbollar (15 stycken)

150 gram/1,5 dl kikärtsspad

270 gram/3 dl strösocker

50 gram/0,5 dl vatten

1 tsk agar agar

15 stycken smörgåsrån

300 gram vegansk ljus choklad

2 msk kokosolja

Kokosflingor

  1. Blanda strösocker, agar agar och vatten i en kastrull. Koka till 121 grader. När sockerlagen har 115 grader börjar du vispa kikärtsspadet till ett fast skum
  2. Tillsätt den varma sockerlagen i en tunn stråle ned i kikärtsskummet och vispa på låg hastighet tills du fått i all sockerlag
  3. Höj hastigheten och vispa marängen tills den blivit rumstempererad. Det tar ett tag, ha tålamod. Häll upp margängen i en spritspåse
  4. Stansa ut 15 stycken rundlar av smörgåsrånen. Spritsa marängen på rånen och ställ in gräddbullarna i frysen i 30 minuter
  5. Smält chokladen och kokosoljan i micron eller över vattenbad. Häll upp den i ett glas, gärna i storlek så chokladen fyller nästan hela glaset
  6. Doppa gräddbullarna i chokladen och låt chokladen rinna av ordentligt. Strö över kokosflingor och låt stelna

Förvara i kylskåpet

5
46

Vegansk marängtårta med Oboygrädde

Den här marängtårtan är bakad på kikärtsmaräng, fylld med oboygrädde, chokladsås och färska bär. Det är den perfekta sommartårtan!

Vegansk marängtårta med Oboygrädde är en enkel men barnsligt god tårta som kommer älskas av stora och små. Att baka maräng på kikärtor är så gott, faktum är att många uppskattar den marängen mer än originalet med äggvita!

Ladda ned min app ”Veganska godsaker”

Följ mig på

Instagram

Facebook

TikTok

Vegansk marängtårta med Oboygrädde

Marängbottnar

100 gram/1 dl kikärtsspad

180 gram/2 dl strösocker

Använd en skål av glas eller metall, inte plast eftersom det kan finnas fett kvar i bunken som kan bidra till att marängen svår att få fast

  1. Ställ ugnen på 100 grader över- och undervärme
  2. Vispa kikärtsspadet till ett fast skum. Vispa i strösockret lite i taget tills du får en fast maräng
  3. Fyll en spritspåse med marängen och spritsa ut två lika stora cirklar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda marängen mitt i ugnen i 2 timmar. Det är viktigt att du inte öppnar ugnen under tiden marängen gräddas.
  4. När 2 timmar gått stänger du av ugnen och öppnar ugnsluckan lite. Låt marängen svalna i ugnen

Oboygrädde

2,5 dl växtbaserad vispgrädde

1-2 dl Oboypulver

  1. Vispa grädden hårt och blanda sedan i Oboypulvret
  2. Lägg en marängbotten på ett tårtfat och bred på hälften av grädden. Lägg på den andra bottnen och bred på resten av grädden

Topping

Vegansk chokladsås (recept finns här)

Färska bär

Tips: Bottnarna går bra att förvara i rumstemperatur, torrt

7
8