Espresso House caramel cheesecake (vegansk)

I år, ÅR har ni bett mig om att ta fram ett veganiserat recept på Espresso House caramel cheesecake. Jag har backat från er önskan för att jag helt enkelt aldrig smakat den och ja, den är inte vegansk så jag har inte velat smaka den.

Efter mycket efterforskning, tips från er och ingredienslistan på originalet har jag kommit med ett recept som jag verkligen tror på! Ni får gärna berätta vad ni tycker om receptet när ni testat det!

Espresso house caramel cheesecake

Jag brukar göra bakade cheesecakes med silkestofu. Det ger inte bismak till bakverket utan bara en härligt krämig, len konsistens.

Vetemjölet använder jag i både bottnen och fyllningen för att stabilisera men du kan göra den glutenfri genom att använda samma mängd majsstärkelse (använd då glutenfria havregryn)

Espresso House cheesecake recept

Espresso House caramel cheesecake (vegansk)

Portioner: 8-10 stycken

Tid: 3 timmar

Ugn: 175 grader

Ingredienser

Kolasås

90 g/1 dl strösocker

140 g/1 dl ljus sirap

1 dl växtbaserad matlagningsgrädde

5 g/1 tsk vaniljsocker

3 g/1/2 tsk salt

25 g mjölkfritt margarin

Botten

100 g mjölkfritt margarin

45 g/1 dl havregryn

105 g/1 3/4 dl vetemjöl

22 g/4 msk kakao

63 g/3 msk ljus sirap

26 g/2 msk strösocker

Cheesecakefyllning

350 g silkestofu

300 g växtbaserad färskost

1 dl kolasås

115 g/ ca 1 1/2 dl farinsocker

45 g/3/4 dl vetemjöl

3 msk kallt, starkt kaffe

3 g/1/2 tsk salt

Topping

Växtbaserad vispgrädde

Kolasås

bakad cheesecake vegan

Gör så här

Kolasås: Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser utom margarinet i en kastrull och koka till en kolasås som mäter 118 grader. Dra av kastrullen från plattan och blanda i margarinet tills det smält ihop med såsen. Låt kolsåsen svalna något och ställ sedan in den i kylskåpet.

Botten: Klä en springform (20 cm i diameter) med bakplåtspapper. Smält margarinet på låg värme i en kastrull (det får inte koka) och dra sedan av kastrullen från plattan. Tillsätt övriga ingredienser och blanda ihop till en rätt tjock smet. Bred ut smeten i formen och ställ åt sidan.

Cheesecakefyllning: Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa till en jämn, slät smet, det är viktigt att det inte finns några klumpar. Häll smeten i formen. Sänk ungen till 150 grader precis innan du ställer in formen. Grädda mitt i ugnen i ca 50 minuter. Stäng av ugnen och låt cheesecaken stå kvar på eftervärme i 30 minuter. Plocka ut kakan ur ugnen och ställ in den i kylskåpet tills den svalnat helt.

Servera med vispad grädde och kolasås

Kommentarer

Ett svar till ”Espresso House caramel cheesecake (vegansk)”

  1. Profilbild för Madeleine Nilsson
    Madeleine Nilsson

    Mycket god! Testade ikväll när jag hade gäster på middag, uppskattades! Gjorde utan kaffe, med flingsalt på toppen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *