Espresso House caramel cheesecake (vegansk)

I år, ÅR har ni bett mig om att ta fram ett veganiserat recept på Espresso House caramel cheesecake. Jag har backat från er önskan för att jag helt enkelt aldrig smakat den och ja, den är inte vegansk så jag har inte velat smaka den.

Efter mycket efterforskning, tips från er och ingredienslistan på originalet har jag kommit med ett recept som jag verkligen tror på! Ni får gärna berätta vad ni tycker om receptet när ni testat det!

Jag brukar göra bakade cheesecakes med silkestofu. Det ger inte bismak till bakverket utan bara en härligt krämig, len konsistens.

Vetemjölet använder jag i både bottnen och fyllningen för att stabilisera men du kan göra den glutenfri genom att använda samma mängd majsstärkelse (använd då glutenfria havregryn)

Espresso House caramel cheesecake (vegansk)

Portioner: 8-10 stycken

Tid: 3 timmar

Ugn: 175 grader

Ingredienser

Kolasås

90 g/1 dl strösocker

140 g/1 dl ljus sirap

1 dl växtbaserad matlagningsgrädde

5 g/1 tsk vaniljsocker

3 g/1/2 tsk salt

25 g mjölkfritt margarin

Botten

100 g mjölkfritt margarin

45 g/1 dl havregryn

105 g/1 3/4 dl vetemjöl

22 g/4 msk kakao

63 g/3 msk ljus sirap

26 g/2 msk strösocker

Cheesecakefyllning

350 g silkestofu

300 g växtbaserad färskost

1 dl kolasås

115 g/ ca 1 1/2 dl farinsocker

45 g/3/4 dl vetemjöl

3 msk kallt, starkt kaffe

3 g/1/2 tsk salt

Topping

Växtbaserad vispgrädde

Kolasås

Gör så här

Kolasås: Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser utom margarinet i en kastrull och koka till en kolasås som mäter 118 grader. Dra av kastrullen från plattan och blanda i margarinet tills det smält ihop med såsen. Låt kolsåsen svalna något och ställ sedan in den i kylskåpet.

Botten:

Klä en springform (20 cm i diameter) med bakplåtspapper. Smält margarinet på låg värme i en kastrull (det får inte koka) och dra sedan av kastrullen från plattan. Tillsätt övriga ingredienser och blanda ihop till en rätt tjock smet. Bred ut smeten i formen och ställ åt sidan.

Cheesecakefyllning: Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa till en jämn, slät smet, det är viktigt att det inte finns några klumpar. Häll smeten i formen. Sänk ungen till 150 grader precis innan du ställer in formen. Grädda mitt i ugnen i ca 50 minuter. Stäng av ugnen och låt cheesecaken stå kvar på eftervärme i 30 minuter. Plocka ut kakan ur ugnen och ställ in den i kylskåpet tills den svalnat helt.

Servera med vispad grädde och kolasås

1
19

Vegansk Bountykladdkaka

Ni vet godiset Bounty som smakar kokos och choklad? Det var mitt favoritgodis innan jag började äta växtbaserat! Minns ni att den är lite kladdig i mitten? Det var där jag fick idén om att göra en kladdkaka som smakar Bounty, jag menar, kladdkaka är ju också kladdig i mitten och när jag toppade den med chokladtryffel blev den så god!

Den här kladdkakan är härligt seg men smak av kokos toppad med en chokladtryffel. Så enkel att baka och så god!

Vegansk Bountykladdkaka

Portioner: 8-10 stycken

Tid: 1 1/2 timmar

Ugn: 175 grader

Ingredienser

Kladdkaka

125 gram mjölkfritt margarin

180 g/2 dl strösocker

75 g/1 dl farinsocker

150 gram/2 1/2 dl vetemjöl

40 gram/1 dl kokosflingor

10 gram/2 tsk vaniljsocker

3 g/1/2 tsk salt

100 gram/1 dl växtbaserad matlagningsgrädde

Chokladtryffel

2 1/2 dl växtbaserad matlagningsgrädde

200 g mörk choklad, 54%

Gör så här

Kladdkaka: Klä en springform (20 cm i diameter) med bakplåtspapper. Smält margarinet långsamt i en kastrull. Det är viktigt att margarinet inte börjar bubbla. Dra av kastrullen från plattan och blanda i övriga ingredienser tills du får en jämn, klumpfri smet. Bred ut smeten i springformen och grädda kladdkakan mitt i ugnen i 25-30 minuter. Kladdkakan är färdig när den är fast i kanterna men vobblig i mitten. Låt kladdkakan svalna i rumstemperatur eller i kylskåp.

Chokladtryffel: Värm grädden i en kastrull eller i micro. Hacka chokladen och blanda ned den i den varma grädden tills du får en slät kräm. Bred ut krämen över kladdkakan och låt stelna helt. Servera kladdkakan med vaniljglass.

0
11

Veganska morotskaka cookies

Vegansk morotskaka som en cookie? En ljuvlig kaka som smakar morotskaka fast med en seg insida och frasiga kanter. Givetvis är kakorna toppade med en härlig färskostkräm!

Jag gillar cookies. Jag tycker konsistensen är magisk och när man har lite fantasi kan man komma på väldigt goda smakkombinationer! Den här kombinationen har jag dock inte kommit på själv.

En följare till mig har skrivit flera gånger och önskat att jag ska ta fram ett recept på just dessa kakor. Och vem är jag att missa en sån chans till ett gott recept? 😉

Veganska morotskaka cookies

Portioner: 15 stycken

Tid: 40 minuter

Ugn: 175 grader

Ingredienser

Kakor

150 g mjölkfritt margarin

90 g/1 dl strösocker

75 g/1 dl mjukt farinsocker

30 g/2 msk kikärtsspad eller vatten

180 g/3 dl vetemjöl

2 tsk malen kanel

1 tsk malen kardemumma

1/2 tsk malen, torkad ingefära

5 g/1 tsk bakpulver

3 g/1/2 tsk salt

60 g/2 st små morötter

Cream cheese frosting

200 g växtbaserad färskost

1/2 dl växtbaserad vispgrädde

60 g/1 dl florsocker

1 st lime, skalet

Gör så här

Kakor:

Vispa ihop margarin, strösocker och farinsocker tills det gått ihop till en kräm. Tillsätt kikärtsspad/vatten och vispa ihop snabbt. Blanda de torra ingredienserna och finriv morötterna. Tillsätt torra ingredienser och morötter i smeten och vänd ihop till en kakdeg. Forma 15 stycken bollar av kakdegen och fördela på två plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt kakorna svalna helt.

Frosting: Vispa färskosten med elvisp tills den är helt klumpfri. Tillsätt vispgrädden och vispa till en fluffig kräm. Sikta ned florsockret och vänd in den i krämen. Bred ut frostingen över kakorna och riv över limeskal.

De färdiga kakorna går att förvara i kylskåpet i upp till 5 dagar. Vill du frysa kakorna bör du göra det utan frostingen.

1
13