I år, ÅR har ni bett mig om att ta fram ett veganiserat recept på Espresso House caramel cheesecake. Jag har backat från er önskan för att jag helt enkelt aldrig smakat den och ja, den är inte vegansk så jag har inte velat smaka den.
Efter mycket efterforskning, tips från er och ingredienslistan på originalet har jag kommit med ett recept som jag verkligen tror på! Ni får gärna berätta vad ni tycker om receptet när ni testat det!
Jag brukar göra bakade cheesecakes med silkestofu. Det ger inte bismak till bakverket utan bara en härligt krämig, len konsistens.
Vetemjölet använder jag i både bottnen och fyllningen för att stabilisera men du kan göra den glutenfri genom att använda samma mängd majsstärkelse (använd då glutenfria havregryn)
Espresso House caramel cheesecake (vegansk)
Portioner: 8-10 stycken
Tid: 3 timmar
Ugn: 175 grader
Ingredienser
Kolasås
90 g/1 dl strösocker
140 g/1 dl ljus sirap
1 dl växtbaserad matlagningsgrädde
5 g/1 tsk vaniljsocker
3 g/1/2 tsk salt
25 g mjölkfritt margarin
Botten
100 g mjölkfritt margarin
45 g/1 dl havregryn
105 g/1 3/4 dl vetemjöl
22 g/4 msk kakao
63 g/3 msk ljus sirap
26 g/2 msk strösocker
Cheesecakefyllning
350 g silkestofu
300 g växtbaserad färskost
1 dl kolasås
115 g/ ca 1 1/2 dl farinsocker
45 g/3/4 dl vetemjöl
3 msk kallt, starkt kaffe
3 g/1/2 tsk salt
Topping
Växtbaserad vispgrädde
Kolasås
Gör så här
Kolasås: Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser utom margarinet i en kastrull och koka till en kolasås som mäter 118 grader. Dra av kastrullen från plattan och blanda i margarinet tills det smält ihop med såsen. Låt kolsåsen svalna något och ställ sedan in den i kylskåpet.
Botten: Klä en springform (20 cm i diameter) med bakplåtspapper. Smält margarinet på låg värme i en kastrull (det får inte koka) och dra sedan av kastrullen från plattan. Tillsätt övriga ingredienser och blanda ihop till en rätt tjock smet. Bred ut smeten i formen och ställ åt sidan.
Cheesecakefyllning: Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa till en jämn, slät smet, det är viktigt att det inte finns några klumpar. Häll smeten i formen. Sänk ungen till 150 grader precis innan du ställer in formen. Grädda mitt i ugnen i ca 50 minuter. Stäng av ugnen och låt cheesecaken stå kvar på eftervärme i 30 minuter. Plocka ut kakan ur ugnen och ställ in den i kylskåpet tills den svalnat helt.
Servera med vispad grädde och kolasås
Lämna ett svar