Vegansk blåbärscheesecake

Den här veganska blåbärscheesecaken är helt otrolig! Fyllningen blir otroligt krämig efter att den bakats i ugnen och tillsammans med blåbär blir den så god.

Vegansk blåbärscheesecake

Portioner: 8-10 bitar

Tid: 120 minuter

Ugn: 175 grader

Ingredienser

Botten

15 st digestivekex

100 g mjölkfritt margarin

Fyllning

350 g silkestofu

30 g/1/2 dl vetemjöl

135 g/1 1/2 dl strösocker

300 g växtbaserad färskost

5 g/1 tsk vaniljsocker

1/2 dl växtbaserad matlagningsgrädde

100 g blåbär + 2 tsk vetemjöl

Gör så här

Botten: Sätt ugnen på 175 grader och klä en springform (22 cm i diameter) med bakplåtspapper. Smält margarinet och mixa kexen till smulor. Blanda margarin med smulorna. Tryck ut botten i springformen och grädda mitt i ugnen i 10 minuter. Sänk temperaturen till 150 grader när du plockar ut formen.

Fyllning: Mixa alla ingredienser till fyllningen (utom blåbär och 2 tsk vetemjöl) till en slät smet. Häll ut den över botten. Blanda blåbären med vetemjölet och strö dem över fyllningen. Grädda din cheesecake mitt i ugnen i 50 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt kakan stå kvar på eftervärme i ytterligare 30 minuter. Ta ut formen och låt svalna. Kan ätas ljummen eller kylskåpskall.

0
4

Vegansk lasagne

En vegansk lasagne som är krämig och smakrik. Den perfekta vardagsmiddagen som dessutom är alldeles utsökt som restmat! Dubbla receptet och du har mat till hela familjen i flera dagar. Tröttnar man någonsin på lasagne? Skulle inte tro det!

Vegansk lasagne

Portioner: 4 stycken

Tid: 90 minuter

Ugn: 200 grader

Ingredienser

8 st lasagneplattor

1 stor gul lök

3 st vitlöksklyftor

2 msk neutral olja

600 g vegofärs

1 msk torkad persilja

1 msk torkad oregano

Salt och peppar efter smak

1/2 st svampbuljongtärning

4 msk tomatpuré

4 dl finkrossade tomater

Ostsås

3 msk mjölkfritt margarin

1/2 dl vetemjöl

5 dl växtbaserad matlagningsgrädde (jag använder Oatly)

100 g vegansk riven ost (jag gillar Oddly Good)

Salt och vitpeppar efter smak

Gör så här

Färssås: Finhacka lök och vitlök. Fräs ihop de hackade grönsakerna i en gryta tillsammans med olja, dom ska bli mjuka men inte ta färg. Tillsätt kryddor, buljong och tomatpuré och låt fräsa ihop en stund så smakerna kommer fram. Tillsätt krossade tomater och vegofärs och låt färssåsen puttra i minst 30 minuter. Krydda mer om du tycker att det behövs. Ställ åt sidan

Ostsås: Smält margarinet i en stor kastrull och blanda i vetemjölet. Tillsätt övriga ingredienser och koka upp under omrörning. Låt småputtra i 10 minuter

Varva färssås, ostsås och lasagneplattor i en ugnssäker form (25×25 cm), avsluta med ostsåsen. Grädda mitt i ugnen i 35-40 minuter eller tills lasagneplattorna är färdiga.

2
4

Lindra oro med målning

Jag har haft ett år av nästan konstant ångest. Jag har varit rädd, ängslig, orolig, arg, ledsen men ibland också glad. De senaste veckorna har jag funderat på hur jag ska komma ur den onda spiralen och börja förstå mig själv.

När det känns som att ingen förstår mig måste jag kunna förmedla mina känslor till mig själv och själv lära mig att handskas med dem. Självterapi gissar jag att jag kan kalla det.

Jag fick en idé när jag såg mina barn sitta vid köksbordet och måla med akrylfärg. Stora superhjältar och vackra blommor växte fram på deras papper och på något vis kunde jag läsa av vilken känsla mina barn var i just då. Det var fint att det och jag tänkte “det där ska jag också göra”. Måla ut mina känslor, med mörka eller ljusa uttryck beroende på vilken känsla jag har just då. Alltså, jag är inte särskilt duktig på att måla, skulle säga att min nivå ligger i fas med en 7-åring (hehe) men jag har landat i att det inte behöver bli perfekt. Det perfekta kanske är det operfekta? Målet är inte att sälja konst eller ens hänga upp dom på väggen. Målet är att lära känna mina känslor för att sedan kunna handskas med dem!

Så nu ska jag sadla om till konstnär på fritiden och införskaffa mig konstnärsmaterial i olika färger, former och storlekar!

PUSS O GULL

0
4