Vanilj- och chokladcheesecake på cookiebotten, vegan

Tänk dig en len vaniljcheesecake med små chokladbitar i på en botten av ljuvliga chocolate chip cookies! På toppen har jag lagt ett härlig chokladtäcke och som pricken över i:et har jag dekorerat den med goda körsbär. MUMS!

Chokladcookiesen består av Marabou mörk choklad XL-cookies. Visste ni att dom kakorna är veganska? Så himla roligt och framför allt – så jäkla gott!

Följ mig på

Instagram

Facebook

TikTok

Ladda ned min app ”Veganska godsaker”

Vanilj- och chokladcheesecake på cookiebotten

Botten

10 stycken Marabou mörk choklad XL-cookies

50 gram mjölkfritt margarin

  1. Mixa kakorna till smulor
  2. Smält margarinet och blanda ned det i kaksmulorna. Tryck ut bottnen i en bakplåtspappersklädd springform (20cm i diameter) och ställ in i frysen medan du gör fyllningen

Fyllning

600 gram växtbaserad färskost

150 gram/1,5dl växtbaserad vispgrädde

60 gram/1 dl florsocker

10 gram/2 tsk vaniljsocker

150 gram choklad (54%)

  1. Vispa färskosten med elvisp så du slipper klumpar. Vispa i grädden lite i taget tills du får en fluffig kräm
  2. Sikta i florsockret och vaniljsockret, vänd ihop det med en slickepott
  3. Hacka chokladen i små bitar och vänd ned det i smeten. Fyll formen med fyllningen och frys i minst 4 timmar
  4. Plocka ur cheesecaken ur formen

Chokladtäcke

100 gram/1 dl växtbaserad grädde (mat eller visp spelar ingen roll)

100 gram choklad (54%)

  1. Värm chokladen i en kastrull och dra av från plattan. Bryt i chokladen och rör om tills chokladen smält samman med grädden
  2. Bred ut chokladtäcket över cheesecaken och ställ in i kylskåpet tills du ska servera

Topping

Växtbaserad vispgrädde (vispad)

Körsbär

4
5

Vegansk fläderglass

Flädern står i full blom och SOM JAG ÄLSKAR DET! Allt med fläder är en dröm för mig och den här veganska fläderglassen är definitivt en av dem. Jag gillar hur enkelt det är att göra hemmagjord glass. Den här har bara 5 ingredienser och det behövs inga komplicerade maskiner. Allt du behöver är en skål och en elvisp.

Jag har använt min egenkokta flädersaft som du hittar receptet på HÄR men du kan också köpa koncentrerad flädersaft i din livsmedelsbutik.

Följ mig på

Instagram

Facebook

TikTok

Ladda ned min app ”Veganska godsaker”

Vegansk flädersorbet

1,5 dl kikärtsspad

2,5 dl strösocker

1 dl koncentrerad flädersaft

1,5 dl växtbaserad vispgrädde

2 tsk vaniljsocker

  1. Vispa kikärtsspadet till ett fast skum och tillsätt sedan lite strösocker i taget tills du får en fast marängsmet
  2. Vispa i vispgrädden, tillsätt flädersaft och vaniljsocker och blanda ihop till en jämn smet
  3. Häll upp smeten i en form och täck med plastfolie på toppen. Frys i minst 4 timmar men gärna längre.
1
4

Vegansk kanelbullesockerkaka

Visst är väl kanelbullar ändå något av det bästa vi har? Jag älskar den ljuvliga smaken av kardemumma och kanel tillsammans med ett glas havremjölk! MEN, ibland har jag bara inte tid eller ork för alla processer med jäsning, utbakning, ännu mer jäsning, temperaturer och Gud vet vad. Då är en vegansk kanelbullesockerkaka min räddning!

Den här sockerkakan med kardemumma bakas i långpanna och på toppen har jag ringlat en form av fyllning med mycket kanel och farinsocker i ett snyggt mönster. Direkt efter gräddning har jag strött över det viktigaste av allt, strösocker! Som jag älskar den här saftiga kanelbullesockerkakan. Den har allt jag önskar mig: kanelbullesmak, räcker till många, mycket fikavänlig! Ni måste testa den här smarriga kakan redan idag!

Följ mig på

Instagram

Facebook

TikTok

Ladda ned min app ”Veganska godsaker”

Vegansk kanelbullesockerkaka, 20 bitar

Portioner: 20 stycken bitar

Tid: 1 timme

Ugn: 200 grader

Ingredienser

Sockerkaka

300 gram/3 dl kikärtsspad

450 gram/5 dl strösocker

2 tsk malen kardemumma

480 gram/8 dl vetemjöl

15 gram/1 msk vaniljsocker

15 gram/1 msk bakpulver

6 gram/1 tsk salt

180 gram/2 dl neutral olja

200 gram/2 dl växtbaserad dryck

Kanelsmet

50 gram mjölkfritt margarin

75 gram/1 dl farinsocker

2 tsk vaniljsocker

2 msk malen kanel

Pärlsocker

Gör så här

Sockerkaka: Vispa kikärtsspad och strösocker vitt och poröst, men inte till en marängsmet. Blanda de torra ingredienserna och sikta ned dem i smeten. Vänd ihop med en slickepott. Blanda i olja och dryck tills du får en jämn, klumpfri smet. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna (25×35 cm)

Kanelsmet: Smält margarinet på låg värme i en kastrull och dra av från plattan. Blanda i farinsocker, vaniljsocker och kanel tills sockret smält. Ringla ut fyllningen (eller fyll den i en spritspåse och ringla) över kakan och gör ett röster med en kniv så kanelfyllningen fördelas jämnt över kakan. Grädda kakan mitt i ugnen i 35-40 minuter. Direkt när du plockar ut kakan ur ugnen strör du över pärlsockret och låter sedan din veganska kanelbullesockerkaka svalna i plåten. Hoppas det ska smaka 🙂

1
20