Vegansk hasselnötstårta med choklad

Innehåller annonslänk

Den här hasselnötstårtan med choklad är inspirerad av en tårta som serverades på ett kalas jag var på. Det diskuterades mycket kring tårtan som var fylld med chokladsmörkräm och dekorerad med hasselnötter. Någon hävdade att den smakade som 88:an, ni vet glassen, medan någon annan tyckte att den bara smakade choklad.

Jag bestämde mig för att göra min egen version av den tårtan och har döpt den till hasselnötstårta med choklad. I min tårta har jag en magisk fyllning av färskost och nötkräm, bottnarna är mjuka och luftiga. Min hasselnötstårta är mycket enkel att baka trots att den kanske ser lite knepig ut med sitt vackra chokladöverdrag.

Nöttårta3

Nöttårta2

Nöttårta4

Följ mig på

Instagram

Facebook

TikTok

Ladda ned min app ”Veganska godsaker”

Vegansk hasselnötstårta med choklad

Bottnar

150 gram/1,5 dl kikärtsspad

270 gram/3 dl strösocker

80 gram/1 dl majsstärkelse

180 gram/3 dl vetemjöl

10 gram/2 tsk bakpulver

10 gram/2 tsk vaniljsocker

3 gram/0,5 tsk salt

125gram/1,25 dl vatten

75 gram mjölkfritt margarin

  1. Ställ ugnen på 175 grader över- och undervärme
  2. Vispa kikärtsspad och strösocker vitt och poröst (men inte till en maräng)
  3. Blanda de torra ingredienserna och sikta ned dem i smeten, rör om
  4. Smält margarinet och blanda ned det tillsammans med vattnet i smeten. Blanda tills den blir jämn och klumpfri
  5. Klä en springform (20 cm i diameter) med bakplåtspapper och häll i smeten där i. Grädda mitt i ugnen i 40-45 minuter. Plocka ur kakan ur formen och låt den svalna upp och ned. Jag ställde in min tårtbotten i frysen i någon timme tills den blev helt genomkall, den är lättare att skära då
  6. Skär två snitt runt hela bottnen och skär sedan igenom försiktigt så du får tre bottnar. Lägg åt sidan, gärna i frysen igen

Fyllning

175 gram nötkräm original

2,5 dl växtbaserad vispgrädde

200 gram växtbaserad färskost (jag använder Violife naturell)

100 gram vegansk ljus choklad

  1. Vispa färskost och grädde till en fluffig kräm, det enklaste är att vispa i lite grädde i taget
  2. Vispa i nötkrämen
  3. Smält chokladen och vispa ned den i krämen
  4. Lägg en av bottnarna på ett galler (det här har jag) och bred på ett lager fyllning. Lägg på en till botten och uppreda. Lägg dit den sista bottnen och spackla tårtan med resterande av fyllningen. Ställ in hela tårtan, inklusive gallret i frysen i minst 30 minuter

Chokladöverdrag

150 gram vegansk ljus choklad

50 gram vegansk vit choklad

2,5 dl växtbaserad matlagningsgrädde (jag använder Alpros gröna)

1 msk mjölkfritt margarin

Hackade hasselnötter

  1. Värm grädden i en kastrull och dra av från plattan
  2. Bryt ned chokladen tillsammans med margarinet och blanda tills du får en jämn chokladkräm. Ställ åt sidan för att svalna något
  3. Plocka ut tårtan ur frysen och ställ gallret på ett bakplåtspapper. Häll över chokladöverdraget så det täcker hela tårtan, gör det snabbt och bestämt. Låt den överflödiga chokladen rinna av. Ställ in tårtan i frysen igen i 15 minuter. Strö sedan på hasselnötterna och för över tårtan på ett fat genom att föra under två knivar på vardera sida och lyfta

Nu kan tårtan försvaras i kylskåp i upp till 5 dagar