Saftig Oboykaka med Oreokräm

Den här saftiga, mjuka Oboykakan smakar milt chokladigt. Oreokrämen ovanpå är magiskt god och krämig. Oreokakorna ger ett härligt krisp till kakan som gör det helt perfekt! Ni måste testa att baka den här Oboykakan, den har blivit en stor favorit hos mig!

Att baka med oboy är inte riktigt samma sak som att baka med kakao. Kakao bidrar till att kakan får en struktur på ett annat sätt. Om man använder kakao i en sockerkaka behöver man minska mängden mjöl för att kakan inte ska bli torr. Det krävs mycket mer oboy, nästan dubbelt så mycket, för att uppnå samma textur som kakaon. Sen innehåller ju Oboy socker vilket bidrar till mer sötma och jag har därför minskar mängden socker i kakan något och gjort Oreokrämen med lite mindre sötma.

baka med oboy

chokladkaka med oreo

Följ mig på

Instagram

Facebook

TikTok

Ladda ned min app ”Veganska godsaker”

Saftig Oboykaka med Oreokräm

Oboykaka

150 gram/1,5 dl kikärtsspad

180 gram strösocker

210/2,5dl gram vetemjöl

120 gram/2 dl Oboypulver (den man blandar i mjölk är vegansk)

10 gram/2 tsk bakpulver

10 gram/2 tsk vaniljsocker

3 gram/0,5 tsk salt

100 gram mjölkfritt margarin

100 gram/1 dl valfri växtbaserd dryck

  1. Ställ ugnen på 175 grader över- och undervärme
  2. Vispa kikärtsspad och strösocker fluffigt, men inte till en maräng
  3. Blanda de torra ingredienserna och sikta ned dem i smeten
  4. Smält margarinet och blanda ned det tillsammans med drycken. Blanda till en jämn klumpfri smet och häll ned smeten i en springform (20 cm i diameter) som är klädd i bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 45-50 minuter
  5. Plocka ur kakan ur formen och låt kakan svalna upp och ned på ett bakplåtspapper

Oreokräm

450 gram växtbaserad färskost

100 gram/1 dl växtbaserad vispgrädde

60 gram/1 dl florsocker

1 paker Oreokakor

10 gram/2 tsk vaniljsocker

  1. Vispa färskost och grädde fluffigt. Sikta ned florsockret och vaniljsockret och blanda till en jämn kräm
  2. Hacka Oreokakorna (spara 3 stycken till topping) grovt och vänd ned dem i krämen. Bred ut krämen över kakan och toppa med Oreokakor

Kakan ska förvaras i kylskåp