Kalljästa frallor med kikärtor och soltorkad tomat

Det smidigaste jag vet är att sätta en deg på kvällen, låta den jäsa över natten och baka ut den morgonen där på till härliga frallor! Dessa frallor innehåller kikärtor, soltorkad tomat och färsk timjan. Goda till frukost och till maten!

Att kalljäsa deg under natten i kylskåp kräver mycket mindre jäst eftersom den ska stå i så många timmar. Får du färsk jäst över kan du förvara den i en glasburk i kylskåpet i upp till två veckor eller frysa ned den i en extra påse.

Det är inte bara smidigt och enkelt att jäsa degen över en lång tid. Det ger också ett mer smakrikt bröd eftersom smakerna hinner sätta sig ordentligt. Brödet kommer också bli saftigare, dels för att man använder mindre mjöl och dels för att glutenet har tiden på sig att bli riktigt trådigt och luftigt!

kalljästa frallor

Kalljästa frallor med kikärtor och soltorkad tomat

20 gram färsk jäst

5 dl kallt vatten

2 msk agavesirap

3 msk olivolja (eller annan olja, det är en smaksak)

230 gram kokta kikärtor

50 gram soltorkade tomater (helst de som inte ligger i någon lag)

Färsk timjan efter smak

1 tsk salt

660 gram/11 dl vetemjöl

  1. Mosa kikärtorna med en gaffel, klipp ned soltorkade tomater i mindre bitar och hacka timjanen smått
  2. Blanda jäst vatten, agavesirap, olivolja tills jästen smält
  3. Tillsätt kikärtor, soltorkad tomat och timjan. Blanda till sist ned mjölet och saltet. Rör ihop med en träslev tills du får en klibbig deg
  4. Lägg över plastfolie och ställ in i kylskåpet i 8-12 timmar

Dagen efter:

Du behöver ca 1 dl vetemjöl

  1. Ställ ugnen på 225 grader
  2. Stjälp ut degen på ett väl mjölat bord och knåda till den lätt och snabbt, bara så den inte klibbar fast i bänken. Skär 15 bitar av degen och lägg ut dem på två plåtar med bakplåtspapper. Om du har tid, låt dem jäsa i 15 minuter på plåten
  3. Grädda frallorna mitt i ugnen i 12-15 minuter eller tills de fåt en gyllenbrun yta