Fläderblomssaft, enkelt recept

Nu är det äntligen säsong för fläder! Jag har alltid älskat flädersaft och har under åren fått fram ett magiskt gott recept på flädersaft som har MYCKET smak! I saften har jag både vanilj och citron och allra bäst blir den om den får stå och dra i upp till två dygn.

Du ska använda de vita blommorna till din flädersaft, de som växer i klasar. De är perfekta när alla blommor på klasen är precis utslagna. Om de fortfarande har knoppar tycker jag att flädersaften blir lite besk och om blommorna blivit bruna ramlar de av innan du fått ned dem i grytan och smaken blir lite…gammal.

Recept på fäderblomssaft

flädersaft enkelt recept
Flädersaft är så gott

Följ mig på

Instagram

Facebook

TikTok

Ladda ned min app ”veganska godsaker”

Fläderblomssaft

40 stycken fläderblommor

4 stycken citroner (välj citroner med tunt skal, de ger bäst smak)

1 styck vaniljstång

2 liter vatten

1,5 kg strösocker

Så här gör du flädersaft

  1. Skölj fläderblommorna i vatten och lägg i en kastrull. Skölj och skiva citronerna och lägg i kastrullen. Dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna, lägg i både kärnor och stången i vattnet. Häll över kallt vatten och låt stå och dra under lock i 24-48 timmar
  2. Sila bort blommorna och citronen genom en finmaskig sil i en bunke. Lägg sedan en ren kökshandduk i silen och sila tillbaka blomvattnet i grytan igen så du får en helt klar vätska
  3. Tillsätt sockret och koka upp. Låt puttra i minst 5 minuter eller tills saften blir simmig. Ju mer du kokar ned den desto mer koncentrerad blir saften. När saften blir skummig på ytan tar du en sked och skedar bort det.
  4. Låt sedan saften svalna i grytan och häll sedan upp på flaskor