
Vegansk choklad- och mintcheesecake
Choklad och mint är en klassisk kombination som många älskar! Jag är en av dem, helt klart. Den här cheesecaken har just choklad och mint som smaker och den är så ljuvligt kall och god. Perfekt fika när man behöver svalka sig lite!
I receptet använder jag 54&-ig choklad, om du ska använda en ljusare choklad behöver du öka mängden med minst 25%. Om du använder en mörkare choklad kan du istället minska mängden med 25%. Pepparmintolja hittar du vid bakhyllan.
Följ mig på
Ladda ned min app ”veganska godsaker”
Vegansk choklad- och mintcheesecake
Botten
300 gram chokladkakor, chokladsnittar, Oreokakor, sockerkaka, ta det du har hemma
50-100 gram mjölkfritt margarin (beroende på vad du använder för kakor)
- Mixa kakorna till smulor
- Smält margarinet och blanda ned i smulorna. Tryck ut bottnen i en springform (20cm i diameter) som gärna får vara klädd i bakplåtspapper. Ställ in i frysen
Choklad- och mintfyllning
600 gram växtbaserad färskost
150 gram/1,5 dl växtbaserad vispgrädde
120 gram/2 dl florsocker
200 gram choklad, 54%
1-3 tsk pepparmintolja (beroende på hur mycket mintsmak du vill ha)
- Vispa färskosten tills den är helt klumpfri, tillsätt grädden och vispa fluffigt
- Sikta ned florsocker och vänd om med en slickepott tills sockret gått in i smeten
- Smält chokladen i micro eller över vattenbad och blanda ned den i smeten tillsammans med pepparmintoljan
- Bred ut fyllningen över bottnen och ställ in i frysen i minst 4 timmar
Topping
150 gram/1,5 dl växtbaserad grädde
150 gram choklad, 54%
Färsk mynta
Växtbaserad vispgrädde
- Värm 150 gram grädde och blanda ned chokladen tills den smält ihop till en kräm
- Ta loss cheesecaken ur formen och bred över chokladkrämen
- Vispa grädden och sprita den över chokladkrämen
- Toppa med färsk mynta