Vegansk morotscheesecake

Den här ljuvliga cheesecaken bakas helt utan ugn och är otroligt enkel att svänga ihop! Botten har en härlig smak av morot, kanel och kardemumma. Färskostfyllningen är smaksatt med vanilj och lime, så himmelens gott!

Följ mig på

Instagram

Facebook

TikTok

Ladda ned min app ”Veganska godsaker”

Vegansk morotscheesecake

Botten

15 st digestivekex

80 gram/ca 1 st normalstor morot

1 msk malen kanel

2 tsk malen kardemumma

100 gram mjölkfritt margarin

  1. Riv moroten och mixa den tillsammans med kexen och kryddorna
  2. Smält margarinet och blanda ned den i kexsmulorna. Tryck ut bottnen i en klädd springform (20cm i diameter) och ställ in i frysen medan du gör fyllningen

Färskostfyllning

600 gram växtbaserad färskost

250 gram/2,5 dl växtbaserad vispgrädde

60 gram/1 dl florsocker

10 gram/2 tsk vaniljsocker

1 st lime

  1. Vispa först ihop färskosten för att få bort klumpar. Vispa sedan i grädden lite i taget tills du får en fluffig smet.
  2. Vänd i florsocker och vaniljsocker i smeten. Riv av skalet från limen och pressa i saften. Blanda till en jämn kräm
  3. Brad ut fyllningen över bottnen och frys i minst 4 timmar

Topping

Limeskal blandat med lite strösoker

  1. Strö över toppingen och låt stå i rumstemperatur i 20 minuter innan servering. Efter att cheesecaken varit fryst klarar den sig fint i kylskåpet
2
30

Mammas äppelkaka

När äpplena började mogna på äppelträden hemma hos mamma och pappa när jag var liten visste jag att det var dags. Jag plockade in några äpplen och gick förväntansfullt in till mamma och sa att hon väl ”snäääälla” kunde baka en äppelkaka till fika. Den äppelkakan var den bästa jag visste, gärna tillsammans med en stor klick vaniljsås!

Nu har jag veganiserat mammas recept på äppelkaka. Jag hoppas att ni ska älska den lika mycket som jag!

Följ mig på

Instagram

Facebook

TikTok

Ladda ned min app ”Veganska godsaker”

Mammas äppelkaka

100 gram/1 dl kikärtsspad

225 gram/2,5 dl strösocker

240 gram/4 dl vetemjöl

2 tsk malen kardemumma

2 tsk vaniljsocker

0,5 tsk salt

1 dl äppelmos

1,5 dl växtbaserad dryck

100 gram mjölkfritt margarin

2 st äpplen (ganska små)

1 msk malen kanel + 1 msk strösocker till topping

Mjölkfritt margarin + kokos till formen

  1. Ställ ugnen på 200 grader över- och undervärme
  2. Vispa strösocker och kikärtsspad i ca 30 sekunder med elvisp
  3. Blanda de torra ingredienserna och sikta ned dem i smeten
  4. Smält margarinet på låg värme och blanda ned det tillsammans med äppelmoset och drycken i smeten tills den blir jämn och klumpfri. Smöra och bröa en form, 24 cm i diameter och häll ut smeten där i
  5. Skiva äpplena och tryck ned dem i smeten. Strö över kanel och strösocker
  6. Grädda kakan mitt i ugnen i 40-45 minuter och låt den sedan svalna något i formen innan du serverar med vispad vaniljsås
1
6

Veganska vaniljbullar med nötkräm

Vaniljbullar med nötkräm är en av mina favoritbullar. De är så lyxiga och otroligt goda. De hackade nötterna som garnering ger definitivt pricken över i:et!

Visste ni att nötkräm original är veganskt? Ni vet de där små vita påsarna med nötkräm som man kan köpa i lösgodishyllan? Som man alltid åt när man var liten? Japp, de är veganska och finns dessutom i storpack på 175 gram. Det är det stora paketet du ska använda när du bakar dessa bullar. Du hittar dem vid bakhyllan!

Följ mig på

Instagram

Facebook

TikTok

Ladda ned min app ”Veganska godsaker”

Vaniljbullar med nötkräm

Bulldeg

30 gram färsk jäst

300g/3 dl växtbaserad dryck eller vatten

2 tsk mortlad eller malen kardemumma

90g/1 dl strösocker

540g/9 dl vetemjöl

3g/0,5 tsk salt

100 g mjölkfritt margarin (rumstempererat)

  1. Smula jästen i en bunke
  2. Värm drycken till fingervarmt (37-39 grader), blanda det med jästen så den smälter tillsammans med kardemumma och socker
  3. Tillsätt 3 dl mjöl åt gången och arbeta ihop degen med maskin eller för hand
  4. När hälften av mjölet är tillsatt kan du tillsätta saltet och sedan fortsätta arbeta ned mjölet. När du knådat ihop degen klickar du i margarinet och knådar degen i ytterligare 10 minuter
  5. Bulldegen är klar när den släppt från bunken kanter, är smidig, glansig på ytan och du ska kunna ta på den utan att bli kladdig. Låt degen vila under en bakduk i 20 minuter

Vaniljfyllning

150g mjölkfritt margarin (rumstempererat)

75g/1dl ljust farinsocker

45g/0,5dl strösocker

1tsk vaniljpasta eller 2 tsk vaniljsocker

1 nypa salt

175g nötkräm original

2 tsk vetemjöl

Hackade hasselnötter/mandelsplitter till garnering 

Sokerlag

1 dl strösocker

1 dl vatten

  1. Mosa ihop margarin, farinsocker och vaniljpasta till en kräm
  2. Blanda nötkrämen med vetemjölet och häll upp i en spritspåse, ställ allt åt sidan
  3. Dela degen i två delar och kavla ut den första delen med en avel tills den blir 0,5cm hög
  4. Bred ut hälften av fyllningen över degen och vik ihop i ett treslag. Dela degen i 1cm tjocka strimlor. Snurra varje strimla till en skruv och rulla ihop till en bulle. Upprepa med den andra hälften av degen. Lägg på en plåt och låt jäsa i 1,5-2 timmar
  5. Koka upp sockerlagen tills den blir simmig, ställ åt sidan
  6. Pensla bullarna med sockerlagen och fyll en grop med nötkräm i mitten av varje bulle. Toppa med nötter
  7. Ställ ugnen på 200 grader och grädda bullarna mitt i ugnen i 10-12 minuter eller tills de får en gyllenbrun färg. Pensla bullarna med sockerlag igen direkt när de kommit ut ur ugnen oh låt dem svalna på plåten
0
3