Vegansk äppelkaka med havresmul

Jag ÄLSKAR att baka med äpple! Jag önskar så att jag hade ett äppelträd i trädgården men tyvärr var inga fruktträd brukbara när vi köpte huset så vi var tvungna att plocka ned alla. Som tur är känner jag många med äppelträd som jag kan fråga om jag får plocka några! Det gör säkert du också, en granne, en vän eller någon i familjen? Fråga om du får ta några och bjud på en vegansk äppelkaka med havresmul som tack!

Den här veganska äppelkakan med havresmul är allt jag önskar, särskilt när hösten snart kommer och de lite maffigare, mustigare smakerna får ta plats. Just kanel är en sådan krydda som jag tycker passar nästan allra bäst på hösten, även om den känns igen även till jul. I den här äppelkakan finns det kanel och tillsammans med ett gäng röda äpplen och ett knastrigt täcke av havresmul blir det här nog en ny favoritkaka för mig!

vegansk äppelkaka

Vegansk äppelkaka med havresmul

Portioner: 24 bitar

Tid: 1 1/2 timme

Ugn: 200 grader

Havresmul

100 g mjölkfritt margarin

120 g/2 dl vetemjöl

80 g/2 dl havregryn

90 g/1 dl strösocker

21 g/1 msk ljus sirap

Stekta äpplen

3-4 stycken röda äpplen

8 g/1 msk malen kanel

26 g/2 msk strösocker

5 g/1 tsk vaniljsocker

Olja att steka i

Kaka

10 g/2 tsk frystorkat kikärtsspad (köp här)

280 g vatten

(om du använder flytande kikärtsspad tar du 3 dl och utesluter vatten ur receptet)

540 g/6 dl strösocker

450 g/7 1/2 dl vetemjöl

15 g/1 msk vaniljsocker

15 g/1 msk bakpulver

3 g/1/2 tsk salt

200 g mjölkfritt margarin

2 dl växtbaserad dryck

äppelkaka vegansk

Gör så här

Havresmul: Nyp ihop alla ingredienser till en smuldeg och ställ åt sidan.

Stekta äpplen: Dela äpplena med skal i små bitar. Lägg dem i en stekpanna tillsammans med oljan och stek dem mjuka (de ska inte sa färg). Blanda i kryddorna och rör ihop försiktigt. Dra av stekpannan från plattan och låt stå.

Kaka: Blanda pulver och vatten tills du får ett spad. Tillsätt strösocker i spadet och vispa med elvisp i ungefär 1 minut. Blanda de torra ingredienserna och vänd ned dem i smeten. Smält margarinet på låg värme och blanda ned det i smeten tillsammans med grädde. Rör om varsamt tills du får en jämn klumpfri smet. Fördela smeten jämnt i en plåt (25×35 cm) klädd i bakplåtspapper. Fördela de stekta äpplena över smeten och strössla sist över havresmulet. Grädda kakan mitt i ugnen i 42-45 minuter. Låt kakan svalna och skär den sedan i bitar. Kakan går bra att frysa.

 

 

Kommentarer

3 svar till ”Vegansk äppelkaka med havresmul”

  1. Om man behöver förbereda kakan dagen innan, är det bäst att förvara den i kylen då tror du? 🙂

  2. Gjorde till inflyttningskalas, hade ingen form i den storleken så tog istället en springform 24 cm, det fick bära eller brista. Blev en rund, väldigt hög kaka. Lite tårtkänsla. Otroligt saftig och med äppelsteket och smuldegen blev den verkligen en succé. Tog med rester till jobbet och trots vegoskeptiker åt de med aptit. Ska göra igen till födelsedagskalas!

    1. Profilbild för fridasvegobak
      fridasvegobak

      Så himla roligt att höra! Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *