Jag ÄLSKAR att baka med äpple! Jag önskar så att jag hade ett äppelträd i trädgården men tyvärr var inga fruktträd brukbara när vi köpte huset så vi var tvungna att plocka ned alla. Som tur är känner jag många med äppelträd som jag kan fråga om jag får plocka några! Det gör säkert du också, en granne, en vän eller någon i familjen? Fråga om du får ta några och bjud på en vegansk äppelkaka med havresmul som tack!
Den här veganska äppelkakan med havresmul är allt jag önskar, särskilt när hösten snart kommer och de lite maffigare, mustigare smakerna får ta plats. Just kanel är en sådan krydda som jag tycker passar nästan allra bäst på hösten, även om den känns igen även till jul. I den här äppelkakan finns det kanel och tillsammans med ett gäng röda äpplen och ett knastrigt täcke av havresmul blir det här nog en ny favoritkaka för mig!
Vegansk äppelkaka med havresmul
Portioner: 24 bitar
Tid: 1 1/2 timme
Ugn: 200 grader
Havresmul
100 g mjölkfritt margarin
120 g/2 dl vetemjöl
80 g/2 dl havregryn
90 g/1 dl strösocker
21 g/1 msk ljus sirap
Stekta äpplen
3-4 stycken röda äpplen
8 g/1 msk malen kanel
26 g/2 msk strösocker
5 g/1 tsk vaniljsocker
Olja att steka i
Kaka
10 g/2 tsk frystorkat kikärtsspad (köp här)
280 g vatten
(om du använder flytande kikärtsspad tar du 3 dl och utesluter vatten ur receptet)
540 g/6 dl strösocker
450 g/7 1/2 dl vetemjöl
15 g/1 msk vaniljsocker
15 g/1 msk bakpulver
3 g/1/2 tsk salt
200 g mjölkfritt margarin
2 dl växtbaserad dryck
Gör så här
Havresmul: Nyp ihop alla ingredienser till en smuldeg och ställ åt sidan.
Stekta äpplen: Dela äpplena med skal i små bitar. Lägg dem i en stekpanna tillsammans med oljan och stek dem mjuka (de ska inte sa färg). Blanda i kryddorna och rör ihop försiktigt. Dra av stekpannan från plattan och låt stå.
Kaka: Blanda pulver och vatten tills du får ett spad. Tillsätt strösocker i spadet och vispa med elvisp i ungefär 1 minut. Blanda de torra ingredienserna och vänd ned dem i smeten. Smält margarinet på låg värme och blanda ned det i smeten tillsammans med grädde. Rör om varsamt tills du får en jämn klumpfri smet. Fördela smeten jämnt i en plåt (25×35 cm) klädd i bakplåtspapper. Fördela de stekta äpplena över smeten och strössla sist över havresmulet. Grädda kakan mitt i ugnen i 42-45 minuter. Låt kakan svalna och skär den sedan i bitar. Kakan går bra att frysa.
Lämna ett svar