Vegansk chokladkaka med zucchini

Nej, jag har inte tappat vettet, jag lovar. Att baka med zucchini går att jämföra med att baka med morötter. Det ger en otroligt saftig kaka utan bismak av grönsaken. Det är vätskan i zucchinin som gör att du får saftigheten och jag blev själv förvånad över hur galet saftig den blev!

Eftersom själva kakan är ganska mörk och mäktig valde jag att använda ljus choklad till fluffet på toppen. Du kan frysa kakan men gör det då utan chokladfluffet!

Tips på vägen: Jag skulle rekommendera att skala zucchinin innan du river ned den i smeten. Det sitter mycket smak och lite beska i skalet vilket vi inte vill åt i en söt chokladkaka. Riv zucchinin på den grova sidan av rivjärnet då det kommer påverka texturen. Det är sant! Kakan kan bli mosig om du finriver zucchinin. När kakan är färdiggräddad så lägger du ett bakplåtspapper och sedan en skärbräda eller ett galler över kakan och vänder den upp och ned. Dra sedan bort bakplåtspappret som du nu har på toppen. Detta gör att det är lätt att skära i kakan utan att halva biten fastnar i pappret på vägen upp.

baka med zucchini

vegansk chokladkaka med zucchini

Följ mig på

Instagram

Ladda ned min app ”Veganska godsaker”

Vegansk chokladkaka med zucchini

Chokladfluff

3 dl växtbaserad vispgrädde

300 gram vegansk ljus choklad

Flingsalt

  1. Värm grädden i en kastrull och dra av från plattan
  2. Hacka chokladen grovt och blanda ned i grädden tills den smält ihop till en kräm. Ställ in krämer i kylskåpet tills den blivit helt kall
  3. Vispa upp krämen till ett fluff. Använd elvisp

Chokladkaka med zucchini

200 g zucchini

3 dl kikärtsspad

450 g/5 dl strösocker

80 g/2 dl kakao

360 g/6 dl vetemjöl

15 g/1 msk vaniljsocker

15 g/1 msk bakpulver

6 g/1 tsk salt

200 gram mjölkfritt margarin

  1. Ställ ugnen på 175 grader
  2. Skala och grovriv zucchinin. Ställ åt sidan
  3. Vispa kikärtsspad och strösocker tills det blir vitt
  4. Blanda de torra ingredienserna och blanda ned dem i smeten. Blanda ned zucchinin. Smält margarinet på låg värme och blanda ned i smeten.
  5. Brad ut smeten i en klädd, rektangulär form (25x35cm) och grädda mitt i ugnen i 35-40 minuter. Låt kakan svalna något och vänd upp den på ett nytt bakplåtspapper
  6. Bred på chokladfluffet och strö över flingsalt