Vegansk choklad- och apelsinkaka

I samarbete med Söders Gourmet

Jag undrar varför jag inte bakat med apelsin och choklad mer när det är de godaste smakerna jag vet? Den här mjuka kakan är mycket saftigare än jag någonsin kunnat drömma att en vegansk kaka ska vara. Den är nämligen bakad med aqua faba i pulverform, alltså torkat avkok från kikärtor.

Köp Aqua faba pulver HÄR

Att använda kikärtsspad i pulverform har många fördelar. Den första vi alla tänker på är troligtvis att man slipper köpa kikärtor för att få spadet vilket är mycket mer hållbart eftersom det troligen slängs många kilo kikärtor..

Den andra fördelen är att bakverken faktiskt blir bättre. Pulverformen är mer exakt än spadet som kan variera i både mängd och koncentration vilket också resulterar i varierade bakverk. Med pulvret får du samma resultat varje gång du bakar och faktum är att kakorna faktiskt blir saftigare och går lättare att grädda men utförs fortfarande på samma sätt.

Något ni säkert funderar på är priset på pulvret. Efter några uträkningar har jag kommit fram till att det inte är dyrare än att köpa kikärtsspad från konserverade kikärtor. Det ligger på ungefär samma pris men du köper en större volym istället för flera småköp!

Vegansk apelsinkaka med chokladfluff

Portioner: 8-10 st
Tid: 60 minuter
Ugn: 175 grader

Kaka
1 tsk aqua faba pulver (köp här)
135 g/ca 1 1/3 dl vatten
270 g/3 dl strösocker
210 g/3 1/2 dl vetemjöl
20 g/ 1/2 dl kakao
10 g/2 tsk bakpulver
10 g/2 tsk vaniljsocker
3 g/ 1⁄2 tsk salt
1/2 st stor apelsin, saften
1 dl växtbaserad dryck
100 g mjölkfritt magrarin

100 gram mjölkfritt margarin
20 g/ 1/2 dl kakao
5 g/1 tsk vaniljsocker
2  msk apelsinsaft
3 msk växtbaserad grädde
3 g/ 1/2 tsk salt
250 gram florsocker

Blanda pulvret och vattnet i en skål och låt stå och dra i fem minuter. Tillsätt strösockret och vispa vitt och lite poröst (det tar lite längre tid att vispa pulverformen än vätskeformen). Blanda de torra ingredienserna och sikta ned dem i smeten. Pressa saften från apelsinen och blanda ihop. Smält margarinet på låg värme och blanda ned det i smeten tillsammans med drycken. Bred ut smeten i en klädd form (20 cm i diameter) och grädda mitt i ugnen i 45-50 minuter. Låt svalna helt

Under tiden kakan gräddas förbereder du Chokladkrämen. Smält margarinet på låg värme i en kastrull och dra av från plattan. Blanda i övriga ingredienser och ställ in kastrullen åt sidan tills det är dags att breda på krämen över den avsvalnade kakan.