Din varukorg är för närvarande tom!
Vegansk choklad- och apelsinkaka
I samarbete med Söders Gourmet
Jag undrar varför jag inte bakat med apelsin och choklad mer när det är de godaste smakerna jag vet? Den här mjuka kakan är mycket saftigare än jag någonsin kunnat drömma att en vegansk kaka ska vara. Den är nämligen bakad med aqua faba i pulverform, alltså torkat avkok från kikärtor.
Att använda kikärtsspad i pulverform har många fördelar. Den första vi alla tänker på är troligtvis att man slipper köpa kikärtor för att få spadet vilket är mycket mer hållbart eftersom det troligen slängs många kilo kikärtor..
Den andra fördelen är att bakverken faktiskt blir bättre. Pulverformen är mer exakt än spadet som kan variera i både mängd och koncentration vilket också resulterar i varierade bakverk. Med pulvret får du samma resultat varje gång du bakar och faktum är att kakorna faktiskt blir saftigare och går lättare att grädda men utförs fortfarande på samma sätt.
Något ni säkert funderar på är priset på pulvret. Efter några uträkningar har jag kommit fram till att det inte är dyrare än att köpa kikärtsspad från konserverade kikärtor. Det ligger på ungefär samma pris men du köper en större volym istället för flera småköp!
Vegansk apelsinkaka med chokladfluff
Portioner: 8-10 st
Tid: 60 minuter
Ugn: 175 grader
Kaka
1 tsk aqua faba pulver (köp här)
135 g/ca 1 1/3 dl vatten
270 g/3 dl strösocker
210 g/3 1/2 dl vetemjöl
20 g/ 1/2 dl kakao
10 g/2 tsk bakpulver
10 g/2 tsk vaniljsocker
3 g/ 1⁄2 tsk salt
1/2 st stor apelsin, saften
1 dl växtbaserad dryck
100 g mjölkfritt magrarin
100 gram mjölkfritt margarin
20 g/ 1/2 dl kakao
5 g/1 tsk vaniljsocker
2 msk apelsinsaft
3 msk växtbaserad grädde
3 g/ 1/2 tsk salt
250 gram florsocker
Blanda pulvret och vattnet i en skål och låt stå och dra i fem minuter. Tillsätt strösockret och vispa vitt och lite poröst (det tar lite längre tid att vispa pulverformen än vätskeformen). Blanda de torra ingredienserna och sikta ned dem i smeten. Pressa saften från apelsinen och blanda ihop. Smält margarinet på låg värme och blanda ned det i smeten tillsammans med drycken. Bred ut smeten i en klädd form (20 cm i diameter) och grädda mitt i ugnen i 45-50 minuter. Låt svalna helt
Under tiden kakan gräddas förbereder du Chokladkrämen. Smält margarinet på låg värme i en kastrull och dra av från plattan. Blanda i övriga ingredienser och ställ in kastrullen åt sidan tills det är dags att breda på krämen över den avsvalnade kakan.
-
Ekströms 2 x Jordgubbskräm45,00 kr
-
2 x Coca-Cola Classic20,00 kr
-
Jokk 2 x Dryckeskoncentrat Svartvinbär30,00 kr
-
Natuvital 2 x Vätskeersättning Grape & Citrus35,00 kr
-
Natuvital 2 x Vätskeersättning Apelsin30,00 kr
-
Compeed Plåster Medium 2-pack30,00 kr
-
Leader Outdoor Chili Sin Carne69,00 kr
-
Sante Fruktbar Nötter 36-pack199,00 kr
-
Leader Pasta Carbonara Måltid69,00 kr
-
Leader Pasta Bolognese Måltid69,00 kr
-
2 x Fun Light Blueberry Lemonade49,00 kr
-
Zingo Apelsin 20-pack119,00 kr
-
Clean Drink Funktionsdryck Berry 24-pack279,00 kr
-
Aussie Schampo Miracle Repair55,00 kr
-
Aussie Schampo Nourish55,00 kr
-
Shearer Doftljus Lemon Zest99,00 kr
-
Shearer Doftljus Vanilla & Coconut79,00 kr
-
Shearer Stort Doftljus Vanilla & Coconut79,00 kr
-
Shearer Litet Doftljus Vanilla & Coconut59,00 kr
-
Shearer Stort Doftljus Orange Pomander79,00 kr
Lämna ett svar