Vegansk kladdkakstårta

Kladdkakans dag är på lördag, den 7/11 och hur firar man den bättre än med en tårta? En vegansk kladdkakstårta.

Den är otroligt enkel att baka. Nästa lika enkel som den är att äta. Fyllningen innehåller två ingredienser och bottnarna är två, helt vanliga kladdkakor! Du behöver ha två springformar, alternativt grädda kladdisarna i två omgångar. Dekoren är INTE medräknat i receptet. Jag tog två bitar kladdkaka jag hade i frysen. Du kan lika gärna toppa med massor av bär!

vegansk kladdkakstårta

kladdkaka tårta

Jag har så klart bakat kladdkakorna med världens grymmaste äggersättare: frystorkad aqua faba som du kan köpa HÄR

Om du använder flytande kikärtsspad reducerar du pulver och vatten från receptet och ersätter med 2 dl kikärtsspad.

Följ mig på

Instagram

Youtube

Senaste videon på Youtube

 

Vegansk kladdkakstårta

Portioner: 10 stycken

Tid: 2 timmar

Ugn: 175 grader

Förvaring: färdig tårta håller i upp till 5 dagar i kylskåp

Kladdkaksbottnar

1 1/4 tsk frystorkad aqua faba

2 dl vatten

250 g mjölkfritt margarin

150 g/2 dl farinsocker

360/4 dl strösocker

40 g/1 dl kakao

300 g/5 dl vetemjöl

15 g/1 msk vaniljsocker

6 g/1 tsk salt

Fyllning

5 dl växtbaserad vispgrädde

200 g mörk choklad, 54%

 

Blanda pulver och vatten, ställ åt sidan. Smält margarinet på låg värme i en stor kastrull och dra av från plattan. Blanda i övriga ingredienser tills du får en jämn smet. Fördela smeten i två springformar (20 cm i diameter) klädda i bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter. Låt kladdkakorna bli helt kalla, gärna i frysen. Värm grädden i en kastrull och dra av från plattan. Hacka chokladen och blanda ned den i grädden tills du får en slät kräm. Häll över krämen i en större bunke och kyl den tills den blivit helt kall och vispa sedan upp den till ett fluff. Lägg en kladdkaka på ett fat och bred över lite fyllning. Lägg över den andra kladdkakan och spackla den med resterande chokladkräm. Dekorera med bär.

 

 

Kommentarer

8 svar till ”Vegansk kladdkakstårta”

  1. Fungerar khoisan teas ekologiska äggersättare (pulver) istället för den frystorkade som du har? Eller är det i så fall bättre med vanligt kikärtsspad?

  2. Tack!

  3. Vilket vetefritt mjöl/mjöler kan man använda istället för vetemjöl?

    1. Profilbild för fridasvegobak
      fridasvegobak

      Jag brukar använda Leilas glutenfria mjölmix, den blå 🙂

      1. Den är med vetestärkelse, har du nåt annat tips?

  4. När jag gjorde fyllningen blev det mycket lösare än den ser ut på din bild. Vad kan jag ha gjort för fel?

  5. Profilbild för Sofie Lindblom
    Sofie Lindblom

    Vilken typ av grädde använder du? 🙂

    1. Profilbild för fridasvegobak
      fridasvegobak

      Jag använder Alpros vispgrädde 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *