Pepparkaksgrottor med lingoncurd

Här har vi julen i en liten kaka. Vackra färger och ännu vackrare smak! Lingon, som jag annars upplever som lite beska, får en helt otrolig smak när de äts med pepparkaka.

Det är otroligt viktigt att du kyler kakorna innan du gräddar dem. Värmen från händerna när du rullar dem till kulor gör margarinet varmt. Då kommer det smälta snabbare i ugnen och kakorna riskerar att flyta ut.

pepparkaksgrottor med lingoncurd
Pepparkaksgrottor är goda året runt

pepparkaksgrottor med lingoncurd

Följ mig på

Instagram

Yotube

Se vår senaste video:

Pepparkaksgrottor med lingoncurd

Portioner: 20 stycken

Tid: 1 timme

Ugn: 200 grader

Förvaring: i tätsluten påse i rumstemperatur eller frys

Lingoncurd

125 g frysta lingon

90g/1 dl strösocker

18 g/2 msk vetemjöl

5 g/1 tsk vaniljsocker

1/2 dl vatten

25 g mjölkfritt margarin

Tina lingonen i micron och sila ned saften i en kastrull. Blanda i övriga ingredienser, utom margarinet, och koka ihop under omrörning. När du fått en kräm drar du av kastrullen från plattan och rör i margarinet tills det smält samman med krämen. Ställ in i kylskåpet en stund för att svalna och häll upp i en spritspåse.

Mördeg

200 g mjölkfritt margarin, rumstempererat

90 g/1 dl strösocker

225 g/3 3/4 dl vetemjöl

18 g/ca 2 msk pepparkakskryddor

3 g/1/2 tsk salt

Strösocker att rulla kakorna i

Nyp ihop alla ingredienser till en deg. Rulla 20 stycken kulor av degen och lägg på två plåtar med bakplåtspapper. Tryck en grop i mitten av varje kula, jag använder skaftet på en slickepott till detta. Tryck gropen direkt när du rullat kulan, så minimerar du risken att pepparkaksgrottan spricker. Spritsa ut lingoncurd i varje grop och ställ in kakorna i kylskåpet i 20 minuter. Grädda dem sedan mitt i ugnen i 10-12 minuter. När kakorna svalnat doppar du dem i strösocker.

 

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *