Här har vi julen i en liten kaka. Vackra färger och ännu vackrare smak! Lingon, som jag annars upplever som lite beska, får en helt otrolig smak när de äts med pepparkaka.
Det är otroligt viktigt att du kyler kakorna innan du gräddar dem. Värmen från händerna när du rullar dem till kulor gör margarinet varmt. Då kommer det smälta snabbare i ugnen och kakorna riskerar att flyta ut.


Följ mig på
Se vår senaste video:
Pepparkaksgrottor med lingoncurd
Portioner: 20 stycken
Tid: 1 timme
Ugn: 200 grader
Förvaring: i tätsluten påse i rumstemperatur eller frys
Lingoncurd
125 g frysta lingon
90g/1 dl strösocker
18 g/2 msk vetemjöl
5 g/1 tsk vaniljsocker
1/2 dl vatten
25 g mjölkfritt margarin
Tina lingonen i micron och sila ned saften i en kastrull. Blanda i övriga ingredienser, utom margarinet, och koka ihop under omrörning. När du fått en kräm drar du av kastrullen från plattan och rör i margarinet tills det smält samman med krämen. Ställ in i kylskåpet en stund för att svalna och häll upp i en spritspåse.
Mördeg
200 g mjölkfritt margarin, rumstempererat
90 g/1 dl strösocker
225 g/3 3/4 dl vetemjöl
18 g/ca 2 msk pepparkakskryddor
3 g/1/2 tsk salt
Strösocker att rulla kakorna i
Nyp ihop alla ingredienser till en deg. Rulla 20 stycken kulor av degen och lägg på två plåtar med bakplåtspapper. Tryck en grop i mitten av varje kula, jag använder skaftet på en slickepott till detta. Tryck gropen direkt när du rullat kulan, så minimerar du risken att pepparkaksgrottan spricker. Spritsa ut lingoncurd i varje grop och ställ in kakorna i kylskåpet i 20 minuter. Grädda dem sedan mitt i ugnen i 10-12 minuter. När kakorna svalnat doppar du dem i strösocker.
Lämna ett svar