Veganska pepparkaksmuffins med halloncurd och chokladfluff

Pepparkaka och hallon är supergott. Det kryddiga möter det sötsyrliga. Att blanda in choklad i det hela blir liksom en annan nivå. Ni vet ju choklad och hallon. Pepparkaka och hallon är också riktigt mumsigt och alla tre tillsammans blir oväntat gott!

Jag använder frystorkat kikärtsspad när jag bakar. Det är ett mycket stabilare alternativ till flytande spad. Du kan köpa det här.

Om du använder flytande kikärtsspad byter du ut pulver och vatten mot 1 1/2 dl kikärtsspad.

pepparkaksmuffinschoklad3

Veganska pepparkaksmuffins med halloncurd och chokladfluff

Portioner: 12 stycken muffins

Tid: 1 1/2 timmar

Ugn: 200 grader

Ingredienser

Pepparkaksmuffins

1 tsk frystorkat kikärtsspad

135 g vatten

279 g/3 dl strösocker

240 g/4 dl vetemjöl

18 g/2 msk pepparkakskryddor

10 g/2 tsk bakpulver

10 g/2 tsk vaniljsocker

3 g/ 1/2 tsk salt

125 g mjölkfritt margarin

3/4 dl växtbaserad vispgrädde

12 st medelstora muffinsformar

Blanda kikärtspulver och vatten till en flytande vätska. Vispa spadet och strösocker i ca 30 sekunder. Blanda de torra ingredienserna och sikta ned i smeten. Rör om. Smält margarinet på låg värme och blanda i det tillsammans med grädden till en jämn, klumpfri smet. Fördela smeten i formarna och grädda dem mitt i ugnen i 18-22 minuter.

Halloncurd

250 g frysta hallon

90 g/1 dl strösocker

18 g/2 msk vetemjöl

1/2 dl vatten

25 g mjölkfritt margarin

Tina hallonen och sila ned dem i en kastrull. Behåll hallonmoset och använd det på gröten eller i en smoothie. Blanda ned strösocker, vetemjöl och vatten och koka upp såsen till en kräm. Rör om hela tiden. Dra av kastrullen från plattan och rör i margarinet tills det smält. Låt svalna och häll upp i en spritspåse.

Chokladfluff

150 g mörk choklad, 54%

2 1/2 dl växtbaserad vispgrädde

10 g choklad att riva över muffinsen som topping

Värm grädden i en kastrull och dra av från plattan. Hacka chokladen grovt och blanda ned den i den varma grädden tills du fått en slät kräm. Låt bli helt kylskåpskall och vispa upp till ett fluff med elvisp och häll upp i en spritspåse. Skär en grop i muffinsen och fyll groparna med halloncurd. Spritsa över chokladfluffet och riv över lite choklad. Använd gärna en osthyvel för att få riktigt snyggt ”chokladskruffs”.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *