Pepparkaka och hallon är supergott. Det kryddiga möter det sötsyrliga. Att blanda in choklad i det hela blir liksom en annan nivå. Ni vet ju choklad och hallon. Pepparkaka och hallon är också riktigt mumsigt och alla tre tillsammans blir oväntat gott!
Jag använder frystorkat kikärtsspad när jag bakar. Det är ett mycket stabilare alternativ till flytande spad. Du kan köpa det här.
Om du använder flytande kikärtsspad byter du ut pulver och vatten mot 1 1/2 dl kikärtsspad.
Veganska pepparkaksmuffins med halloncurd och chokladfluff
Portioner: 12 stycken muffins
Tid: 1 1/2 timmar
Ugn: 200 grader
Ingredienser
Pepparkaksmuffins
1 tsk frystorkat kikärtsspad
135 g vatten
279 g/3 dl strösocker
240 g/4 dl vetemjöl
18 g/2 msk pepparkakskryddor
10 g/2 tsk bakpulver
10 g/2 tsk vaniljsocker
3 g/ 1/2 tsk salt
125 g mjölkfritt margarin
3/4 dl växtbaserad vispgrädde
12 st medelstora muffinsformar
Blanda kikärtspulver och vatten till en flytande vätska. Vispa spadet och strösocker i ca 30 sekunder. Blanda de torra ingredienserna och sikta ned i smeten. Rör om. Smält margarinet på låg värme och blanda i det tillsammans med grädden till en jämn, klumpfri smet. Fördela smeten i formarna och grädda dem mitt i ugnen i 18-22 minuter.
Halloncurd
250 g frysta hallon
90 g/1 dl strösocker
18 g/2 msk vetemjöl
1/2 dl vatten
25 g mjölkfritt margarin
Tina hallonen och sila ned dem i en kastrull. Behåll hallonmoset och använd det på gröten eller i en smoothie. Blanda ned strösocker, vetemjöl och vatten och koka upp såsen till en kräm. Rör om hela tiden. Dra av kastrullen från plattan och rör i margarinet tills det smält. Låt svalna och häll upp i en spritspåse.
Chokladfluff
150 g mörk choklad, 54%
2 1/2 dl växtbaserad vispgrädde
10 g choklad att riva över muffinsen som topping
Värm grädden i en kastrull och dra av från plattan. Hacka chokladen grovt och blanda ned den i den varma grädden tills du fått en slät kräm. Låt bli helt kylskåpskall och vispa upp till ett fluff med elvisp och häll upp i en spritspåse. Skär en grop i muffinsen och fyll groparna med halloncurd. Spritsa över chokladfluffet och riv över lite choklad. Använd gärna en osthyvel för att få riktigt snyggt ”chokladskruffs”.
Lämna ett svar