Vaniljmuffins med kiwibär curd och färskostkräm

Dessa vaniljmuffins är så saftiga och med en härlig curd av söta små kiwibär blir dom så underbart goda!

kiwi muffins

Kiwibär är precis vad det låter som, små kiwis, utan skal som smakar himmelskt. Dom kallas också för superbäret Nergi. Dom är lite sötare än stora kiwis och passar utmärkt både att äta och att dekorera med! Tänk er att dekorera bakverk eller kanske en smörgåstårta med kiwibär? Eller varför inte toppa din yoghurt eller gröt med dem? I en smoothie passar dom också hur bra som helst!

baka med kiwi

Kiwibär hittar du i välsorterade livsmedelsbutiker som Ica, Hemköp, Coop och Willys. Om det inte finns i lager ber du personalen att beställa hem!

Vaniljmuffins med kiwibär curd och färskostkräm

Portioner: 12 stycken muffins

Tid: 2 timmar

Ugn: 200 grader

Ingredienser

Vaniljmuffins

1,5 dl kikärtsspad

270 g/3 dl strösocker

240 g/4 dl vetemjöl

10 g/2 tsk vaniljsocker

10 g/2 tsk bakpulver

3 g/1/2 tsk salt

1 dl neutral olja

1 dl växtbaserad matlagningsgrädde

12 stycken medelstora muffinsformar

Kiwibär curd

225 g kiwibär

45 g/1/2 dl strösocker

12 g/1 msk majsstärkelse

25 g mjölkfritt margarin

Färskostkräm

400 g växtbaserad färskost

1 dl växtbaserad vispgrädde

60 g/1 dl florsocker

Kiwibär till dekorering

kiwibär superbär nergi babykiwi

Gör så här

Muffins: Vispa kikärtsspad och strösocker med elvisp i ca 30 sekunder. Blanda de torra ingredienserna och vänd ned dem i skålen. Blanda ned olja och matlagningsgrädde i smeten tills den blir jämn och klumpfri. Fil muffinsformarna 2 tredjedelar och grädda dem mitt i ugnen i 18-20 minuter. Låt svalna och skär sedan en grop i mitten av muffinsen.

Kiwibär curd: Skölj kiwibären (du behöver inte skala dem) och mixa dem släta med en stavmixer. Blanda strösocker och majsstärkelse i en kastrull och tillsätt kiwibären. Koka upp under omrörning tills du får en kräm. Dra av kastrullen från plattan och blanda ned margarinet tills det smält ihop med krämen. Låt svalna och häll upp i en spritspåse. Spritsa ned kiwibär curden i groparna i muffinsen.

Färskostkräm: Vispa färskosten med elvisp så den blir klumpfri. Tillsätt lite vispgrädde i taget och vispa tills du får en fluffig kräm. Sila ned florsockret och vänd ihop den med en slickepott precis tills det gått ihop med krämen. Häll upp i en spritspåse och sprita färskostkrämen över muffinsen innan servering. Dekorera med kiwibär.