Veganska citronmuffins med passioncurd och färskostfrosting

De fräschaste av muffins är dessa veganska citronmuffins med passionscurd, toppade med en len färskostfrosting.

Det första bakverket jag tog fram år 2021 blev dessa muffins. Efter all choklad, alla mastiga tårtor, godis och mat tycker jag om att starta med något syrligt. Jag stötte på några problem på vägen, som jag hoppas inte kommer drabba er. Jag började med att använda svartpeppar istället för vaniljpasta. Jag fick börja om. Jag smakade av smeten och började ösa upp i formarna. Något saknades men smaklökarna visste inte riktigt vad. Då insåg jag att det smälta margarinet låg kvar i kastrullen. Jahapp, då var det bara att börja om IGEN. Tredje gången gillt och muffinsen blev helt perfekt saftiga, utan svartpeppar och med margarin. När det var dags för frosting. Det gick som smort tills jag skulle starta vispen. På högsta hastighet och köket, jag OCH katten fick sig rejäla stänk av något som skulle bli en krämig topping. Jaja, det var bara att börja om.

Det var historien om hur mitt bakår 2021 startade. Muffinsen blev tillslut precis som jag ville ha dem, syrliga, krämiga och saftiga. Här får ni receptet!

citron passion muffins

När jag gör en vegansk färskostfrosting använder jag den kokosbaserade, naturella färskosten från Violife. Den är fast och ger ett fluffigt men stadigt resultat. Om du använder en havrebaserad färskost minskar du vispgrädden till 1 dl då den tenderar att bli lösare när du vispar den.

Veganska citronmuffins med passioncurd och färskostfrosting

Portioner: 12 stycken

Tid: 1 1/2 timmar

Ugn: 200 grader

Förvaring: Muffinsen går att frysa ofyllda. Färdiga muffins förvaras i kylskåpet i upp till 5 dagar

Om du använder flytande kikärtsspad byter du ut frystorkat kikärtsspad pulver och vatten mot 1 1/2 dl kikärtsspad.

citronpassion passion muffins

Ingredienser

Muffins

1 tsk frystorkat kikärtsspad

135 g vatten

270 g /3 dl strösocker

240 g/4 dl vetemjöl

10 g/2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljpasta eller (10g) 2 tsk vaniljsocker

3 g/ 1/2 tsk salt

1 citron (skal och saft)

1/2 dl växtbaserad matlagningsgrädde

100 g mjölkfritt margarin

Passionscurd

125 g passionsfrukt (det finns fryst att köpa)

1/2 dl vatten

45 g/ 1/2 dl strösocker

9 g/1 msk vetemjöl

25 g mjölkfritt margarin

Färskostfrosting

200 g växtbaserad färskost

1 1/2 dl växtbaserad vispgrädde

30 g/ 1/2 dl florsocker

1 tsk vaniljpasta eller (10g) 2 tsk vaniljsocker

Muffins: Blanda frystorkat kikärtspulver med vatten och vispa det tillsammans med strösocker i ca 1 minut. Blanda de torra ingredienserna och sikta ned dem i smeten. Riv ned citronskalet och pressa saften i smeten. Smält margarinet och blanda ned det tillsammans med grädden tills du får en jämn, klumpfri smet. Fördela smeten i 12 stycken medelstora muffinsformar (jag använder en glasskopa när jag fördelar smet) och grädda mitt i ugnen i 18-20 minuter. Låt muffinsen svalna och skär sedan ut en grop i mitten av varje muffins

Passionscurd: Tina passionsfrukten och sila ned saften i kastrullen. Blanda i strösocker, vetemjöl och vanilj. Koka upp under konstant omrörning tills du får en kräm. Dra av kastrullen från plattan och blanda ned margarinet tills det smält samman med krämen. Låt krämen svalna och häll sedan upp den i en spritspåse. Fyll groparna i muffinsen med passionscurden.

Färskostfrosting: Börja med att vispa färskosten i en skål så eventuella klumpar försvinner. Vispa sedan i vispgrädden lite i taget tills du får en fluffig kräm. Tillsätt vanilj och sikta ned florsockret. Vänd runt med en slickepott tills allt florsocker är ihopblandat med krämen. Häll upp krämen i en spritspåse med tyll och spritsa ut den över muffinsen.

 

Kommentarer

Ett svar till ”Veganska citronmuffins med passioncurd och färskostfrosting”

  1. Profilbild för Carolina
    Carolina

    1/2 dl florsocker kan väl inte stämma till 200 g färskost? Jag tänkte bakat detta idag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *