Veganska ballerinamuffins

Veganska ballerinamuffins, alltså saftiga muffins med smak av vanilj och choklad fyllda med nougatkräm. Det är inte svårt och det är fantastiskt gott!

ballerinamuffins

Jag använder frystorkat kikärtsspad när jag bakar muffins. Många undrar vad som är skillnaden mellan flytande spad och frystorkat spad. Skillnaden märker jag extra tydligt när jag bakar muffins. När jag använder flytande kikärtsspad finns alltid risken att muffinsen inte orkar resa sig i ugnen, ibland blir dom bara platta. Med frystorkat kikärtsspad blir muffinsen alltid toppiga och riktigt stora! Jag är nästan helt säker på att det handlar om att det frystorkade kikärtsspadet är väldigt koncentrerat jämfört med flytande kikärtsspad som kan vara mer eller mindre vattnig beroende på vilken förpackning du köper. Jag rekommenderar verkligen att köpa frystorkat kikärtsspad om du gillar att baka. Du hittar det här.

ballerinamuffins

Om du bakar med flytande kikärtsspad tar du bort pulver och vatten ur receptet och ersätter med 1 1/2 dl kikärtsspad.

Veganska ballerinamuffins

Portioner: 6 stycken stora muffins

Tid: 1 timme

Ugn: 200 grader

Ingredienser

1 tsk frystorkat kikärtsspad

135 g vatten

270 g/3 dl strösocker

240 g/4 dl vetemjöl

10 g/2 tsk bakpulver

10 g/2 tsk vaniljsocker

3 g/1/2 tsk salt

12 g/2 msk kakao

100 g mjölkfritt margarin

1 dl växtbaserad matlagningsgrädde

6 stycken stora muffinsformar

1 burk vegansk nutella (finns i de flesta större livsmedelsbutiker)

ballerinamuffins

Gör så här

Blanda pulver och vatten tills det löst upp sig. Tillsätt strösocker och vispa med elvisp i 30 sekunder. Blanda de torra ingredienserna (utom kakao) och sikta ned dem i skålen. Vänd ihop med en slickepott. Smält margarinet på låg värme i en kastrull och blanda sedan i matlagningsgrädden. Tillsätt i smeten och blada ihop till en smet. Häll hälften av smeten i en annan skål och blanda i kakaon. Fördela först den ljusa smeten i muffinsformarna, fyll ungefär 1/3 av formarna. Upprepa med den bruna smeten ovanpå den ljusa smeten. Grädda muffinsen mitt i ugnen i ca 20 minuter och låt dem sedan svalna på plåten. Skär ut en grop i mitten av muffinsarna. Fyll nutellan i en spritspåse och spritsa ut den i groparna.