Veganska hallongrottor

En av de härligaste småkakorna som finns måste ju ändå vara hallongrottan! En blanding av spröd och mjuk fylld med hallonsylt. Passar de flesta smaker!

hallongrottor veganska

Jag har några tips att dela med mig av för att lyckas extra bra med hallongrottorna, se här:

  • Använd rumstempererat margarin när du nyper ihop degen. Det blir enklare och gör degen smidigare. Lägg sedan in degen, inlindad i plastfolie i kylskåpet i minst 45 minuter så degen hinner stelna igen.
  • Groparna ska du göra direkt när du rullat bollen. Du ska alltså rulla en boll, göra gropen och sedan upprepa med nästa boll. Om du väntar för länge med att göra gropen kommer degen spricka och riskera att sylten flyter ut ur kakan.
  • För att få lika stora gropar i kakorna kan du använda handtagen på en kavel eller en slickepott med runt skaft.
  • Använd en extra fast hallonsylt. De man köper på flaska med squeeze brukar vara perfekt tjock.

hallongrottor veganska

Veganska hallongrottor

Portioner: 20 stycken

Tid: 30 minuter + 45 minuter i kylskåp

Ugn: 200 grader

Ingredienser

150 g mjölkfritt margarin, rumstempererat

240 g/4 dl vetemjöl

90 g/1 dl strösocker

5 g/1 tsk vaniljsocker

3 g/1/2 tsk salt

1 dl hallonsylt

Gör så här:

Knåda ihop alla ingredienser utom hallonsylten till en deg. Knåda bara tills degen precis gått ihop. Linda in degen i plastfolie och lägg in i kylskåpet i 45 minuter. Rulla 20 stycken bollar av degen och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Gör gropen i bollen direkt efter att du rullat den, vänta inte tills du rullat alla bollar. Fyll groparna med hallonsylt. Grädda kakorna mitt i ugnen i 13-15 minuter. Låt kakorna svalna på plåten.