Veganska kladdkakebullar

Det här receptet är inspirerat av Camilla Hamid

Jag älskar kladdkaka och jag älskar bullar så att kombinera dom två ljuvliga smakerna är ett genidrag! Nu har jag gjort min veganska variant på kladdkakebullar

veganska kladdkakebullar

Portioner: 20 stycken

Tid: 3 timmar

Ugn: 225 grader

Ingredienser

Bulldeg

30 g färsk jäst

3 dl vatten

90 g/1 dl strösocker

1 tsk vaniljpasta

540 g/9 dl vetemjöl

3 g/1/2 tsk salt

100 g mjölkfritt margarin, rumstempererat

Pärlsocker till topping

Kladdkakssmet

100 g mjölkfritt margarin

90 g/1 dl strösocker

75 g/1 dl mjukt farinsocker

20 g/1/2 dl kakao

5 g /1 tsk vaniljsocker

120 g/2 dl vetemjöl

3 g/1/2 tsk salt

3/4 dl kikärtsspad

Sockerlag

Koka lika delar socker och vatten till en simmig lag

Gör så här

Deg: Smula jästen i en bunke och blanda med vatten tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, vaniljpasta, salt och hälften av vetemjölet. Knåda degen i maskin eller med en slev. Tillsätt resten av vetemjölet och margarinet och knåda degen tills den blir glansig, medgörlig och inte kladdig. Låt degen vila på ett bord under handduk i 20 minuter.

Kladdkakssmet: Smält margarinet på låg värme i en kastrull och dra av från plattan. Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop till en jämn, klumpfri smet. Ställ åt sidan

Utbakning: Dela degen i två delar. Kavla ut till en rektangel och bred på hälften av fyllningen. Rulla ihop degen till en lång rulle och skär 10 stycken bitar av varje deg. Använd gärna en taggad kniv (typ brödkniv). Lägg änden under bullen så kommer bullarna hålla formen. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Upprepa tills du gjort bullar av all deg. Låt bullarna jäsa under en handduk i 1 1/2-2 timmar. Pensla bullarna med sockerlag och grädda dem mitt i ugnen i 9-11 minuter. Pensla bullarna med sockerlag igen och strö över pärlsocker. Låt svalna.