Veganska chokladmuffins med chokladsås

Choklad på choklad på choklad. Det bästa av världar i min värld! Jag skulle också kunna tänka mig att kalla dessa muffins för ”kalasmuffins” eftersom dom blev lite härligt kalasiga med strösslet på toppen!

veganska chokladmuffins

När jag bakar dessa muffins använder jag frystorkat kikärtsspad. Det kanske är svårt att tro, men resultatet blir så otroligt mycket bättre än med flytande kikärtsspad! Muffinsen skjuter liksom iväg på höjden och får det toppiga utseendet man vill ha på en muffins. Ytan blir frasig medan insidan blir så saftig. Du kan köpa frystorkat kikärtsspad här.

chokladmuffins vegan

När du använder flytande kikärtsspad: ta bort pulver och vatten i receptet och använd 1 1/2 dl kikärtsspad

Veganska chokladmuffins med chokladsås

Portioner: 15 stycken

Tid: 1 1/2 timmar

Ugn: 200 grader

Ingredienser

Muffins

1 tsk frystorkat kikärtsspad

135 g vatten

270 g/3 dl strösocker

210 g/3 1/2 dl vetemjöl

20 g/ 1/2 dl kakao

10 g/2 tsk bakpulver

10 g/2 tsk vaniljsocker

3 g/ 1/2 tsk salt

90 g/1 dl neutral olja

100 g/1 dl växtbaserad matlagningsgrädde

Chokladsås

90 g/1 dl strösocker

140 g/1 dl ljus sirap

100 g/1 dl växtbaserad matlagningsgrädde

3 g/1/2 tsk salt

12 g/2 msk kakao

50 g mjölkfritt margarin

Chokladgrädde

200 g/2 dl växtbaserad vispgrädde

100 g mörk choklad, 54%ig

Strössel till topping

kalasmuffins

Gör så här

Muffins: Blanda pulver och vatten i en skål. Tillsätt strösocker och vispa med elvisp i ca 30 sekunder. Blanda de torra ingredienserna och sikta ned dem i smeten. Vänd om lätt. Tillsätt olja och grädde och rör ihop till en slät smet. Fördela smeten i 15 stycken muffinsformar och grädda mitt i ugnen i 18-20 minuter. Låt muffinsen svalna något och skär ut en grop i mitten av varje muffins.

Chokladsås: Koka alla ingredienser, utom kakao och margarin, i en kastrull tills du får en temperatur på 113 grader. Dra av kastrullen från plattan och rör i kakao och margarin tills du får en slät chokladsås. Ställ i kylskåpet för att svalna och häll upp såsen i en spritspåse. Spritsa chokladsåsen ned i groparna i muffinsen.

Chokladgrädde: Värm grädden i m en skål i micron. Rör i chokladen och blanda runt tills du får en jämn chokladkräm. Ställ i skålen i kylskåpet och låt grädden bli helt kall. Vispa sedan upp grädden med elvisp tills det blir riktigt fluffigt. Häll upp chokladgrädden i en spritspåse och spritsa ut den över muffinsarna. Toppa med strössel.

kalasmuffins

 

Kommentarer

Ett svar till ”Veganska chokladmuffins med chokladsås”

  1. Profilbild för fridasvegobak
    fridasvegobak

    Ja, använd receptet på min vanliga kladdkaka och byt ut kikärtsspadet mot växtbaserad grädde.https://fridasvegobak.se/2020/11/06/vegansk-kladdkaka-godaste-receptet/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *