Choklad på choklad på choklad. Det bästa av världar i min värld! Jag skulle också kunna tänka mig att kalla dessa muffins för ”kalasmuffins” eftersom dom blev lite härligt kalasiga med strösslet på toppen!
När jag bakar dessa muffins använder jag frystorkat kikärtsspad. Det kanske är svårt att tro, men resultatet blir så otroligt mycket bättre än med flytande kikärtsspad! Muffinsen skjuter liksom iväg på höjden och får det toppiga utseendet man vill ha på en muffins. Ytan blir frasig medan insidan blir så saftig. Du kan köpa frystorkat kikärtsspad här.
När du använder flytande kikärtsspad: ta bort pulver och vatten i receptet och använd 1 1/2 dl kikärtsspad
Veganska chokladmuffins med chokladsås
Portioner: 15 stycken
Tid: 1 1/2 timmar
Ugn: 200 grader
Ingredienser
Muffins
1 tsk frystorkat kikärtsspad
135 g vatten
270 g/3 dl strösocker
210 g/3 1/2 dl vetemjöl
20 g/ 1/2 dl kakao
10 g/2 tsk bakpulver
10 g/2 tsk vaniljsocker
3 g/ 1/2 tsk salt
90 g/1 dl neutral olja
100 g/1 dl växtbaserad matlagningsgrädde
Chokladsås
90 g/1 dl strösocker
140 g/1 dl ljus sirap
100 g/1 dl växtbaserad matlagningsgrädde
3 g/1/2 tsk salt
12 g/2 msk kakao
50 g mjölkfritt margarin
Chokladgrädde
200 g/2 dl växtbaserad vispgrädde
100 g mörk choklad, 54%ig
Strössel till topping
Gör så här
Muffins: Blanda pulver och vatten i en skål. Tillsätt strösocker och vispa med elvisp i ca 30 sekunder. Blanda de torra ingredienserna och sikta ned dem i smeten. Vänd om lätt. Tillsätt olja och grädde och rör ihop till en slät smet. Fördela smeten i 15 stycken muffinsformar och grädda mitt i ugnen i 18-20 minuter. Låt muffinsen svalna något och skär ut en grop i mitten av varje muffins.
Chokladsås: Koka alla ingredienser, utom kakao och margarin, i en kastrull tills du får en temperatur på 113 grader. Dra av kastrullen från plattan och rör i kakao och margarin tills du får en slät chokladsås. Ställ i kylskåpet för att svalna och häll upp såsen i en spritspåse. Spritsa chokladsåsen ned i groparna i muffinsen.
Chokladgrädde: Värm grädden i m en skål i micron. Rör i chokladen och blanda runt tills du får en jämn chokladkräm. Ställ i skålen i kylskåpet och låt grädden bli helt kall. Vispa sedan upp grädden med elvisp tills det blir riktigt fluffigt. Häll upp chokladgrädden i en spritspåse och spritsa ut den över muffinsarna. Toppa med strössel.
Lämna ett svar