Thaigryta med tofu

Den här asiatiska maträtten är god och mättande med lite sting från röd curry. Du lagar den på 30 minuter och har en trevlig middag till familjen!

Jag uppskattar ”kylskåpsrens”, alltså att rensa ur en glömd grönsak eller en burk bönor i skafferiet som kan agera huvudingredienser i en måltid. Därför vill jag tipsa er om ingredienser du kan byta ut till. Det känns ju mycket bättre än att slänga den där ensamma lilla grönsaken!

Förslag på alternativa ingredienser:

Grönsaker: Broccoli, paprika, salladslök, vitkål, böngroddar

Protein: Veganska filébitar, vita bönor (behöver inte förstekas)

Thaigryta med tofu

Portioner: 4 stycken

Tid: 30 minuter

Ingredienser

20 cm purjolök

1 stor morot

400 gram naturell, fast tofu

1-2 tsk röd currypasta (mängd beroende på hetta)

2,5 dl kokosmjölk

2 dl matlagningsgrädde

2 tsk paprikapulver

Salt efter smak

Några stänk lime

Neutral olja att steka i

4 portioner risnudlar

Gör så här

Strimla purjolök och morot. Värm upp olja i en stekpanna och fräs grönsakerna tills de blir mjuka, de ska inte ta färg. Dela tofun i kuber till 1×1 cm och stek dem i en annan stekpanna med lite olja tills de får en gyllenbrun färg. Lägg i tofun i stekpannan med grönsakerna. Om du har extra tid kan du låta tofun rinna av en stund på ett hushållspapper innan du smeker den. Blanda i kokosmjölk, grädde och currypasta i stekpannan. Tillsätt även paprikapulver och salt. Låt koka upp och puttra på svag värme i 10 min. Tillsätt några stänk lime precis innan servering. Koka risnudlarna efter anvisningarna på förpackningen.

2
9

Vegansk brownie med vit choklad och rostade hasselnötter

En härligt kladdig brownie som jag blandat ned vit choklad och rostade hasselnötter i. Den är så klart vegansk.

Den här urownien passar perfekt att baka och frysa in. Det blir hela 24 stycken bitar så den passar också lika bra att bjuda till många!

Vegansk brownie med vit choklad och rostade hasselnötter

Portioner: 24 stycken

Tid: 1 timme

Ugn: 175 grader

Ingredienser

300 g mjölkfritt margarin

150 g/2 dl farinsocker

360 g/4 dl strösocker

40 g/1 dl kakao

330 g/5 1/2 dl vetemjöl

10 g/2 tsk vaniljsocker

10 g/2 tsk bakpulver

3 g/1/2 tsk salt

2 dl växtbaserad matlagningsgrädde

200 g vegansk vit choklad

100 g rostade hasselnötter

Topping

1 dl växtbaserad matlagningsgrädde

200 g vegansk ljus choklad

75 g rostade hasselnötter

Gör så här

Brownie: Smält margarinet på låg värme i en kastrull. Det är viktigt att margarinet inte börjar bubbla. Blanda de torra ingredienserna och rör i margarinet och grädden. Hacka den vita chokladen grovt och blanda i den tillsammans med hasselnötterna (om du vill kan du hacka nötterna grovt också). Bred ut smeten i en plåt (25×35 cm) med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter. När brownien är klar är den fortfarande lite dallrig när du plockar ut den. Låt kakan svalna.

Topping:

Värm grädden i en kastrull. Hacka chokladen smått och blanda i den varma grädden tills du får en slät kräm.

Bred krämen över brownien. Hacka de rostade hasselnötterna smått och strö dem över kakan. Ställ in i kylskåpet och låt kakan svalna helt och sätta sig ordentligt.

0
9

Vegansk blåbärskaka

Jag älskar när blåbärssäsongen kommer! Svenska blåbär är SÅ gott. Det bästa sättet att bruka blåbär på är i en saftig blåbärskaka, visst?

Den här blåbärskakan är vegansk, saftig och toppad med havresmulpaj för lite crunch på toppen!

Vegansk blåbärskaka

Portioner: 20 stycken

Tid: 1 1/2 timmar

Ugn: 175 grader

Ingredienser

Havresmul

100 g mjölkfritt margarin

90 g/1 1/2 dl vetemjöl

90 g/2 dl havregryn

90 g/1 dl strösocker

Blåbärskaka

200 g små blåbär (frysta eller färska)

6 g/2 tsk vetemjöl

3 dl kikärtsspad

450 g/5 dl strösocker

480 g/8 dl vetemjöl

15 g/1 msk vaniljsocker

15 g/1 msk bakpulver

3 g/1/2 tsk salt

200 g mjölkfritt margarin

2 dl växtbaserad dryck (ex havredryck)

Gör så här

Havresmul: Nyp ihop alla ingredienser tills du får en smulig deg. Ställ åt sidan

Blåbärskaka: Blanda ihop blåbären med 2 tsk vetemjöl. Ställ åt sidan. Vispa kikärtsspad och strösocker med elvisp i ca 30 sekunder. Blanda de torra ingredienserna och vänd ned det i vispet. Smält margarinet på låg värme i en kastrull och blanda ned det i smeten tillsammans med drycken. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd form (25×35 cm). Strö över blåbären och sedan havresmulet. Grädda kakan mitt i ugnen i 45-50 minuter och låt sedan kakan svalna helt i rumstemperatur.

0
5