Veganska sega chokladmuffins med jordnötskola

Idén till det här receptet kommer från fina Linnea som driver den ljuva bak- och matbloggen Linnéas skafferi.

Dessa sega chokladmuffins med jordnötskola är helt magiska, det är i princip helt omöjligt att äta bara en! Muffinsen är lagom sega så du kan hålla den i handen och i den lilla gropen som blir när de är gräddade ligger en söt-salt kola med jordnötter i. På toppen har jag lagt smält choklad och flingsalt. Den här muffinsen har ALLT du kan tänkas älska!

Veganska sega chokladmuffins med jordnötskola

Portioner: 12 stycken

Tid: 40 minuter + tid för att stelna

Ugn: 200 grader

Ingredienser

Muffins

150 g mjölkfritt margarin

180 g/2 dl strösocker

75 g/1 dl mjukt farinsocker

180 g/3 dl vetemjöl

20 g/1/2 dl kakao

5 g/1 tsk bakpulver

10 g/2 tsk vaniljsocker

3 g/1/2 tsk salt

1 dl växtbaserad matlagningsgrädde

12 st medelstora muffinsformar

Jordnötskola

45 g/1/2 dl strösocker

70 g/1/2 dl ljus sirap

1/2 dl växtbaserad matlagningsgrädde

25 g mjölkfritt margarin

1 dl salta jordnötter

Chokladganache

100 g vegansk ljus choklad

1/2 dl växtbaserad matlagningsgrädde

Gör så här

Muffins: Smält margarinet på låg värme i en kastrull och dra av från plattan. Blanda de torra ingredienserna i det smälta margarinet och tillsätt grädden. Vänd ihop med en slickepott. Fördela smeten i 12 stycken muffinsformar (gärna i en muffinsplåt) och grädda dem mitt i ugnen i 15-18 minuter. Låt muffinsen svalna helt.

Jordnötskola: Koka socker, sirap och grädde till en kola som mäter 120 grader. Dra av kastrullen från plattan och blanda i margarin och salta jordnötter (om du vill kan du grovhacka jordnötterna). Låt kolan svalna helt. Fyll sedan groparna som blir i muffinsen med kolan.

Chokladganache: Hacka chokladen grovt och värm den tillsammans med grädden på låg värme i micron eller över ett vattenbad. Ringa över chokladen över muffinsen och toppa med flingsalt. Förvara muffinsen i en burk kylskåpet eller i frysen.