Veganska sega chokladmuffins med jordnötskola

Idén till det här receptet kommer från fina Linnea som driver den ljuva bak- och matbloggen Linnéas skafferi.

Dessa sega chokladmuffins med jordnötskola är helt magiska, det är i princip helt omöjligt att äta bara en! Muffinsen är lagom sega så du kan hålla den i handen och i den lilla gropen som blir när de är gräddade ligger en söt-salt kola med jordnötter i. På toppen har jag lagt smält choklad och flingsalt. Den här muffinsen har ALLT du kan tänkas älska!

sega chokladmuffins veganska

Veganska sega chokladmuffins med jordnötskola

Portioner: 12 stycken

Tid: 40 minuter + tid för att stelna

Ugn: 200 grader

Ingredienser

Muffins

150 g mjölkfritt margarin

180 g/2 dl strösocker

75 g/1 dl mjukt farinsocker

180 g/3 dl vetemjöl

20 g/1/2 dl kakao

5 g/1 tsk bakpulver

10 g/2 tsk vaniljsocker

3 g/1/2 tsk salt

1 dl växtbaserad matlagningsgrädde

12 st medelstora muffinsformar

Jordnötskola

45 g/1/2 dl strösocker

70 g/1/2 dl ljus sirap

1/2 dl växtbaserad matlagningsgrädde

25 g mjölkfritt margarin

1 dl salta jordnötter

Chokladganache

100 g vegansk ljus choklad

1/2 dl växtbaserad matlagningsgrädde

veganska kladdkakemuffins jordnötter

Gör så här

Muffins: Smält margarinet på låg värme i en kastrull och dra av från plattan. Blanda de torra ingredienserna i det smälta margarinet och tillsätt grädden. Vänd ihop med en slickepott. Fördela smeten i 12 stycken muffinsformar (gärna i en muffinsplåt) och grädda dem mitt i ugnen i 15-18 minuter. Låt muffinsen svalna helt.

Jordnötskola: Koka socker, sirap och grädde till en kola som mäter 120 grader. Dra av kastrullen från plattan och blanda i margarin och salta jordnötter (om du vill kan du grovhacka jordnötterna). Låt kolan svalna helt. Fyll sedan groparna som blir i muffinsen med kolan.

Chokladganache: Hacka chokladen grovt och värm den tillsammans med grädden på låg värme i micron eller över ett vattenbad. Ringa över chokladen över muffinsen och toppa med flingsalt. Förvara muffinsen i en burk kylskåpet eller i frysen.