
Veganska sega chokladmuffins med jordnötskola
Idén till det här receptet kommer från fina Linnea som driver den ljuva bak- och matbloggen Linnéas skafferi.
Dessa sega chokladmuffins med jordnötskola är helt magiska, det är i princip helt omöjligt att äta bara en! Muffinsen är lagom sega så du kan hålla den i handen och i den lilla gropen som blir när de är gräddade ligger en söt-salt kola med jordnötter i. På toppen har jag lagt smält choklad och flingsalt. Den här muffinsen har ALLT du kan tänkas älska!
Veganska sega chokladmuffins med jordnötskola
Portioner: 12 stycken
Tid: 40 minuter + tid för att stelna
Ugn: 200 grader
Ingredienser
Muffins
150 g mjölkfritt margarin
180 g/2 dl strösocker
75 g/1 dl mjukt farinsocker
180 g/3 dl vetemjöl
20 g/1/2 dl kakao
5 g/1 tsk bakpulver
10 g/2 tsk vaniljsocker
3 g/1/2 tsk salt
1 dl växtbaserad matlagningsgrädde
12 st medelstora muffinsformar
Jordnötskola
45 g/1/2 dl strösocker
70 g/1/2 dl ljus sirap
1/2 dl växtbaserad matlagningsgrädde
25 g mjölkfritt margarin
1 dl salta jordnötter
Chokladganache
100 g vegansk ljus choklad
1/2 dl växtbaserad matlagningsgrädde
Gör så här
Muffins: Smält margarinet på låg värme i en kastrull och dra av från plattan. Blanda de torra ingredienserna i det smälta margarinet och tillsätt grädden. Vänd ihop med en slickepott. Fördela smeten i 12 stycken muffinsformar (gärna i en muffinsplåt) och grädda dem mitt i ugnen i 15-18 minuter. Låt muffinsen svalna helt.
Jordnötskola: Koka socker, sirap och grädde till en kola som mäter 120 grader. Dra av kastrullen från plattan och blanda i margarin och salta jordnötter (om du vill kan du grovhacka jordnötterna). Låt kolan svalna helt. Fyll sedan groparna som blir i muffinsen med kolan.
Chokladganache: Hacka chokladen grovt och värm den tillsammans med grädden på låg värme i micron eller över ett vattenbad. Ringa över chokladen över muffinsen och toppa med flingsalt. Förvara muffinsen i en burk kylskåpet eller i frysen.