Asiatiska bönbollar i jordnötssås

I slutet av förra året bestämde jag mig för att börja äta mer ren växtbaserad mat. Alltså skippa halvfabrikat oftare och göra maten själv istället. Det blir billigare, godare och lite hälsosammare!

Asiatiska bönbollar i jordnötssås sprudlar av smaker från jordnötter, koriander, kokosmjölk och lite chili. Väldigt gott och mättande!

Asiatiska bönbollar i jordnötssås

Portioner: 6 stycken

Tid: 40 minuter

Ingredienser

Bönbollar

2 paket vita bönor

1 dl jordnötssmör, en fastare sort

1 tsk röd currypasta

2 msk kokosmjölk (det tjocka lagret)

1,25 dl majsstärkelse 

1 st vitlöksklyfta

Salt

Koriander efter smak

Jordnötssås

1 dl jordnötssmör 

500 ml kokosmjölk

1 tsk currypasta

1 msk kinesisk soja

Salt

1-2 tsk vitvinsvinäger

Servera med

6 portioner glasnudlar

Strimlad purjolök

Chiliflakes

Koriander

Gör så här

Bönbollar: Mixa alla ingredienser till bönbollarna till en slät smet. Rulla bollar av smeten och stek dem i en het stekpanna och rikligt med stekfett tills de får en gyllenbrun yta och blir lite fastare i konsistensen.

Jordnötssås: Blanda alla ingredienser till jordnötssåsen i en kastrull och koka upp. Låt puttra i några minuter. Koka glasnudlarna enligt anvisningen på förpackningen och häll av vattnet. Blanda i jordnötssåsen i glasnudlarna. Servera med strimlad purjolök, chiliflakes och koriander.

0
10

Inlägget innehåller annonslänkar

Veganska fudgy brownies

Att ha smält choklad i browniesmeten gör att ytan blir marmorerad och lite knastrig. Själva kakan blir väldigt seg och god med en extra chokladsmak!

I receptet använder jag frystorkat kikärtsspad. Om du har flytande spad ersätter du vatten och pulver med 1 1/2 dl.

Följ mig på

Instagram

Youtube

Ladda ned min app ”Veganska godsaker”

Köp frystorkat kikärtsspad

Veganska brownies med smält choklad

Portioner:9-12 bitar

Tid:45 minuter

Ugn:175 grader

Ingredienser

200 g mörk choklad, 54%

100 g mjölkfritt margarin

1 tsk frystorkat kikärtsspad

135 gram vatten

180 g/2 dl strösocker

210 g/3 1/2 dl vetemjöl

20 g/ 1/2 dl kakao

5 g/1 tsk bakpulver

10 g/2 tsk vaniljsocker

3g/ 1/2 tsk salt

Smält margarin och choklad på låg värme i en kastrull eller i micron till du får en jämn chokladkräm. Ställ åt sidan. Blanda frystorkat kikärtsspad med vattnet till en flytande vätska och vispa det med elvisp i en skål tillsammans med störsockret. Blanda de torra ingredienserna och sikta ned dem i smeten. Rör ihop. Ringla ned chokladkrämen och blanda ihop smeten tills den blir jämn och klupfri.

Bred ut smeten i en klädd form 25×25 cm och grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter. Låt brownien svalna helt i rumstemperatur eller i kylskåp innan du skär upp den i bitar. Brownien går att frysa.

0
5

Veganska sockerbullar

Veganska sockerbullar fyllda med mycket vanilj och klädda i strösocker. Så otroligt goda!

När jag bakar bullar brukar jag se till att knåda degen länge och väl för att få fram glutentrådarna som gör degen saftig. Ibland får den gå i maskinen i 25 minuter för att den ska bli riktigt härlig att arbeta med. Då behövs det inte ens mjöl vid utbakningen!

I bullarna använder jag vaniljpasta. Det finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker. 1 tesked vaniljpasta motsvarar 1 styck vaniljstång. Hittar du inte vaniljpasta går det bra med vaniljstång eller vaniljpulver.

Veganska sockerbullar

Portioner: 20 stycken

Tid: 3 timmar

Ugn: 225 grader

Ingredienser

Bulldeg

30 g färsk jäst

3 dl vatten

90 g/1 dl strösocker

1 tsk vaniljpasta

540 g/9 dl vetemjöl

3 g/1/2 tsk salt

100 g mjölkfritt margarin, rumstempererat

Fyllning

150 g mjölkfritt margarin, rumstempererat

90 g/1 dl strösocker

8 g/2 tsk majsstärkelse

1 tsk vaniljpasta

En nypa salt

Sockerlag

Koka lika delar socker och vatten till en simmig lag

Topping

50 g mjölkfritt margarin

1 dl strösocker

Gör så här

Deg: Smula jästen i en bunke och blanda med vatten tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, vaniljpasta, salt och hälften av vetemjölet. Knåda degen i maskin eller med en slev. Tillsätt resten av vetemjölet och margarinet och knåda degen tills den blir glansig, medgörlig och inte kladdig. Låt degen vila på ett bord under handduk i 20 minuter.

Fyllning: Mosa ihop alla ingredienserna till fyllningen med en gaffel. Det är superenkelt när margarinet är rumstempererat.

Utbakning: Dela degen i två delar. Kavla ut till en rektangel och bred på hälften av fyllningen. Vik degen från kortsida till kortsida och kavla till den så eventuella luftbubblor försvinner. Strimla degen i 1 cm tjocka strimlor. Ta två strimlor och snurra ihop till en bulle. Lägg bullen på en plåt med bakplåtspapper. Upprepa tills du gjort bullar av all deg. Låt bullarna jäsa under en handduk i 1 1/2-2 timmar. Pensla bullarna med sockerlag och grädda dem mitt i ugnen i 10-12 minuter. Låt bullarna svalna. Smält margarinet till toppingen i en kastrull. Pensla bullarna med margarin och doppa dem i strösocker.

0
4