Att det tog mig nästan 5 år att ta tummen ur och baka en riktigt god marsipantårta! Jag har testat många gånger men aldrig blivit riktigt nöjd. För tunga bottnar, för tunn marsipan, för rinnig vaniljkräm och ja, det mesta som kan gå fel. Men nu, NU har jag den! Den godaste veganska marsipantårtan jag någonsin smakat!!!

Det ÄR faktiskt lite klurigt att baka en tårta med marsipan men här kommer några tips
- När tårtbottnen är färdiggräddad, låt den svalna något i formen innan du plockar bort bakplåtspappret, då fastnar inte kakan i pappret
- När jag plockat bort pappret från tårtbottnen brukar jag skära bort kanterna, dom blir ganska hårda och då blir tårtan svår att skära i. Jag brukar lägga en tallrik som är 20 cm i diameter på toppen av kakan och sen skära runt tallriken för att få mjuka kanter
- Frys gärna in tårtbottnen så den blir hård. Då är den enklare att skära bottnar av. Du ska få ut 3 bottnar av kakan. Låt bottnarna tina till innan du monterar tårtan.
- Lämna ca 1 cm i kanterna på bottnarna tomma när du breder ut fyllningen. Spritsa sedan grädde runt kanterna. Marsipan kan skära sig om den kommer i kontakt med tex sylt och kräm
- Använd kall marsipan när du kavlar ut den. Då är den enklare att hantera
- Kavla marsipanen dubbelt så stor i omkrets som tårtan är. Det gör det enklare att lägga på den och få jämna kanter
- Fråga mig inte om hur man gör marsipanrosor för det kan jag inte. Googla eller nåt!
Vegansk marsipantårta
Portioner: 8-10
Tid: 3 timmar
Ugn: 175 grader
Ingredienser
Tårtbotten
50 g mjölkfritt margarin
1 1/2 dl kikärtsspad
270 g/3 dl strösocker
240 g/4 dl vetemjöl
10 g/2 tsk bakpulver
3 g/ 1/2 tsk salt
1 1/2 dl växtbaserad dryck
Vaniljkräm
90 g/ 1 dl strösocker
45 g/3/4 dl majsstärkelse
1 tsk vaniljpasta eller 2 tsk vaniljsocker
2 dl växtbaserad grädde
1 dl växtbaserad dryck
Fyllning
1 dl fast hallonsylt
2 1/2 dl växtbaserad vispgrädde
400 g grön marsipan
En liten klutt rosa marsipan till rosen
Florsocker
Gör så här
Tårtbotten: Smält margarinet på låg värme i en kastrull och ställ åt sidan. Vispa kikärtsspadet skummigt med en ballongvisp. Tillsätt strösocker och vispa i 15 sekunder till. Blanda de torra ingredienserna i en skål och sikta ned dem i smeten. Vänd ihop med en slickepott. Tillsätt det smälta margarinet och drycken och vänd ihop till en jämn, klumpfri smet. Klä en springform (22 cm i diameter) med bakplåtspapper och bred ut smeten där i. Grädda mitt i ugnen i 40-50 minuter. Läs nu den gröna texten ovan där jag ger tips om hur du ska få det bästa resultatet
Vaniljkräm: Blanda strösocker, majsstärkelse och vanilj i en kastrull. Blanda i grädde och dryck. Koka upp under omrörning tills du får en tjock kräm. Ställ åt sidan och låt svalna
Montering: Börja med att vispa grädden till sin hårdaste konsistens. Ta lite ev grädden i en spritspåse. Ställ kallt så länge. Ta en botten och lägg på ett fat, pilla gärna in små bitar av bakplåtspapper under bottnen, så dom sticker ut, för att minimera kladd. Bred ut hallonsylt, spara 1 cm från kanterna och spritsa grädde runt. Lägg på en ny botten och bred ut vaniljkrämen. Spara 1 cm från kanten och spritsa grädde runt. Lägg på den sista bottnen och resterande grädde över. Ta en spatel och spackla tårtan med ett tunt lager runt tårtan och ett tjockt lager grädde på toppen. Läs nu den röda texten ovan för att få tips om marsipan. Kavla ut marsipanen och lägg den över tårtan, skär bort överflödet. Pudra över florsocker och lägg på marsipanrosen. Förvara i kylskåp.
Lämna ett svar