Inlägget innehåller annonslänkar

Vegansk marsipantårta

Att det tog mig nästan 5 år att ta tummen ur och baka en riktigt god marsipantårta! Jag har testat många gånger men aldrig blivit riktigt nöjd. För tunga bottnar, för tunn marsipan, för rinnig vaniljkräm och ja, det mesta som kan gå fel. Men nu, NU har jag den! Den godaste veganska marsipantårtan jag någonsin smakat!!!

Det ÄR faktiskt lite klurigt att baka en tårta med marsipan men här kommer några tips

  1. När tårtbottnen är färdiggräddad, låt den svalna något i formen innan du plockar bort bakplåtspappret, då fastnar inte kakan i pappret
  2. När jag plockat bort pappret från tårtbottnen brukar jag skära bort kanterna, dom blir ganska hårda och då blir tårtan svår att skära i. Jag brukar lägga en tallrik som är 20 cm i diameter på toppen av kakan och sen skära runt tallriken för att få mjuka kanter
  3. Frys gärna in tårtbottnen så den blir hård. Då är den enklare att skära bottnar av. Du ska få ut 3 bottnar av kakan. Låt bottnarna tina till innan du monterar tårtan.
  4. Lämna ca 1 cm i kanterna på bottnarna tomma när du breder ut fyllningen. Spritsa sedan grädde runt kanterna. Marsipan kan skära sig om den kommer i kontakt med tex sylt och kräm
  5. Använd kall marsipan när du kavlar ut den. Då är den enklare att hantera
  6. Kavla marsipanen dubbelt så stor i omkrets som tårtan är. Det gör det enklare att lägga på den och få jämna kanter
  7. Fråga mig inte om hur man gör marsipanrosor för det kan jag inte. Googla eller nåt!

Vegansk marsipantårta

Portioner: 8-10

Tid: 3 timmar

Ugn: 175 grader

Ingredienser

Tårtbotten

50 g mjölkfritt margarin

1 1/2 dl kikärtsspad

270 g/3 dl strösocker

240 g/4 dl vetemjöl

10 g/2 tsk bakpulver

3 g/ 1/2 tsk salt

1 1/2 dl växtbaserad dryck

Vaniljkräm

90 g/ 1 dl strösocker

45 g/3/4 dl majsstärkelse

1 tsk vaniljpasta eller 2 tsk vaniljsocker

2 dl växtbaserad grädde

1 dl växtbaserad dryck

Fyllning

1 dl fast hallonsylt

2 1/2 dl växtbaserad vispgrädde

400 g grön marsipan

En liten klutt rosa marsipan till rosen

Florsocker

Gör så här

Tårtbotten: Smält margarinet på låg värme i en kastrull och ställ åt sidan. Vispa kikärtsspadet skummigt med en ballongvisp. Tillsätt strösocker och vispa i 15 sekunder till. Blanda de torra ingredienserna i en skål och sikta ned dem i smeten. Vänd ihop med en slickepott. Tillsätt det smälta margarinet och drycken och vänd ihop till en jämn, klumpfri smet. Klä en springform (22 cm i diameter) med bakplåtspapper och bred ut smeten där i. Grädda mitt i ugnen i 40-50 minuter. Läs nu den gröna texten ovan där jag ger tips om hur du ska få det bästa resultatet

Vaniljkräm: Blanda strösocker, majsstärkelse och vanilj i en kastrull. Blanda i grädde och dryck. Koka upp under omrörning tills du får en tjock kräm. Ställ åt sidan och låt svalna

Montering: Börja med att vispa grädden till sin hårdaste konsistens. Ta lite ev grädden i en spritspåse. Ställ kallt så länge. Ta en botten och lägg på ett fat, pilla gärna in små bitar av bakplåtspapper under bottnen, så dom sticker ut, för att minimera kladd. Bred ut hallonsylt, spara 1 cm från kanterna och spritsa grädde runt. Lägg på en ny botten och bred ut vaniljkrämen. Spara 1 cm från kanten och spritsa grädde runt. Lägg på den sista bottnen och resterande grädde över. Ta en spatel och spackla tårtan med ett tunt lager runt tårtan och ett tjockt lager grädde på toppen. Läs nu den röda texten ovan för att få tips om marsipan. Kavla ut marsipanen och lägg den över tårtan, skär bort överflödet. Pudra över florsocker och lägg på marsipanrosen. Förvara i kylskåp

0
15

Veganska kikärtspannkakor

Proteinrika, goda och mättande pannkakor som passar utmärkt som både maträtt och mellanmål!

Jag har blandat i paprika, rödlök, majs och persilja i min smet men du kan blanda i vad du vill, kanske några halvdåliga grönsaker som skräpar i kylen!

Veganska kikärtspannkakor

Portioner: 10-12 stycken pannkakor

Tid: 30 minuter

Ingredienser

4 dl kikärtsmjöl

2 dl växtbaserad dryck

2 dl vatten

1/2 tsk salt

1 st röd paprika

1 st liten rödlök

1 dl majs

Persilja efter smak

Olja till stekning

Gör så här

Hacka paprika och rödlök i mindre bitar och stek dem mjuka i en stekpanna med lite olja. Ställ åt sidan. Blanda kikärtsmjöl, dryck, vatten och salt till en slät smet. Blanda i de stekta grönsakerna, majs och persilja i smeten. Stek till pannkakor i stekpanna, glöm inte att använda olja när du steker!

0
5

Vegansk semmelkaka

Okej den här veganska semmelkakan är helt sjukt god! Saftig kaka med mycket smak av kardemumma, jag har också fyllt kakan med mandelmassa och toppat med grädde. En RIKTIG lyxkaka!

Vegansk semmelkaka

Portioner: 8-10 stycken bitar

Tid: 1 1/2 timme

Ugn: 175 grader

Ingredienser

Semmelkaka

100 g mjölkfritt margarin

1 1/2 dl kikärtsspad

270 g/3 dl strösocker

240 g/4 dl vetemjöl

10 g/2 tsk vaniljsocker

15 g/1 msk kardemumma

10 g/2 tsk bakpulver

3 g/ 1/2 tsk salt

1 dl växtbaserad dryck

En klick mjölkfritt margarin och ströbröd till formen

Mandelmassa

200 g rostade mandlar

30 g/1/2 dl florsocker

5 g/1 tsk vaniljsocker

1 krm salt

1/2 dl växtbaserad matlagningsgrädde

Topping

2 dl växtbaserad vispgrädde

Torkade blommor eller kanske lite rostade mandelspån

Gör så här

Semmelkaka: Smält margarinet på låg värme i en kastrull, dra av från plattan och ställ åt sidan. Vispa kikärtsspad med en ballongvisp i tills du får ett skum. Tillsätt strösockret och vispa i ytterligare 15 sekunder. Blanda de torra ingredienserna och sikta ned dem i smeten. Vänd ihop med en slickepott.

Tillsätt det smälta margarinet och drycken och vänd ihop till en jämn, klumpfri smet. Smöra och bröa en springform som är 22cm i diameter och bred ut smeten där i. Grädda kakan mitt i ugnen i 40-45 minuter eller tills den är genomgräddad och gyllenbrun.

Låt kakan svalna i sin form och plocka därefter ut den. Vänd den utt och ned så botten blir toppen. Ta en tyll eller något annat som är rätt litet och runt som du kan gröpa ur hål i kakan. Du kan också använda en kniv och skära ut gropar.

Mandelmassa: Mixa alla ingredienser i en matberedare tills du får en kräm. Du kan välja själv om du vill ha den helt slät eller med lite bitar. Jag gillar den med lite bitar i. Fyll groparna med mandelmassan.

Topping: Vispa grädden till sin fastaste konsistens och bred eller spritsa ut den över kakan. Toppa med torkade blommor eller mandelspån och servera genast. Om du inte ska servera kakan på en gång så förvarar du den i kylskåpet och väntar du med att spritsa ut grädden till servering. Grädden har en tendens att vattna sig om den står länge.

1
10