Vegansk chokladtårta (påsktårta)

Visst går det att piffa till en helt vanlig chokladtårta till en påsktårta! Det är inga problem. Bara tänk påsk så blir det påsk. Typ.

Jag har alltså gjort en mycket enkel vegansk chokladtårta till en påsktårta genom att lägga ut mixade Oreokakor som jord och chokladdoppade jordgubbar som morötter.

Förut var jag inte så mycket för det här piffet, det lekfulla liksom men nu börjar jag tycka att det är ganska kul! Än så länge är det enkelt och stilrent men vem vet, nästa år kanske jag gör en påsktårta som toppar allt 😉

vegansk chokladtårta påsk

vegansk påsktårta

Vegansk chokladtårta (påsktårta)

Portioner: 6-8 bitar

Tid: 2 timmar

Ugn: 175 grader

Ingredienser

Tårtbottnar

1 1/2 dl kikärtsspad

270 g/3 dl strösocker

180 g/3 dl vetemjöl

40 g/1 dl kakao

10 g/2 tsk bakpulver

10 g/2 tsk vaniljsocker

3 g/1/2 tsk salt

1 dl växtbaserad dryck

100 g mjölkfritt margarin

Fyllning

3 dl växtbaserad vispgrädde

200 g mörka chokladknappar

Topping

1 paket oreokakor

200 g vegansk vit choklad

2 tsk kokosolja

7 st jordgubbar

Röd och gul pastafärg

Gör så här

Tårtbotten: Vispa kikärtsspad och strösocker med ballongvisp i 30 sekunder. Blanda de torra ingredienserna och sikta ned dem i skålen genom en sil. Vänd ihop till en smet. Smält margarinet på låg värme och blanda ned det i smeten tillsammans med dryck tills du får en jämn klumpfri smet. Smöra 4 stycken 15 cm tårtformar och fördela smeten där i (eller använd en 20 cm springform och grädda i 45-50 minuter). Grädda mitt i ugnen i 18-20 minuter. Låt bottnarna svalna något och vänd ut dem på ett bakplåtspapper.

Fyllning: Koka upp grädden i en kastrull och dra av från plattan. Blanda i chokladknappar tills de smält ihop med grädden. Häll över chokladkrämen i en skål och ställ in i kylskåpet tills den blivit helt kall. Vispa upp krämen med en elvisp så den blir fluffig som en grädde. Ställ in i kylskåpet igen.

Topping: Smält den vita chokladen i micro eller över vattenbad. Blanda i kokosolja. Tillsätt röd och gul pastafärg tills du får en orange färg. Värm eventuellt chokladen lite igen om den hunnit stelna till. Doppa jordgubbarna i chokladen och låt stelna. Häll resterande choklad i en spritspåse och klipp ett litet hål. Ringa choklad över jordgubbarna. Mixa oreokakor i en matberedare tills du får smulor.

Montering: Lägg en tårtbotten på ett fat (gärna ett tårtfat som du kan snurra). Bred på ett lager av fyllningen på en botten och lägg på en ny botten. Upprepa. När du har alla bottnar på varandra börjar du spackla tårtan med fyllningen. Använd gärna en spatel. Ställ in tårtan i kylskåpet en stund. Garnerna med Oreosmulor och chokladdoppade jordgubbar innan servering.