Sötad kondenserad mjölk (vegansk)

Eller, egentligen är det grädde. Sötad, kondenserad grädde. Faktum är att jag testat att göra på samma sätt med växtbaserad dryck, flera olika sorter men det har inte blivit bra. Visst har den blivit sådär segt rinnig men den har också blivit brun som kolasås, lite bränd i smaken och inte alls lik kondenserad mjölk.

Jag har haft ett gammalt recept på kondenserad sojamjölk från 2019 men på 3 år har både jag och den växtbaserade livsmedelsmarknaden utvecklats och jag har därför raderat det receptet för att jag är mer nöjd med det här och vill rekommendera er att följa detta recept istället!

Med växtbaserad grädde blir den perfekt. Det fungerar med både sojagrädde och havregrädde. Jag använder Alpro’s vispbara grädde eller Oatly iMat.

Kondenserad mjölk (vegansk)

Sötad kondenserad mjölk (vegansk)

Portioner: 3 dl

Tid: 1 timme + tid för att svalna

Ingredienser

3 dl växtbaserad grädde (Alpro’s vispbara eller Oatly iMat)

2 msk glukossirap (finns att köpa i livsmedelsbutiker)

2 1/2 dl strösocker

Gör så här

Blanda alla ingredienser i en kastrull och värm upp på låg värme tills det börjar sjuda. Rör om några gånger och låt det sedan sjuda utan omrörning tills vätskan reducerat till hälften. Det tar ungefär 45-50 minuter. Dra av kastrullen från plattan och ös av skummet som lagt sig på ytan. Använd en sked. Häll upp den kondenserade mjölken i en bruk med lock och ställ in i kylskåpet. Den kondenserade mjölken kommer vara rinnig när den är varm men när den blivit helt kylskåpskall kommer den vara vit/ljust beige och segt rinnig, precis som den animaliska man köper i butik. Använd i recept där man använder kondenserad mjölk.

 

Kommentarer

Ett svar till ”Sötad kondenserad mjölk (vegansk)”

  1. Profilbild för Victoria
    Victoria

    Hej Frida! Hur länge håller den sig i kylen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *