Vegansk smördegspizza

Den här smördegspizzan är helt magiskt god! Den är ostig och toppad med creme fraiche, tångrom, rödlök och dill. Perfekt som förrätt eller som plockmat!

Produkter jag använder

Smördeg: ICAs

Ost: Violife Mature Cheddar Style

Creme fraiche: Planti

Tångrom: ICAs

Vegansk smördegspizza

Portioner: 12 stycken bitar

Tid: 20 minuter

Ugn: 225 grader

Ingredienser

1 ark vegansk smördeg

200 g vegansk ost

Flingsalt (kan uteslutas)

1 1/2 dl vegansk creme fraiche

1 burk tångrom

1/2 st hackad rödlök

Dill

Gör så här

Rulla ut smördegen och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Riv osten på den grova sidan och strö den över smördegen. Strö över flingsalt (jag gillar att ha flingsalt för att få lite sälta på osten). Grädda pizzan i ugnen i ca 10 minuter eller tills smördegen får en gyllenbrun färg. Plocka ut och låt svalna till ljummen. Fördela creme fraiche, tångrom, hackad rödlök och dill över pizzan och slicea den i 12 stycken bitar. Går att äta kylskåpskall.

0
4

Sötad kondenserad mjölk (vegansk)

Eller, egentligen är det grädde. Sötad, kondenserad grädde. Faktum är att jag testat att göra på samma sätt med växtbaserad dryck, flera olika sorter men det har inte blivit bra. Visst har den blivit sådär segt rinnig men den har också blivit brun som kolasås, lite bränd i smaken och inte alls lik kondenserad mjölk.

Jag har haft ett gammalt recept på kondenserad sojamjölk från 2019 men på 3 år har både jag och den växtbaserade livsmedelsmarknaden utvecklats och jag har därför raderat det receptet för att jag är mer nöjd med det här och vill rekommendera er att följa detta recept istället!

Med växtbaserad grädde blir den perfekt. Det fungerar med både sojagrädde och havregrädde. Jag använder Alpro’s vispbara grädde eller Oatly iMat.

Sötad kondenserad mjölk (vegansk)

Portioner: 3 dl

Tid: 1 timme + tid för att svalna

Ingredienser

3 dl växtbaserad grädde (Alpro’s vispbara eller Oatly iMat)

2 msk glukossirap (finns att köpa i livsmedelsbutiker)

2 1/2 dl strösocker

Gör så här

Blanda alla ingredienser i en kastrull och värm upp på låg värme tills det börjar sjuda.

Rör om några gånger och låt det sedan sjuda utan omrörning tills vätskan reducerat till hälften. Det tar ungefär 45-50 minuter. Dra av kastrullen från plattan och ös av skummet som lagt sig på ytan. Använd en sked. Häll upp den kondenserade mjölken i en bruk med lock och ställ in i kylskåpet. Den kondenserade mjölken kommer vara rinnig när den är varm men när den blivit helt kylskåpskall kommer den vara vit/ljust beige och segt rinnig, precis som den animaliska man köper i butik. Använd i recept där man använder kondenserad mjölk.

1
17

Vegansk glasstårta

En enkel men väldigt god vegansk glasstårta med kladdkaka och vaniljglass!

Jag är så tacksam för att vegansk glass börjar bli riktigt god att köpa färdig. Glass har alltid varit något jag föredragit i sötsaksväg! Med den här glasstårtan har jag gjort det enkelt för mig, jag har köpt glassen. Jag tycker dock inte att det finns någon som helst skam i det, finns det goda alternativ ska man ju använda dem! Och så går det mycket enklare och snabbare att baka också. Jag menar, det är varmt ute och det man vill göra är att äta en god glasstårta i solen, man vill ju inte lägga mer tid än nödvändigt på att baka den, visst?

Vegansk glasstårta

Portioner: 10-12 stycken

Tid: 1 1/2 timmar

Ugn: 175 grader

Ingredienser

Kladdkaka

175 g mjölkfritt margarin

150 g/2 dl farinsocker

180 g/2 dl strösocker

180 g/3 dl vetemjöl

40 g/1 dl kakao

10 g/2 tsk vaniljsocker

3 g/ 1/2 tsk salt

1 1/2 dl växtbaserad matlagningsgrädde

Fyllning

1 1/2 liter vaniljglass (jag har använt GB Glace Big Pack)

1 dl växtbaserad vispgrädde

200 g vegansk ljus choklad

Färska jordgubbar

Gör så här

Kladdkaka: Smält margarinet på låg värme i en kastrull och dra av från plattan (margarinet får inte koka).

Blanda i övriga ingredienser i kastrullen och rör ihop till en jämn klumpfri smet. Klä en springform (23 cm i diameter) med bakplåtspapper, både botten och sidorna, och bred ut smeten där i. Grädda kladdkakan mitt i ugnen i 25-30 minuter. Den ska fortfarande vara vobblig i mitten när du plockar ut den. Ställ in kladdkakan i kylskåpet eller frysen för att sätta sig. Låt den ligga kvar i formen.

Fyllning: Ställ fram glassen i 10 minuter. Skopa ned glassen på kladdkakan och bred ut den med en spatel. Ställ in i frysen. Värm grädden i en kastrull och dra av från plattan. Hacka chokladen och rör ned den i den varma grädden tills du fått en slät kräm. Bred ut krämen över tårtan och ställ in i frysen igen tills det är dags att servera. Dekorera med färska jordgubbar!

0
13