En mjuk, härligt saftig apelsinkaka som smälter i munnen! En sockerkaka med apelsinsmak toppad med apelsinglasyr. Otrolig till kaffet!
Vegansk apelsinkaka
Portioner: 10-12 bitar
Tid: 1 timme
Ugn: 175 grader
Ingredienser
100 g mjölkfritt margarin
1 1/2 dl aqua faba
270 g/3 dl strösocker
240 g/4 dl vetemjöl
10 g/2 tsk bakpulver
10 g/2 tsk vaniljsocker
3 g/1/2 tsk salt
1 st apelsin, skalet från hela apelsinen och 1 dl av saften
Apelsinglasyr
120 g/3 dl florsocker
3-4 msk saft från apelsin beroende på hur ritning du vill att glasyren är
Gör så här
Apelsinkaka: Smält margarinet på låg värme i en kastrull och dra av från plattan. Vispa aqua faba med en ballongvisp i en skål tills det blir skummigt. Vispa i strösocker. Blanda de torra ingredienserna och vänd ned dem i smeten. Riv skalet från apelsinen i skålen, dela apelsinen och pressa ned saften. Tillsätt det smälta margarinet och vänd ihop till en jämn, klumpfri smet. Smöra och bröa en sockerkaksform (här finns formen jag använder) och häll ned smeten där i. Grädda kakan mitt i ugnen i 40-45 minuter. Plocka ur kakan ur ugnen och låt den svalna i formen i 10 minuter innan du vänder upp kakan ur formen. Låt kakan svalna helt.
Glasyr: Blanda florsocker och saft från apelsin till en glasyr och ringla den över kakan.
Kakan går bra att frysa i upp till tre månader eller förvara i kylskåp i upp till 5 dagar.
Lämna ett svar