En god dessert med söt pavlova, len vaniljkräm och syrlig rabarbetkompott. Perfekt dessert efter en god måltid i vårvärmen!
Vegansk pavlova med rabarber
Portioner: 6 stycken
Tid: 3 timmar
Ugn: 100 grader
Ingredienser
Pavlova
1 dl aqua faba
1 tsk äppelcidervinäger (vitvinsvinäger funkar också)
90 g/1 dl strösocker
90 g/1 1/2 dl florsocker
24 g/2 msk majsstärkelse
Rabarberkompott
300 g rabarber (välj en röd sort)
45 g/1/2 dl strösocker
24 g/2 msk majsstärkelse
5 g/1 tsk vaniljsocker
2 tsk mortlad kardemumma
1 dl vatten
Vaniljkräm
Jag har använt marsankräm, följ instruktionerna på förpackningen men tillsätt 1 tsk vaniljsocker per 1 dl kräm
Gör så här
Pavlova: Vispa kikärtsspad och vinäger till ett skum. Använd elvisp. Tillsätt strösocker lite i taget samtidigt som du vispar. Tillsätt sedan florsocker lite i taget samtidigt som du vispar och vispa tills du får en toppig marängsmet. Vispa tillsist i majsstärkelsen. Fyll en spritspåse med marängen och sprita ut ”skålar” på en plåt med bakplåtspapper. Mina ”skålar” är ungefär 10 cm i diameter. Ställ in plåten i ugnen i ca 2 timmar så marängen får torka. Låt svalna i rumstemperatur
Rabarberkompott: Skiva rabarbern i små bitar. Blanda dem med övriga ingredienser i en kastrull och koka upp på låg värme, under omrörning tills du får en kräm. Dra av kastrullen från plattan och låt svalna.
Vaniljkräm: Följ anvisningarna på förpackningen och tillsätt 1 tsk vaniljsocker per 1 dl kräm
Montering sker direkt innan servering. Fördela vaniljkrämen i groparna på pavlovan och toppa med rabarberkompotten.
Lämna ett svar