Veganska saffranskakor med hasselnötskräm

Dessa saffranskakor med hasselnötskräm är något alldeles särskilt. Jag har sällan kombinerat just saffran och hasselnötskräm men efter resultatet på dom här kakorna kan jag garantera att jag kommer att göra det igen! Kakorna är spröda med en ganska intensiv smak av saffran och tillsammans med hasselnötskrämen blir smakerna helt ljuvliga.

När jag skriver hasselnötskräm menar jag Nutella. Nutella är dock ett varumärke som inte är växtbaserat och därför använder jag en vegansk variant som smakar precis lika gott, om inte godare, än originalet. Märket på den veganska hasselnötskrämen jag använder heter Valsoia och går att köpa i dom flesta större livsmedelsbutikerna. Jag brukar hitta burkarna vid samma hylla som Nutella står.

Jag har bakat med saffran en hel del genom åren. Saffran är en av mina favoritsmaker och ger ju en helt fantastisk färg! Visste ni att man kan blanda saffran i en burk tillsammans med en skvätt vodka eller saft från citron så blir smaken mer intensiv? Se bara till att försluta burken tätt. I det här receptet valde jag att smälta margarinet tillsammans med saffran och sedan kyla ned det så det stelnade igen. Det blir också otroligt bra!

Veganska saffranskakor med hasselnötskräm

Portioner: 12 stycken kakor

Tid: 45 minuter

Ugn: 200 grader

Ingredienser

150 g mjölkfritt margarin

1/2 g saffran

90 g/1 dl strösocker

180 g/3 dl vetemjöl

En nypa salt

1 dl vegansk hasselnötskräm

15 stycken små kakformar

Gör så här

Smält margarinet i en kastrull på låg värme. Blanda i saffran och häll över i en skål. Ställ in skålen med margarin i frysen en stund så det stelnar. Tillsätt saffransmargarinet, strösocker, vetemjöl och salt i en bunke och nyp ihop ingredienserna tills du får en deg. Rulla 15 stycken bollar av degen och placera dom i små kakformar som står på en bakplåt. Tryck gropar i mitten av degen. Klicka i hasselnötskrämen i groparna. Grädda kakorna mitt i ugnen i 12-15 minuter. Låt kakorna svalna på plåten. Toppa med lite flingsalt om du vill.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *