Kylskåpsrensning – spara mat och pengar på samma gång!

Låt oss prata lite om ”kylskåpsrensning”

Jag införde en ny rutin i familjen för något år sedan som jag kallar för kylskåpsrens. Det innebär att vi en vecka i månaden (eller mer när det passar) kör en fullkomlig rensning av det vi har hemma i matväg. Det gäller så klart inte bara kylskåpet utan även skafferivaror och frysvaror. Det har kort och gott resulterat i att vi kastar mindre mat och sparar mer pengar.

Det gäller att ha lite fantasi när man lagar mat efter vad man har hemma men oftast har man basvaror som funkar mycket bra till en vällagad måltid för hela familjen. Det händer också att vi har slattar av grönsaker och rotfrukter kvar i kylen och några vegokorvar, lite vegofärs eller vegokött kvar i frysen.

Ta det du har hemma

Det fina med matlagning är att man kan experimentera lite. Om det står ”kikärtor” i ett recept kan du byta det mot vilka bönor som helst. Potatis går att byta mot både sötpotatis, palsternacka och morot. Röda linser går att byta mot många baljväxter. Kryddor går att byta ut och grönsaker går att byta ut. Tänk att du ska laga mat på det du har hemma och följ inte ett recept slaviskt när det kommer till mat och kylskåpsrensning, det du vill nå är ju att göra slut på det du har hemma. Hänger ni med? Många råvaror och livsmedel går att byta mot likvärdiga saker, man måste inte köpa varenda ingrediens ny!

Över lag brukar jag tänka att pytt i panna, wook, gratänger och biffar är bra

Vegokött och vegokorv passar bra i en pytt i panna tillsammans med rotfrukter och vissa grönsaker som börjar tappa formen. Har du grädde i kylen? Ja, men häll i det också så får du en gräddig pytt i panna! I en wook behöver du egentligen bara grönsaker och torkade kryddor. Exempel på en god wook: Thaiwook med risnudlar

vegansk thaiwok

En gratäng går det att slänga i det mesta i! Det du behöver är någon form av protein, lite kolhydrater, någon vätska exempelvis krossade tomater, grädde, mjölkdryck och någon grönsak/rotfrukt. Det fina med gratäng är att den sköter sig självt i ugnen och dessutom är den mycket god dagen efter den tillagats då den fått sätta sig i konstens och smaker! Tips på en vegansk gratäng: Linslasagne

vegansk linslasagne

För att göra goda veganska biffar krävs inte så mycket. Du behöver exempelvis någon kokt rotfrukt (potatis, morot, palsternacka, kålrot etc.), konserverade eller kokta baljväxter, kryddor och något som binder biffarna som exempelvis majsstärkelse eller vetemjöl. Mixa ihop allt och platta till biffar, stek och servera med en sallad, pasta, eller vad du nu har hemma! Exempel på goda biffar: Veganska kikärtsbiffar

kikärtsbiffar

Våga misslyckas

Ja, alltså det värsta som kan hända är att det inte blir riktigt som du tänkt dig och det är ju faktiskt inte hela världen. Allt man äter behöver inte vara det godaste vi någonsin smakat. Det är ju vad som är lite av problemet, vi slänger så mycket mat för att ”det inte är gott dagen efter” eller för att ”det inte blev som vi tänkt oss” men betyder det verkligen att det är äckligt? Helt ärligt, gör klimatet och plånboken en tjänst genom att värma den där potatisen i micron och ät den trots att den inte var lika god som igår. Du kommer inte dö av en torr potatis. Om du dessutom använder din fantasi kommer du garanterat bli förvånad över hur god mat man kan göra av rester!

Saker vi alltid har i kyl/skafferi/frys med lång hållbarhet

  • Pasta
  • Potatis
  • Lök
  • Morötter (och/eller andra rotfrukter)
  • Vitlök
  • Konserverade bönor
  • Torkade linser
  • Krossade tomater
  • Bulgur
  • Någon form av köttsubstitut, typ vegokorv, vegofärs eller falafel
  • Frysta grönsaker
  • Matlagningsgrädde
  • Torkade kryddor och buljong

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *