Visst har den en alldeles underbar färg? Min moussetårta med björnbär är en höstfavorit!
Tidigare i sensomras fick jag ett gäng egenplockade björnbär av svärmor. Efter att barnen mumsat i sig hälften på stående fot satte jag stopp, la dom i en påse och fryste in dem för att kunna baka den här fantastiskt goda, enkla tårtan!
Jag valde att göra en enkel kexbotten för att behålla luftigheten i moussen. Annars är det gott att göra den på en kladdkaka också.
Vegansk moussetårta med björnbär
Portioner: 8-10 stycken
Tid: 30 minuter + minst 3 timmar i kylskåp
Ingredienser
Botten
250 g Lotus Biscoff
100 g mjölkfritt margarin
Björnbärsmousse
2 1/2 dl växtbaserad vispgrädde
250 g björnbär (om de är frysta ska de tinas först)
90 g/1 dl strösocker
4 krm agar agar
5 g/1 tsk vaniljsocker
Gör så här
Botten: Mixa kexen till smulor. Smält margarinet på låg värme och blanda ned det i smulorna. Tryck ut kexsmulet med en sked i en bakplåtspappersklädd springform som mäter 20 cm i diameter. Tryck till smulorna ordentligt så du får en stabil botten. Ställ in formen i kylskåpet.
Börjnbärsmousse: Vispa grädden fast med elvisp och ställ åt sidan. Tina björnbären och mixa dem med en stavmixer så du får en slät kräm. Sila ned krämen i en kastrull för att få bort eventuella klumpar och kärnor. Blanda i strösocker, agar agar och vaniljsocker. Koka upp under omrörning och låt småputtra i ungefär 2 minuter. Blanda direkt uppkoket med grädden. Använd en slickepott och vänd ihop försiktigt, lite åt gången. Häll ut moussen över bottnen och ställ in formen i kylskåpet i minst 3 timmar. Jag har toppat tårtan med björnbär och lite riven vit choklad. Förvara i kylskåpet i upp till 5 dagar eller frys in den direkt och tina innan du ska servera den.
Lämna ett svar