Hemmagjord granola

När jag var föräldraledig med vår äldsta son hade jag en period när jag i princip föråt mig på granola. Ni vet ju vid det här laget hur dyrt granola är att köpa och ni vet kanske också hur snålt man måste leva när man går på föräldrapenning. Granola och föräldrapenning hör alltså inte ihop. Om man inte gör granolan själv. Det är enkelt och tar typ 5 minuter plus lite tid i ugnen. Helt ärligt, det går lika bra att föräta sig på hemmagjord granola och så kan man ju få vilka smaker man vill.

hemmagjord granola

Hemmagjord granola

Portioner: 8-10

Tid: 5 minuter + 25 minuter i ugnen

Ugn: 175 grader

Ingredienser

5 dl havregryn

1 dl kokosflingor

1 dl rostade hasselnötter

1 dl vatten

1/2 dl rapsolja

1 tsk vaniljpasta (går lika bra med vaniljsocker eller vaniljpulver)

En nypa salt

1 dl pumpakärnor

1/2 dl frystorkade hallon

Gör så här

Tillsätt havregryn och kokosflingor i en bunke. Hacka hasselnötterna grovt och blanda ned dem i skålen. Blanda vatten, olja, vanilj och salt i en skåla och blanda ned det i bunken med ingredienserna. Blanda väl. Fördela blandningen på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen i 20-25 minuter. Efter halva tiden plockar du ut plåten och rör om. Låt granolan svalna. Blanda i pumpakärnor och frystorkade hallon. Häll upp i en burk med lock och förvara i rumstemperatur.