Är det studentfirande i år? Vilken dag att fira! Oavsett om du är den som är student eller den som firar en student tycker jag att du ska baka den här veganska studenttårtan till den stora dagen.
Tårtan är vegansk, ser ut som en studentmössa och är fylld med vaniljkräm och chokladmousse och är otroligt god!
I tårtan har jag använt vit, svart, blå och gul marsipan. Det kan du köpa här
HÄR kan du läsa lite tips på hur du lyckas med en bra marsipantårta


Vegansk studenttårta
Portioner: 8-10
Tid: 3 timmar
Ugn: 175 grader
Ingredienser
Tårtbotten
50 g mjölkfritt margarin
1 1/2 dl kikärtsspad
270 g/3 dl strösocker
240 g/4 dl vetemjöl
10 g/2 tsk bakpulver
3 g/ 1/2 tsk salt
1 1/2 dl växtbaserad dryck
Vaniljkräm
90 g/ 1 dl strösocker
45 g/3/4 dl majsstärkelse
1 tsk vaniljpasta eller 2 tsk vaniljsocker
2 dl växtbaserad grädde
1 dl växtbaserad dryck
Chokladmousse
1 dl växtbaserad vispgrädde
75 g mörk choklad
Dekoration
2 1/2 dl växtbaserad vispgrädde
500 g vit marsipan
svart, blå och gul marsipan
Gör så här
Tårtbotten: Smält margarinet på låg värme i en kastrull och ställ åt sidan. Vispa kikärtsspadet skummigt med en ballongvisp. Tillsätt strösocker och vispa i 15 sekunder till. Blanda de torra ingredienserna i en skål och sikta ned dem i smeten. Vänd ihop med en slickepott. Tillsätt det smälta margarinet och drycken och vänd ihop till en jämn, klumpfri smet. Klä en springform (22 cm i diameter) med bakplåtspapper och bred ut smeten där i. Grädda mitt i ugnen i 40-50 minuter. Låt kakan svalna i formen innan du plockar ut den. Skär ut tre stycken bottnar av kakan
Vaniljkräm: Blanda strösocker, majsstärkelse och vanilj i en kastrull. Blanda i grädde och dryck. Koka upp under omrörning tills du får en tjock kräm. Ställ åt sidan och låt svalna
Chokladmousse: Vispa grädden fast. Smält chokladen och vänd ned den i den vispade grädden. Ställ åt sidan
Montering: Bred ut vaniljkräm på en tårtbotten. Lägg på den andra botten och bred ut chokladmoussen. Lägg på den tredje bottnen. Vispa grädden fast och spackla tårtan. Kavla ut den vita marsipanen tills den är ca 5 mm tjock och lägg den över tårtan. Skär bort kanterna på marsipanen. Kavla ut den svarta marsipanen och gör en kepsskärm och en remsa att fästa runt tårtan. Gör ett emblem av blå och gul marsipan. Förvara tårtan i kylskåp. Förbered gärna tårtan dagen innan den ska ätas.

Lämna ett svar