Vegansk äppelkaka med jordnötskräm

Äpple och jordnötssmör är en svårslagen kombination, det är sedan gammalt. Att baka med de två smakerna har dock aldrig slagit mig förrän häromdagen, men OJ så gott det blev! Den här kakan är verkligen svår att sluta äta och den passar lika bra som eftermiddagsfika som till kalas.

baka med äpple jordnötter

Är du sugen på andra recept med jordnötter? Kika här:

Följ mig på

Instagram

Youtube

Ladda ned min app ”Veganska godsaker”

Vegansk äppelkaka med jordnötskräm

Äppelkaka

240 g/4 dl vetemjöl (samma mängs glutenfri mjölmix för glutenfritt)

270 g/3 dl strösocker

10 g/2 tsk bakpulver

10 g/2 tsk vaniljsocker

3 g/0,5 tsk salt

2 dl växtbaserad dryck

1 dl neutral olja

1 msk äppelcidervinäger

100 gram äpple (1 stort)

Jordnötskräm

100 g mjölkfritt margarin (gärna smörgåsmargarin)

100 g jordnötssmör (utan socker)

60 g/1 dl florsocker

1,5 dl växtbaserad vispgrädde

Jordnötter till topping

Ställ ugnen på 200 grader. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Blanda i dryck och olja under omrörning. Riv i äpplet och blanda till en jämn smet. Smöra och bröa en springform (24cm i diameter) och bred ut smeten där i. Grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter. Medan kakan svalnar gör du jordnötskrämen. Vispa margarin och jordnötssmör fluffigt. Vispa i florsocker och till sist grädden i omgångar tills du får en slät kräm. Bred på krämen på den svala kakan och strö över jordnötter