Hej på er!<3
Jag har uppdaterat mitt recept på vegansk sockerkaka idag. Det var ett par år sedan jag lyckades göra en perfekt sockerkaka, men tyvärr har bilderna till receptet fallit bort när jag flyttat bloggen mellan olika webbhotell. Det gör inte så mycket för min del, det är roligt att ta nya bilder för att se hur jag utvecklats under åren!
Att få till en sockerkaka lätt, luftig och saftig är lite klurigt när man inte använder ägg. Nu vet ju de flesta om hur kikärtsspad fungerar och att det går, i många fall, alldeles ypperligt att ersätta ägg med. Även i detta fall fungerar det hur bra som helst att vispa kikärtsspad och strösocker pösigt!
Om du använder frystorkat kikärtsspad blandar du 1 tsk pulver med 135 g vatten och låter stå en stund innan du vispar det med socker i ca 30 sekunder. Frystorkat kikärtsspad går att köpa här
Att blanda vetemjöl och potatis-/majsstärkelse gör att kakan inte blir lika tung vilket gör att du får den lite mer lätta strukturen på din veganska sockerkaka!
För att variera din sockerkaka kan du smaksätta den med citron eller extra vanilj. Du kan också bröa formen med kokosflingor eller hasselnötsmjöl för att få en helt annan smak. Testa dig fram till det du gillar bäst!
Nu till receptet:
Vegansk sockerkaka
Portioner: 20 stycken bitar
Tid: 1 1/2 timme
Ugn: 175 grader
Ingredienser
1 1/2 dl kikärtsspad
270 g/3 dl strösocker
180 g/3 dl vetemjöl
60 g/1 dl potatismjöl eller majsstärkelse
10 g/2 tsk vaniljsocker
10 g/2 tsk bakpulver
3 g/ 1/2 tsk salt
100 gram mjölkfritt margarin
1 dl växtbaserad dryck
Gör så här:
Vispa kikärtsspad och strösocker med elvisp. Det ska bli vitt och lite fluffigt, men vispa inte för länge. Det räcker med ca 30 sekunder. Blanda de torra ingredienserna och sikta ned dem i smeten. Vänd om med en slickepott så du behåller luften du precis vispat in i smeten. Smält margarin på låg värme i en kastrull och dra av från plattan. Blanda margarinet med drycken och vänd ned det i smeten. Smöra och bröa en sockerkaksform som rymmer ca 2 liter. Häll ned smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i 50-55 minuter. Låt den svalna i formen och vänd sedan formen upp och ned så kakan släpper.
Lämna ett svar