Vegansk sockerkaka

 

Hej på er!<3

Jag har uppdaterat mitt recept på vegansk sockerkaka idag. Det var ett par år sedan jag lyckades göra en perfekt sockerkaka, men tyvärr har bilderna till receptet fallit bort när jag flyttat bloggen mellan olika webbhotell. Det gör inte så mycket för min del, det är roligt att ta nya bilder för att se hur jag utvecklats under åren!

Att få till en sockerkaka lätt, luftig och saftig är lite klurigt när man inte använder ägg. Nu vet ju de flesta om hur kikärtsspad fungerar och att det går, i många fall, alldeles ypperligt att ersätta ägg med. Även i detta fall fungerar det hur bra som helst att vispa kikärtsspad och strösocker pösigt!

vegansk sockerkaka

Om du använder frystorkat kikärtsspad blandar du 1 tsk pulver med 135 g vatten och låter stå en stund innan du vispar det med socker i ca 30 sekunder. Frystorkat kikärtsspad går att köpa här

Att blanda vetemjöl och potatis-/majsstärkelse gör att kakan inte blir lika tung vilket gör att du får den lite mer lätta strukturen på din veganska sockerkaka!

För att variera din sockerkaka kan du smaksätta den med citron eller extra vanilj. Du kan också bröa formen med kokosflingor eller hasselnötsmjöl för att få en helt annan smak. Testa dig fram till det du gillar bäst!

vegansk sockerkaka

Nu till receptet:

Vegansk sockerkaka

Portioner: 20 stycken bitar

Tid: 1 1/2 timme

Ugn: 175 grader

Ingredienser

1 1/2 dl kikärtsspad

270 g/3 dl strösocker

180 g/3 dl vetemjöl

60 g/1 dl potatismjöl eller majsstärkelse

10 g/2 tsk vaniljsocker

10 g/2 tsk bakpulver

3 g/ 1/2 tsk salt

100 gram mjölkfritt margarin

1 dl växtbaserad dryck

sockerkaka utan ägg

Gör så här:

Vispa kikärtsspad och strösocker med elvisp. Det ska bli vitt och lite fluffigt, men vispa inte för länge. Det räcker med ca 30 sekunder. Blanda de torra ingredienserna och sikta ned dem i smeten. Vänd om med en slickepott så du behåller luften du precis vispat in i smeten. Smält margarin på låg värme i en kastrull och dra av från plattan. Blanda margarinet med drycken och vänd ned det i smeten. Smöra och bröa en sockerkaksform som rymmer ca 2 liter. Häll ned smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i 50-55 minuter. Låt den svalna i formen och vänd sedan formen upp och ned så kakan släpper.